אום כולתום: גם טבעוני, גם בריא

בתור חובב בשרים, לא מצאתי סיבה טובה להיכנס למסעדה הטבעונית הזו, שאני חולף על פניה כמה פעמים בשבוע ## אחרי שלוש שנים נכנעתי ונכנסתי פנימה ## והנה, השבוע, מצאתי את עצמי שם בפעם השנייה...


יורם מארק-רייך | 26.5.2019
מסעדת אום כולתום הטבעונית שוכנת על הציר הראשי של רכס הכרמל, מה שהחיפאים מכנים 'ציר מוריה', על שם הרחוב שמשתרע לאורכו. בעבר זה היה גם ציר הבילויים העיקרי, אבל בגלל שינוי במדיניות העירייה, נוטשים אותו מקומות האוכל בזה אחר זה.

הגענו הפעם בשעות ערב, והמיקום על הציר הראשי גרם לרעשי התנועה בחוץ לחדור מדי פעם מבעד למסך המוזיקה הטובה שהתנגנה באוויר. אבל רוב הזמן תנועת המכוניות כמעט ולא הורגשה, אלא רק כאשר דהר בחוץ אופנוע שבעליו מקפיד על יצירת רעש גדול, ואשאיר לכם ניחוש פרוע על מה מחפה רעש כזה...


הסיפור של המקום בהחלט מעניין. את המסעדה פתחו לפני למעלה משלוש שנים בני הזוג אסי דלק וגאיה נויפלד, הוא ערבי מיפו והיא יהודייה מחיפה. לאור ההצלחה הגדולה של הסניף החיפאי הקטן (40 מ"ר), הם עברו לגור בתל אביב כעבור שנה, ופתחו ברמת החייל סניף גדול (140 מ"ר) בניסיון לכבוש גם את העיר הגדולה.

הסניף החיפאי החליף בעלים, והוא ממשיך להיות פופולארי ולספק מענה לטבעונים המקומיים, ולא רק להם. עובדה – גם אנחנו – זוג קרניבורים מושבע, מצאנו את עצמנו באחד הערבים פוסעים פנימה, לתוך המסעדה הקטנה, שמעוצבת באופן חמים ונעים, ומעניקה תחושה ביתית גם למי שמגיע לשם בפעם הראשונה.

זהו ביקורנו השני שם. ואודה על האמת, שלא בקלות הגעתי לשם בפעם הראשונה. מילא צמחוני, חשבתי לעצמי, אבל טבעוני??? בלי ביצים, בלי מוצרי חלב. לאבאנה עשויה קשיו. מי יודע איזה עוד תחליפים מצפים לנו. לפחות יש חומוס, חשבתי לי אז, כך שרעבים לא נצא מכאן.


אבל הפעם הראשונה היתה מוצלחת, והנה הגענו לכאן שוב. הפעם כבר לא חקרנו את התפריט בחשדנות, אלא זכרנו מה אהבנו בפעם הקודמת, והחלטנו להזמין שוב את מנת 5 הסלטים שטעמנו אז, וגם מנות שלא יצא לנו לטעום עדיין.

בעלי המקום כיום הוא המסעדן אבי אוחיון, מרינה היא המנהלת ואחראית הלוגיסטיקה, ואילו שי אליאס הוא השף ומנהל המטבח. שי (43) הוא קונדיטור במקצועו, מה שמתבטא גם בעוגיות מעשה ידיו שמוצעות למכירה. מאז שהתחיל לעבוד באום כולתום, ביומו הראשון של המקום, הוא הפך לטבעוני בעצמו.

אום כולתום מציגה עצמה כחומוס-בר אוכל-טבע-נשמה. מטבח שף ים תיכוני, שמשלב טעמים ותרבויות. גישה של חזרה לטבע באמצעות שימוש בחומרי גלם טריים, פירות וירקות בלאדי בשלל צבעים וריחות, ואווירה אותנטית. 100% טבעוני.


התפריט עבר שינויים ושדרוגים מאז שפרצה המסעדה אל חיקו המחבק של הקהל החיפאי. גולת הכותרת היא מגוון מנות חומוס. בנוסף, מציע התפריט ארוחות בוקר (שקשוקה, בורקס, חביתה), פיתות ולאפות עם חומוס ועוד, סלטים, מאפים (בורקס דרוזי, חציל קלוי, פיצה שוק, סמבוסק, מסחאן בלאדי), עיקריות (ממולאים טבעוניים, סינייה טבעונית, לזניה, מיקס פטריות ועוד), וקינוחים (מלבי יסמין, נושה קדאיף, כנאפה, עוגת שוקולד ועוד).

חלל המסעדה התמלא בניחוחות נעימים של אפייה ובישול. המטבח גלוי לעיני הסועדים, וניכר היה בשי אליאס שהוא ממש נהנה מכל רגע במטבח. יכולנו להתרשם שהכול נקי ומסודר שם בפנים, וגם המלצרית בעלת השיער הכחול ששירתה אותנו הפעם היתה זמינה ויעילה. גם היא וגם שי ענו בסבלנות לשאלותינו ותהיותינו.

חלק מהמאכלים והשילובים היו מפתיעים עבורי, אבל אני מניח שטבעונים מושבעים מורגלים בהם. למשל, התברר לנו שאין צ'יפסר במסעדה, מה שאומר שאין אוכל מטוגן. יש צ'יפס, אבל הוא אפוי ולא מטוגן. הלאבאנה עשויה מקשיו. ואם נטעם מהקובה, הבטיח שי, לא נרגיש שלא מדובר בבשר. לא פחות חשוב - אין שם תחליפי בשר תעשייתיים.


את הארוחה ליווינו במי ברז קרים שהוגשו לנו בקנקן, ובירות קרלסברג וטובורג מבקבוק (25 ₪ כל אחד).

כמי שאובססיבי בנטילת ידיים לפני כל ארוחה, שמחתי לגלות שבתוך המסעדה מותקן ברז עם כיור קטן, שלא הבחנתי בו בפעם הקודמת, מה שהצריך ממני אז לקחת מפתח מהמלצרית ולצאת אל השירותים שנמצאים מצדה האחורי של המסעדה. השירותים עצמם היו נקיים ומאובזרים כראוי

. בשישי-שבת, נאמר לנו, המקום מפוצץ. אנחנו הגענו בערבו של יום רגיל, ולא כל השולחנות היו מאוישים, אבל במטבח עבדו במרץ רב, כי לכל אורך שהותנו שם הגיעו הזמנות טלפוניות, ובעקבותיהן צצו המזמינים כדי לאסוף בטייק אוויי מהדלפק.

וזה מה שטעמנו:

חומוס על (37 ₪) – קרם חומוס עם תבשיל עדשים וגרגרי חומוס, טחינה, עגבנייה, תבלינים, פטרוזיליה ושקדים. המנה הוגשה עם חמוצי הבית ופיתות מקמח מלא. אני לא נמנה עם חובבי החומוס הגדולים, ובקושי פוקד את החומוסיות הנחשבות של חיפה. אבל החומוס הזה הוגש חם והיה לי טעים ביותר.


פלטה של החמישייה הפותחת (49 ₪) - חמישה סלטים, שהגיעו עם פרנה חמה מהתנור: חומוס אסלי, באבא גנוש, בטטה-עדשים-רוקט, סלק, טבולה בר.

סלט ישראלי (20 ₪) – אני רגיל לשלב בארוחות קצת ירקות טריים, ולכן הזמנתי את הסלט הזה. סלט פשוט וטעים, שהכיל עגבנייה, מלפפון, בצל ופטרוזיליה קצוצים דק בתיבול שמן זית ולימון טרי. הגיע עם טחינה וגרגרי חומוס ממעל.

מיקס פטריות (59 ₪) – פטריות ארונג'י ופורטובלו עם ירקות קלויים ברוטב צ'ימיצ'ורי, הוגש עם טחינה ונגיעות עמבה בצד. על העמבה ויתרתי. הטחינה היתה מדהימה. גם כאן וגם במנה של החומוס. לכבוד יום העצמאות, שינו את צורת ההגשה של המנה, והפטריות הוגשו כשהן מושחלות על שיפודים. נכון שהגענו שבוע אחרי יום העצמאות, אבל עדיין הגישו את המנה בצורתה החגיגית, ואולי היא תישאר כך גם הלאה...


אצבעות נוגט (39 ₪) – נוגט קרמל לוז ושוקולד, בליווי מוס וניל ופירות. קינוח נהדר. אולי סובל מעט מעודף מתיקות.


קטאיף (40 ₪) – קינוח ספיישל שהוגש בגלל חג הרמדאן. לא הזמנו את המנה, אלא קיבלנו אותה כצ'ופר, והיות וכבר היינו שבעים (ומרוצים...), ביקשנו להסתפק בטעימות בלבד. אם לנסות להגדיר, הרי שמדובר במעין כיסוני בלינצ'ס ממולאים בתחליף גבינה או באגוזים ופיסטוקים. אני לא טעמתי. זוגתי טעמה ואהבה.

נגישות לנכים – כן, אבל אין שירותי נכים.

שעות פעילות:

ראשון עד חמישי: 10:30-22:30. שישי-שבת:9:00-23:00

עסקיות: אין.

משלוחים: יש. לחיפה רבתי ולנשר.

לא כשר, כי עובדים בשבת. אבל האוכל לא בעייתי, כי אין כאן לא בשר ולא חלב.

אום כולתום. מוריה 60, חיפה. 04-8852227.
מאמרי מערכת