ליבירה: מפאב קטן לבר מסעדה גדול

מסעדת ליבירה נחשבת למוסד חיפאי שוקק חיים ## היא פועלת ברחוב הנמל בהצלחה גדולה, ומציעה מנות קטנות וקלילות, לצד מנות גדולות ויצירתיות ## והכול התחיל משני חברים שהתחביב שלהם היה ונשאר – מבשלת בירה...


מאת: יורם מארק-רייך | 18.5.2019
צילומים: יורם מארק-רייך / אנטולי מיכאלו

זה התחיל מפאב קטן למדי שפעל ברחוב הנאמנים בעיר התחתית משנת 2011. הסביבה היתה קצת בעייתית, מבחינת החנייה, הסביבה, השכנים. זה היה פאב סימפטי שניקז אליו סוגי קהל מגוונים. חבר'ה רוסים שיודעים לשתות ולעשות שמח, אנשי הייטק שרצו לנקות את הראש, משוררים וסופרים שערכו שם מפגשים, חובבי בלוז ורוק שבאו להאזין לנגנים שמופיעים שם לפעמים ועוד. בקיצור, זה היה מקום שהציע FUN. המשפחה שתפעלה אותו היתה ועודנה איכותית ביותר: לאוניד ליפקין, הבעלים, הוא מהנדס בחברת החשמל, ממש כמו רעייתו אירה. הבת אינה שסייעה בתפעול המקום היתה סטודנטית להנדסה ביו-רפואית בטכניון, והבן איגור סיים אז את הדוקטורט במדעי המחשב בטכניון ועמד מאחורי סטרט-אפ מעניין.

שרקוטרי  בתוצרת עצמית מסעדת ליבירה.
שרקוטרי בתוצרת עצמית מסעדת ליבירה. צילום אנטולי מיכאלו

הגעתי לפאב ההוא כמה פעמים ואהבתי מאוד, כך גם התוודעתי לתחביב הגדול של לאוניד – הכנת בירה. במהלך היכרותנו, הוא סגר את מבשלת הבירה שלו, שפעלה משנת 2007, והתאחד עם מבשלת הבירה של חברו הטוב, אריק סלרוב, שממוקמת בקיבוץ גניגר.

במהלך 2015, סגר לאוניד את ליבירה הישנה, ופתח עם חברו ושותפו אריק סלרוב את ליבירה החדשה ברחוב הנמל 26, שצמודה – כפי שאפשר להבין מהכתובת – למסעדת העילית 'הנמל 24', בעיר התחתית. זו היתה קפיצת מדרגה רצינית, שמתגלית כהימור מוצלח מאוד, על סמך הפופולאריות הרבה שנוחלת המסעדה החדשה, שנולדה מאותו פאב, ואשר הפכה עד מהרה למוסד חיפאי שוקק חיים.

נקניקיה ביצור עצמי של ליבירה.
נקניקיה ביצור עצמי של ליבירה. צילום אנטולי מיכאלו

מדובר בבר-מסעדה גדול ומרווח עם 200 מקומות ישיבה שמתפרשים על פני 2 קומות. הקהל שמגיע מגוון מאוד, כולל משפחות עם ילדים. המבורגרים הם המוצר הכי נמכר כאן, למרות שגם השף וגם הבעלים מגדירים עצמם כפודיז. מה לעשות, הקהל הולך בדרך כלל על בירה ובשר. הבחירות האלה תורמות ליצירת אווירה נוחה ושמחה. אורבנית.

הגענו לשם השבוע בערבו של יום מפרך. כבר ביקרנו כאן כמה פעמים בנסיבות שונות, וכשהמלצר שאל מה נרצה להזמין, כבר היו לנו תשובות מוכנות בשבילו...


לעומת זאת, לא בדיוק זכרתי מה מבין חמש הבירות מתוצרת עצמית אעדיף לשתות. לפני זה, אקדים ואסביר שתפריט האלכוהול גדול מאוד ומציע מבחר סוגי וודקה, ג'ין, רום, טקילה, אניס, וויסקי, קוניאק, ליקר, יין, בירה ועוד. אבל אני מרגיש שנכון יותר להזמין בירה שמיוצרת במבשלה של ליבירה.


זכרתי שבפעם הקודמת הזמנו את חמישיית הטעימות של הבירות מתוצרת עצמית. תמורת 40 ₪ קיבלנו 5 כוסות של 150 מ"ל כל אחת, ואחת מהן אהבתי במיוחד, אבל לא זכרתי איזו. ביקשתי מהמלצר לטעום בקטנה מחמש הבירות, כדי לאתר את זו שאהבתי. הוא ענה שזה לא כל כך נהוג, אבל בכל זאת הביא לי 5 גביעי פלסטיק קטנטנים, שבשלוק אחד מכל אחד מהם איתרתי את הבירה שרציתי – ביטר אייל! זוגתי לא נאלצה לטעום. היא זכרה שאהבה את הבירה שהכי הזכירה לה את הגינס האהוב עליה (ואשר לא נמכר בליבירה) – סטאוט מעושן. מיהרנו להזמין חצי לכל אחד. המחירים הם: 19 ₪ לשליש, 24 ₪ לחצי, 12 ₪ לטייק-אוויי.

ואלה הן הבירות של ליבירה:


WEISS - בירת חיטה לא מסוננת בסגנון בווארי זהובה, קיצית ומרעננת עם ארומות של בננה וציפורן (5.5% אלכוהול).

SMOKED STOUT - אייל אירי כהה עם טעמים עשירים של קפה ושוקולד, ארומות עישון עדינות ומרירות מתונה (5.5% אלכוהול).

BELGIAN ALE - אייל בלגי חזק בצבע ענברי בהיר ובטעם פירותי מתקתק (7.5% אלכוהול)

DOUBLE PILS - לאגר גרמני בהיר עם טעמים של לתת המאוזנים במרירות כשותית רעננה ובארומות פרי הדר (5.5% אלכוהול)

BITTER - אייל אנגלי ענברי עם טעמי קרמל ופרותיות עדינה שמתמזגים עם מרירות כשותית (5.5% אלכוהול)


התפריט מציע מנות קטנות וקלילות שיתאימו ללגימת בירה או יין, לצד מנות גדולות ומשביעות. למשל: מנות ראשונות (פלטת שרקוטרי, סלט ירוק, סלט עגבניות, חציל, כרובית צלויה, קרפצ'ו בקר, ארנצ'יני צ'יפוטלה, גרבלקס, כנפיים מטוגנות ועוד), בורגרים למיניהם, כריכים, עיקריות (נקניקיות שמיוצרות במיוחד עבור ליבירה, רוסטביף פקניה, תבשיל בקר, קורדון בלו, סינטה לבנה, ריזוטו פתיתים, אנטרקוט, מחבת פירות ים ועוד), וקינוחים.

כאמור, די היינו מוחלטים לגבי המנות שרצינו להזמין, ולכן פספסנו את האופציה שמציע התפריט – להזמין חצאי מנות ראשונות! בתור מי שאוהבים מנות ראשונות, זה היה יכול להיות רעיון לא רע בכלל עבורנו.

אבל לא נורא, כבר הזמנו את מה שהזמנו, ואת חצאי המנות נזמין בפעם אחרת...

נזהיר כבר עכשיו שליבירה לא מיועדת לשומרי כשרות. בשר עם חלב, בשר חזיר, פירות ים ומה לא... למעשה, הגבינה הבולגרית של סלט העגבניות היוותה השלמה נהדרת לבשרים של פלטת הבשרים.


זה גם המקום להזכיר את שף רועי אברהם, שלזכותו ניתן לזקוף את המנות היצירתיות והמשודרגות שבתפריט. ונסכם כבר כאן, שמדובר במסעדה סימפטית, גדולה מאוד, עם תקרה גבוהה ומרשימה, רווחים מבורכים בין השולחנות השונים, מחירים הוגנים, צוות מלצרים גדול ויעיל, ובקיצור – מקום שכיף לבוא אליו, ולא מפליא שהוא מצליח כל כך.

הנה מה שטעמנו:

מסיבת עגבניות (38 ₪) – עגבניות שרי צבעוניות לצד מיובשות, עם בזיליקום, נענע, טבעות דקיקות של בצל סגול, קרוטונים וגבינה בולגרית. מנה מרעננת, במיוחד לאור המנות האחרות שזרמו אל השולחן.

פלטת שרקוטרי (96 ₪) – מגוון בשרים כבושים ונקניקים תוצרת בית, ביניהם סלמי, סינטה טקסס, לשון, פטה כפרי וריבת ברווז, לצד עלי בייבי, חרדל דיז'ון, חמוצים, מעט ירקות ולחם דגנים. את הכול אהבתי, מלבד הברווז שמבושל בבישול ארוך בשומן של עצמו עם קליפות תפוזים, חרדל ועוד.

פילה בורי (82 ₪) – הוכן ביין לבן והוגש עם עגבניות צלויות, זיתי קלמטה ופירה ירוק (את הצבע מעניקים לו תרד ובזיליקום). אפשר להמיר בפירה רגיל, אבל הירוק מעניין יותר. הדג הגיע חם וטעים, ולמרות שאני קרניבור בהווייתי, העדפתי אותו, ולא עוד בשר, אחרי מנת הפתיחה עתירת הבשרים.

כריך ליבירה (52 ₪) – מגיע בשני חצאים. כולל כתף צלויה בבירה וברביקיו, ירקות טריים, חמוצים, חרדל דיז'ון ומיונז. המלצר הניח על השולחן גם 3 רטבים (חריף, מיונז וקטשופ). מנה משביעה, טעימה ונדיבה.

צ'יפס (16 ₪) – למעשה, בתפריט הוא מופיע עם גבינה כחולה, ומחירו 24 ₪. שנינו לא אוהבים גבינה כחולה, ולכן ביקשנו לשים לנו אותה בצד. המלצר הסביר שאפשר לוותר עליה כליל, ואז גם מחיר הצ'יפס צונח בהתאם. ברור שהלכנו על זה.

פבלובה (34 ₪) – קינוח של מרנג מסקרפונה, פירות אדומים ופיסטוק.

עסקיות: ימים א'-ו': 12:00-18:00 – מנת פתיחה + שליש בירה + עיקרית, במחיר של המנה העיקרית.

מבצעים והטבות: יש לחברי מועדון, ואפשר למצוא שוברי הנחה של 10% באתר המסעדה.

נגישות לנכים: יש. כולל שירותי נכים.

לא כשר.

ליבירה. הנמל 26, חיפה. טל: 04-3740251


מאמרי מערכת