רפאלו: ללכת על בטוח

לאן ניקח את הבת החיילת כדי לפנק אותה בארוחה מושלמת אחרי שבועיים של אוכל בצבא? ## החלטנו לא לקחת סיכון ולא הימור, אלא ללכת על בטוח, למסעדה שתמיד יצאנו ממנה שבעים ומרוצים – מסעדת רפאלו בקניון קסטרא בחיפה


יורם מארק-רייך | 4.5.2019
צילומים: אסף רונן / יורם מארק-רייך

במהלך 30 השנים האחרונות, בהן אני מסקר מסעדות בחיפה וסביבתה, פנו אליי אינספור חיפאים ותושבי ערים אחרות שעמדו לבקר בעיר, כדי לבקש המלצה – איפה כדאי לאכול בעיר הזו?

למען האמת, אני לא שש לתת המלצות, כי זה גם עניין של העדפות והבדלי טעם וריח, ולפעמים מסעדה שהתלהבתי ממנה בפעם הראשונה איבדה את קסמה כשהגעתי אליה בפעם השנייה.





כאשר אני בכל זאת ממליץ ועניין הכשרות לא משחק תפקיד, הרי שבשש השנים האחרונות מסעדת רפאלו האיטלקית שבקניון קסטרא תמיד מככבת אצלי בין מעט המסעדות שאני מסוגל להמליץ עליהן בלב שלם. סעדתי שם לא מעט פעמים, שלחתי לשם הרבה מאוד אנשים, ותמיד – גם אצלי וגם אצלם – ההנאה היתה שלמה.

וגם הפעם, כשבתי החיילת יצאה לחופשה מהצבא, והשתוקקה לארוחה טעימה שתשכיח ממנה את המטבח הצבאי, החלטתי שלא להמר, אלא ללכת על בטוח – והזמנתי שולחן לשלושה ברפאלו קסטרא.

המלצרית ציינה כי הושק תפריט חדש. טוב, לא ממש תפריט חדש, אלא רענון של התפריט הקודם. ברפאלו מקפידים לרענן מדי כמה חודשים עם מספר מנות חדשות, וכמה מנות ותיקות שעוברות טוויסט. בתפריט הנוכחי הדגש ניתן על מנות ראשונות, מכיוון שבתקופה האחרונה שמו לב שיש לא מעט לקוחות שמעדיפים להזמין מספר ראשונות – והחליטו לזרום איתם.





ואם הזכרתי את המלצרית, הרי שכבר מזמן שמתי לב לעובדה שצוות המלצרים של רפאלו תמיד אדיב, סבלני ובקיא מאוד. לא אפרט כאן עד כמה המלצרים ברוב מקומות האוכל בישראל הם חובבנים, רשלנים ועלובים. לא אפרט, כי גם אתם נתקלים בחוסר המקצוענות הזו. ברפאלו, המלצרים כנראה נבחרים בקפדנות ועוברים הכשרה רצינית.

המלצרים כאן גם קשובים ושומרים על קשר עין עם השולחנות אותם הם משרתים. התרשמתי שצוות המלצרים גדול דיו כדי לשרת בזריזות וביעילות, וגם הבחנתי במישהי, אולי האחמ"שית, שהיתה ממוקמת בעמדה אסטרטגית שאפשרה לה לעקוב במבטיה אחר רוב השולחנות במסעדה, ולתגבר את תשומת הלב שניתנת לצורכי הסועדים. הדברים הקטנים עושים את זה. ולדוגמה, כשהתיישבנו חיפשה בתי במבטיה אחר שקע חשמל בו תוכל להטעין את הטלפון הנייד שלה. המלצרית קלטה את מבטה, הראתה לה שקע קרוב יחסית שהיה תפוס על ידי טלפון אחר, וכעבור כחצי שעה הגיעה מיוזמתה להסב את תשומת לבה של בתי שהשקע פנוי כעת, ולקחה עבורה את המכשיר כדי להטעין אותו.





היות והזמנתי מקום מראש, שמחתי לגלות שהשולחן שנשמר עבורנו הוא השולחן הכמעט קבוע שלנו, לצד קיר-חלון הזכוכית הגדול שפונה אל נוף הכרמל. וזה גם המקום לציין שעקב הפופולאריות הרבה של המסעדה, מומלץ עד מאוד להזמין מקומות מראש, כי בדרך כלל היא בתפוסה מלאה.

ברפאלו לא נחים על זרי הדפנה, ולמרות הפופולאריות העצומה שלה, מקפידים שם להמשיך ולחדש ולהתחדש. המנות הן על טהרת המטבח מארץ המגף, בדגש על מוצרים אותנטיים במחיר נגיש לכל סועד.

הפסטות ושאר הבצקים מיוצרים במקום לעיני הסועדים בחדר הפסטה הפתוח לקהל במסעדה, ולא פעם מצאתי את עצמי מתעכב שם, כמו גם סועדים אחרים, כדי לעקוב מקרוב אחר תהליך הכנת הפסטה על כל גווניה וצורותיה. הבצקים נאפים בטאבון האבן המסורתי.





המטבח הפתוח, נבנה בהשראת השף שחר ברנע, הנחשב לאחד המובילים בתחום הבישול האיטלקי בארץ, והמשמש כיועץ הקולינארי של רפאלו. שף הרשת הוא רועי הלוי, ושף המסעדה הוא משלב מסאלחה, בעצמו בעל רזומה עשיר במטבח מארץ המגף.

לרפאלו שלושה סניפים – הוותיק שבהם הינו זה שבקניון קסטרא, הכשר שבהם פועל בקיריון שבקריית ביאליק, ויש גם סניף במתחם עין שמר. בעתיד הקרוב עתיד להיפתח סניף נוסף בקריית ענבים שליד ירושלים.

התפריט החדש-ישן מציע ראשונות (כרובית צלויה, ארנצ'יני, קנלוני, שרימפס, פטה כבד, קרודו דג ים ועוד), 3 סוגי סלטים, פיצות, פסטות ופסטות מלאות, עיקריות (סקלופינה וינו ביאנקה, שרימפס עם אספרגוס וזעפרן, סלמון פרימוורה, פילה בקר וניוקי, דניס עם ריזוטו ותרד ועוד), וקינוחים.





כחובב מרקים מושבע, שאלתי מהו מרק היום. שתי השותפות שלי לארוחה התבוננו בי במבט מודאג, כי מבחינתן החורף כבר חלף עבר לו, ואיתו גם המרקים. מרק היום התגלה כמרק שורשים, והחלטתי לוותר עליו.

גם על פוקאצ'ה החלטנו לדלג, על מנת שלא להתמלא יותר מדי. אבל איך שקיבלנו את המנות הראשונות, לא עמדנו בפיתוי, התחרטנו וביקשנו שבכל זאת יביאו פוקאצ'ה אחת.

למוד ניסיון רע ממסעדות שונות, אני משתדל שלא להסגיר מראש מה בכוונתי להזמין לעיקריות, שכן לא פעם מגיעות העיקריות לשולחן עוד בטרם סיימנו את הראשונות, מה שמכניס אותי ואת מי שאיתי למרתון אכילה מיותר ומעצבן. גם כאן, כאשר המלצרית רשמה את ההזמנה לראשונות ושאלה מה ברצוננו להזמין מהעיקריות, היססתי אם להזמין כבר בשלב זה, וגם הסברתי לה למה. היא הרגיעה אותי, שלא רק שהעיקריות לא נוחתות על השולחן בהפתעה, אלא שהמטבח ממתין להנחייה מהמלצרים מתי להתחיל בהכנתן, בהתאם לרצון הסועדים.

ואכן, כשסיימנו את הראשונות, ביקשנו להמתין עוד קצת לפני שיתחילו בהכנת העיקריות, וגם קיבלנו סורבה פירות יער טעים לטובת ריענון החך.

וזה מה שטעמנו:

פוקאצ'ה (19 ₪) – היא הגיעה חמה וטעימה, היישר מתנור האבן בו נאפתה עם שמן זית, שום ודבש. שמחנו שלא ויתרנו עליה, מה גם שלצדה הגיעו קרם חצילים וסלסת עגבניות טריות. ביקשתי וקיבלתי גם תוספת של שמן זית עם בלסמי.




סלט פנצנלה (59 ₪) – עגבניות, שרי צבעוניות, זיתי קלמנטה, מוצרלה טרייה, בצל סגול, קרעי פוקצה אפויים, בזיליקום, נענע, פטרוזיליה, חומץ בן יין אדום, שום ושמן זית. בהחלט סלט שאפשר להכין אותו גם בבית, אבל כאן, איכשהו, הוא יוצא מוצלח יותר, טעים יותר.

ברוסקטה סרדינים (49 ₪) – איולי עשבי תיבול, סרדינים אורטיז, רוקט, שרי צבעוני, בצל סגול, זיתי קלמנטה, צלפים, צ'ילי ועגבניות שמש. מסתבר שסרדינים יכולים להיות מעדן.

קרפצ'ו בקר (53 ₪) – בשמן זית, בלסמי מצומצם, איולי לימון, עלי רוקט, בצלי שאלוט קצוץ, צלפים, טוויל פרמז'ן, גילופי פרמז'ן, מלח ים וצ'ילי טרי. מנה שכמעט תמיד אני מזמין, אם היא מופיעה בתפריט. גם כאן הזמנתי ואהבתי.

לינגוויני פילה בקר (82 ₪) – רצועות פילה בקר דמי גלאס פטריות, שום, ארטישוק, אספרגוס, כרישה, צ'ילי טרי, צנוברים וגילופי פרמז'ן. המלצרית הציעה לגרד עוד פרמזן, וההצעה התקבלה בברכה. לא טעמתי, אבל בתי עדכנה שממש טעים לה.

פפרדלה דניס (89 ₪) – פילה דניס צלוי, מוגש על פפרדלה צבעונית, אפונה, פרחי ברוקולי, כרישה, קרמבל תבלינים ופטה ברוטב יין לבן ושמנת. לא טעמתי, אבל אשתי שידרה שסיעות רצון מקסימלית.

אנטריקוט קיאנטי (89 ₪) – קציצת אנטריקוט על מצע תפו"א אפויים ביין קיאנטי, ריבת בצל, חזה אווז מעושן ופרמז'ן. מבין שלוש המנות, זו המנה שאני בחרתי, וגם אני ביקשתי לגרד פרמזן מעל לקציצה שלי עד שהתכסתה לבן. המנה נראתה כמו המבורגר, אבל בלי לחמנייה. הזמנתי דרגת עשייה מדיום, והיא אכן הגיעה כזו.




טירמיסו (42 ₪) – קרם מסקרפונה עם ביסקוויטים טבולים באמרטו ואספרסו.

נמסיס (42 ₪) – עוגת שוקולד נימוחה עם קציפת מסקרפונה, גנאש שוקולד חם, כדור גלידה וניל וטוויל שוקולד קראנצ'י. לא יודע אם אפשר להגדיר קינוח כ"מתוק מדי", אבל הקינוח הזה סבל ממתיקות יתר, וזה לא אומר שלא חיסלנו אותו עד הפירור האחרון...

אם לסכם, למרות שהתפריט לא גדול, הרי שכל מנה קולעת בול. יחד עם חצי בירה היינקן, חתמתי עוד ארוחה מצוינת במסעדה האהובה.

שעות פתיחה:

ימים א-שבת: 12:00-24:00
עסקיות:

בימים א'-ה' בשעות 12:00-17:00 ישנה הנחה של 15 אחוז על כל התפריט.
נגישות לנכים: יש. שירותי נכים אין, אבל במרחק מטרים ספורים מהמסעדה, נמצאים שירותי נכים של הקניון.

לא כשר.

רפאלו. קניון קסטרא, רח' פלימן 8, חיפה.

טל: 1700-507-107
מאמרי מערכת