רגל הפיל
הכי טוב להגיע לראש הניקרה בקיץ, ורומנטיקנים דגולים טוענים שהמקום חתום על השקיעות היפות ביותר. המקום לא פחות שובה לב גם בזמן סערה וכדאי להגיע ביום חורף סוער, אז אפשר ללמוד מהים איך לכעוס באמת. ראש הניקרה הוא מקום קטן אבל גדול: ים, מנהרות, מראה ייחודי לעבר מפרץ חיפה ומקום מפגש מעניין. המצוק וחוף הים המפורץ הם חלק משמורת טבע, וזהו המקום היחידי שבו מסומן גבול הים שלנו. על המים מתנדנדים חמישה מצופים ומחלקים את המים לשלהם ולשלנו. עשרות שפני סלע גם נמצאים כאן ומקפצים ללא חשש על הסלע הלבן שפולש אל קו המים.
ביקור באתר
המגיעים לאתר מתחילים בתצפית מרהיבה דרומה למישור חוף הגליל, עד לרכס הכרמל ולעבר הים הגדול. הליכה על גשר עץ מטופח מאפשרת ליהנות מהנוף עוד קצת לפני שמגיעים לטרמינל הרכבל. הרכבל הקצרצר יורד לנקרות בשיפוע דרמטי של 60 מעלות ומעניק דקה של מבט ממעוף הציפור על הגבול הימי בין ישראל ללבנון ועל סלע הקירטון הלבן של ראש הנקרה.
למטה אפשר, אך לא חובה, להיכנס לסרט קצרצר ומיושן שמתאר את ההיסטוריה של המקום ונותן על קצה המזלג מידע על הצמחייה ובעלי החיים במקום. נכנסים אל תוך הסלע כדי לראות את הנקרות בשביל מסודר. אורך הביקור תלוי במבקר, אפשר לסיים בחמש דקות ואפשר גם ליהנות חצי שעה ויותר מהמחזה העוצמתי של המים שמכים בסלע וחודרים לתוך נקיקיו. כך למעשה נוצרו הנקרות, על ידי שחיקת הסלע בכוח מי המים במשך שנים רבות. ביציאה מחכה הליכה קצרה על הסלע הלבן שעוזרת להשלים את הסיבוב. כאן אפשר לעצור, לשבת, ולצפות מערבה אל מעמקי הים והשמש השוקעת אם היא בדיוק מופיעה.
קצת היסטוריה
בתחתית המצוק בנו כאן הבריטים ב-1943 שתי מנהרות לרכבת שחיברה את חיפה, ביירות וטריפולי שבצפון לבנון. הבריטים הקימו גשר לרכבת מעל לנקרה הגדולה וכדי למנוע אפשרות של פלישה מלבנון לארץ ישראל, פוצצה אותו חוליה מחטיבת כרמלי ב-1948. עשרים שנה אחר כך נפתחה מנהרה ארוכה, מעט מעל למפלס מי הים, המחברת כמה מהמנהרות והנקרות.
מידע למבקר
בימי הקיץ הרכבת הקטנה של ראש הניקרה חוזרת לנסוע בדרך הטיילת הסלולה לאורך החוף. הרכבת יוצאת ממגרש החניה של האתר ונוסעת לאורך החוף עד אכזיב וחזרה לניקרות, מלווה במדריך המסביר אודות קטע החוף ראש הניקרה-אכזיב. הרכבת יוצאת בשבתות וחגים כל שעה עגולה שעות: 10:00-17:00. אפשר לשכור רכבי גולף ואופניים ולרכוב בטיילת שעוברת על קו המים בתחתית המצוק. בתיאום מראש בלבד, יכולות קבוצות להגיע לנקרות למטה דרך הטיילת, ללא שימוש ברכבל.
נגישות לנכים
משנת 2012 גם נכים ומוגבלי תנועה יוכלו לעשות את דרכם אל הרכבל, ולרדת עמו לשתיים מהנקרות, ולמצג האור קולי. כל זאת בעזרת גשר עץ חדש שנחנך באתר. אורכו של הגשר 100 מטרים ונשקפת ממנו תצפית יפה על מישור חוף הגליל.