אליעזר חומוסיית שף: זול, טעים ומשביע

הגעתי אל החומוסייה ללא ציפיות מיוחדות, שכן אני לא נמנה עם חובבי החומוס במיוחד ## פגשתי שם את הבעלים ליאת בירן, שהמקום מהווה עבורה הגשמת חלום, והבנתי סוף סוף מה מוצאים הישראלים בחומוס – מאכל זול, טעים ומשביע...


יורם מארק-רייך | 24.2.2019
צילומים: יורם מארק-רייך
אני לא חובב חומוס במיוחד, וגם לא חומוסולוג דגול. יש לי חברים שמסוגלים לקיים דיונים מייגעים, להתווכח וגם לתקוף בזעם אכלני חומוס שנשבעים אמונים לחומוסייה אחרת.

אז זהו, שאני לא כזה. אבל לאור המלצות שונות על חומוס אליעזר, מצאתי את עצמי ברחוב דובנוב 26 ברמות רמז, לא רחוק מהטכניון. ואם הכתובת הזו מנצנצת מוכר לחיפאים שביניכם, זה משום שבעבר פעלה שם חומוסייה שקראה לעצמה 'דובנוב 26'...

אקדים ואומר, שבתור לא-חובב חומוס היה מוטב לו הייתי מגיע ביום שישי, כי אז מציעים גם סלטים שונים, מרק קובה סלק, ואפילו חמין טבעוני. ביום רגיל, כמו היום, מגישים בעיקר חומוס על תוספותיו השונות, 2 סוגי סלטים, שקשוקה וצ'יפס.

בקיצור, הגעתי ללא ציפיות גדולות, וגם לא התכוונתי לזלול יותר מדי (כי משם התכוונתי להגיע להרצאה שהיה עליי לשאת, ולא רציתי להגיע כבד ועייף), אבל גיליתי מקום סימפטי וגם יצא לי לדבר עם בעלת המקום ולשמוע מפיה איך התגלגלה לשם.

הזמנו חומוס (אני הזמנתי חצי מנה עם טחינה ובשר, זוגתי הזמינה חומוס קומפלט שכולל פול, ירקות, פולי סויה ועוד), צ'יפס משודרג, סלט סולטן, חמוצים ופיתות טריות. למרות שלא ביקשנו, הרי שלאור ההיכרות הטרייה עם בעלת הבית נחתה על השולחן גם מנת שקשוקה (שהיתה חריפה מדי לטעמי, אבל מאוד לטעמה של אשתי), וגם צ'ופרנו בכמה כדורי פלאפל שהיו טעימים מאוד.
יורם מארק-רייך

החלקנו את החומוס לגרון בעזרת בירה גולדסטאר קרה, טעמנו מכל מה שהונח על השולחן, ואם לסכם כבר בשלב זה, הרי שלמרות שכמעט אף פעם לא תמצאו אותי בדוכני פלאפל או חומוסיות (אלא אם אני נשלח לשם כדי לקנות מנה לבנות שלי), הרי שאני יכול להבין ממה מתלהבים כה רבים מחבריי הטובים. זה זול, זה משביע, וזה טעים. וזה גם ישראלי, או לפחות מתאים לאזור הגיאוגרפי שבו אנו חיים.

ועכשיו, הנה הסיפור שמאחורי החומוסייה. ליאת בירן (45) עובדת במטבחים מאז היותה בת 14. חומוס הוא המאכל האהוב עליה מאז ומתמיד. היא כיכבה במטבחים רבים ובמסעדות באזור הצפון, ביניהם קפאין וקפה לואיז. לפני כשנה היא ניהלה סניף של קפאין בחיפה, והגיעה לאוזניה השמועה שחומוסיית דובנוב 26 מוצעת למכירה. ואז הגיע רועי גורן אל קפאין. ההיכרות בין שניהם היתה מקרית לחלוטין, אבל כאילו נוצרה בידי שמיים. רועי הגיע מהעולם העסקי, וחיפש משהו להשקעה. ליאת הדביקה אותו בשיגעון שלה לחומוס, ואחרי לא מעט כוסות קפה הבשילה השותפות, והם רכשו יחד את החומוסייה.

בינואר 2019 עברה החומוסיה מיתוג מחדש ומתיחת פנים. למקום הוכנסו מנות חדשות וצבעוניות חדשה ומרעננת, והמקום זכה לשם חדש – 'אליעזר – חומוסיית שף'.

למה אליעזר? יש לכך שלוש סיבות. האחת, כי ליאת נולדה בבית אליעזר. השנייה, כי המקום קרוב לטכניון והוחלט לתת כבוד למחייה השפה העברית אליעזר בן יהודה. השלישית, כי אם מפרקים את השם לשני מרכיביו, מתקבל: אלי-עזר, והיות והיא גדלה בבית שומר מסורת (סבא שלה היה חזן בבית הכנסת, והניגונים עדיין מטיילים בזיכרונותיה) – השם הזה סגר לה מעגל.

מאז המיתוג החדש יצר המקום עניין רב ותנופה גדולה. מגיעים לשם סטודנטים, משפחות מהשכונה, תלמידים, וגם חומוסולוגים שבאו לטעום ולהחליט עד כמה היא מתקרבת באיכות ובטעם לחומוס סעיד ולחומוסיות פופולאריות אחרות. לאחרונה התארחה ליאת בתוכנית הבוקר של רשת בהנחיית אברי גלעד והילה קורח והציגה את משנתה ושלל מנות. צפיתי בתוכנית, ואני יכול להעיד שבמהלך הראיון איתה שם, שארך כמעט 8 דקות, שזה המון זמן לאייטם מסוג זה, הגיעו אל השולחן כל מי שנמצאו אותו זמן באולפן הטלוויזיה, ואפשר לראות כיצד הם לא מתאפקים, שולחים ידיים ארוכות ומחסלים את כל הטוב הזה שמילא את השולחן.


ליאת יוצרת בחומוסיה חומוס חם, לצד מנות שף המשלבות בתוכן את קטניית החומוס, שמיוחס לה הכינוי 'סופר פוד' בזכות יתרונותיה התזונתיים.

לפני כ-4 שנים עברה ליאת לתזונה טבעונית. בזכות המהלך היא מעידה כי שמחת החיים שלה עלתה משמעותית, וכך גם רמות האנרגיה, ולא פחות חשוב – היא השילה 30 ק"ג ממשקלה. בעקבות אימוץ הטבעונות היא מחפשת דרכים להוסיף טעם, יצירתיות וגיוון לחייהם של אנשים שבחרו בצמחונות וטבעונות. כתוצאה מכך יצרה מגוון מנות בריאות, טעימות ויצירתיות מהמטבח הטבעוני, שזמינות בחלק מימות השבוע: קובה סלק טבעונית, חמין טבעוני, חומוס סביח ועוד. היא מקפידה להשרות את גרגרי החומוס לפחות 12 שעות, ולא משתמשת בסיר לחץ, שגורם לגזים, וגם לא בגרגרים קפואים ובשאר פטנטים שנועדו לקיצורי דרך אבל פוגמים באיכות. חשוב לציין גם שאין גלוטן בחומוס של אליעזר, כי מקפידים שם להסמיך אותו עם טחינה ולא עם קמח (שהוא כמובן מוצר הרבה יותר זול). כל מה שמוכרים בחומוסייה הוא עבודת יד, מתוצרת המקום.

בניגוד ללא מעט טבעונים אחרים, היא לא הפכה לוחמנית ופנאטית, וכך יכולתי אני להזמין חומוס עם בשר, ולטעום מהשקשוקה עם הביצה.

במהלך שהותנו הקצרה בחומוסייה, פגשנו גם את השותף העסקי רועי גורן, וגם את בת הזוג של ליאת – גלי ברודר (46), שמסייעת בניהול המקום, בשעות בהן היא לא עובדת בתור מורה בבית ספר בקריות.

מחירים: חומוס עם גרגרים / טחינה / פול / משאושה / קומפלט – 20 ₪ לחצי מנה, 26 ₪ למנה. חומוס עם בשר – 29 ₪ לחצי מנה, 36 ₪ למנה. צ'יפס – 18/25 ₪. סלט הסולטאן – 19/29 ₪.

אליעזר חומוסיית שף.
דובנוב 26, חיפה.
שעות פעילות: א' – ה': 9:30 – 18:00. שישי: 9:30 עד שעה לפני כניסת השבת.
טלפון : 077-6040127
גישה לנכים – יש. שירותי נכים – אין.
מאמרי מערכת