המסעדות החדשות הטובות של 2014

שנת 2014 הולכת ונגמרת וזה הזמן לסכם אותה. כמו בכל שנה, נפתחו כאן לא מעט מסעדות, ורבות יותר נסגרו, וגם זה, לצערנו, לא חדש.


מערכת מפה | 7.11.2018
שנת 2014 הולכת גם היא בדרך כל בשר ונגמרת לה במהירות. כמו בכל שנה, נפתחו כאן לא מעט מסעדות, ועוד הרבה יותר נסגרו. ניסינו לעשות קצת סדר בסצנה וגם לבחור עבורכם, ועבורנו, את המסעדות החדשות שהכי אהבנו השנה

צונאמי המסעדות האסייתיות המשיך להכות בעוז על חופי הקולינרייה המקומית כשאל מוסדות ותיקים כמו בית תאילנדי וחדשים הרבה יותר כמו האנוי המדליקה, הצטרפו שתי תאילנדיות חדשות ומבטיחו- טייגר לילי ונאם. אל טאיזו האסייתית היוקרתית הצטרפה טופולופומפו היוקרתית לא פחות.

מסעדות ערביות חדשות פרצו לקדמת הבמה ובראש ובראשונה מגדלנה המצוינת בצומת מגדל ואל ג'מילה השנויה במחלוקת בתל אביב.

ברי יין המשיכו להכות שורש בתל אביב ובראשם שני הברים פורצי הדרך tasting room וסיפורי יין (wine stories) המציעים, בפעם הראשונה (כמעט) בישראל, עשרות יינות למזיגה לא רק בכוסות אלא אפילו בפורמט של 'שלוק ' אחד בודד, בעזרת מכונות יין משוכללות השומרות על היין טרי שבועות ארוכים. לצידם, נפתח גם הז'אז'ו וינו היוקרתי שמציע לא רק יינות מעולים, ויקרים להחריד, בכוסות אלא גם אוכל מופלא מבית מדרשה של השפית הצעירה והמוכשרת עדי לוי. ולא נשכח את צ'יקטי המצוין של אבי קשי ומיכאל גרטוסקי (ביסטרו מיכאל) ואת חזרתו של יאיר יוספי (ממסעדת אלבה שנסגרה השנה לצערנו) אל המטבח של בר יין הוותיק שהחליף בעלים והפך בעזרת יוספי ושני מלצרי היין - בן רון ואבירם כץ, לאחד המקומות הכי לוהטים בתל אביב.

מסעדות יוקרה כשרות המשיכו להכות שורש כשיונתן רושפלד פתח את הסניף הכשר של הרברט סמואל בהרצליה (בשנה הבאה צפוי להיפתח גם סניף ירושלמי) ומאיר אדוני צירף אל מסעדת הדגים הכשרה בלו סקיי במלון קרלטון את מסעדת הבשרים לומינה, הכשרה גם היא. מנגד פתח אבי לוי, זוכה מאסטר שף ובעליה של מסעדת המוציא המצליחה, את בית הכוון העממית יותר במתחם התחנה הראשונה.

מסעדות יוקרה אחרות , לאו דווקא כשרות, שנפתחו השנה והפכו למדוברות מאד, ובצדק, הן בינדלה האיטלקית המצוינת בהנהגת השף הוותיק רועי סופר, וקלארו של איש הקייטרינג הנחשב, רן שמואלי. לקראת סוף השנה נפתחה גם המסעדה של השף ברק אהרוני במלון נורמן וממש בימים האחרונים נפתח שם גם בר הסושי המסקרן והמבטיח שהולך להיות כנראה הדבר החם הבא.

אבל המסעדות שאנחנו חיבבנו במיוחד השנה, אם נוציא רגע את בר יין בגרסת 2014 שהיא אחת מהן מהתמונה, היו אחרות לגמרי. מסעדות צנועות הרבה יותר, נטולות יומרה וחסרות פוזה ובעיקר שמחות ומקסימות.

בראש ובראשונה אנחנו מתכוונים כאן לשתי מסעדות קטנות, שלא לומר זערוריות, השוכנות, או שמא נאמר, מסתתרות, במתחם הבזאר הטורקי המחודש בשוק של עכו העתיקה. הוותיקה שבינהן, נפתחה כבר בקיץ 2013 וכבר דיברנו עליה כאן ולכן נזכיר אותה רק בקצרה- בר הדגים סבידה המציע אך ורק דגים ופירות ים שנלכדו באותו יום ברשת על ידי דייגי עכו, מוכנים בפשטות כובשת לב ומגובים בסוללת ערק מרשימה וברז בירה אחד ממבשלת טייבה. מקום קטן ושובה לב.

כמה מטרים ממנו, באותו מסדרון צר ממש, נפתחה במרץ מסעדת דלאל שהיא אולי מסעדת השנה שלנו, לא רק מבין החדשות. אוסאמה דלאל, אוטודידקט בן 23, איש צעיר ורב קסם, פתח בר טאפאס עכואי יוצא דופן וקשה להגדרה. גם הוא, כמו שכניו בסבידה, מסתמך בעיקר על הדגה המקומית, אלא שהאוכל שהוא יוצר ממנה, בשילוב נרחב של ירקות , לא מעט פירות ועשבים, הוא שאפתני הרבה יותר וקשה להגדרה. דלאל נסמך על מחקרים שעשה על האוכל הערבי העכואי המסורתי, בעיקר זה שלמד לבשל מסבתו, ומעניק לו את הפרשנות האישית שלו שמקבל את ההשראה שלה לא רק מהשוק אלא גם מאמנים מפורסמים ובעיקר מהדימיון הפרטי והפורה שלו. וכך אפשר לטעום כאן מדי פעם קובה דגים יוצא דופן שמכינה סבתו, מבחר סלטים טריים ורעננים ממה שמציע השוק באותו יום, מנות דג נאות בשילוב טחינה ופירות (נשמע מוזר אבל טעים להפליא), מקלובת תמנונים ומנת הדגל של המסעדה – שילוב מוזר ונהדר של פילה דג ים צלוי המונח על לבנה, מחית גרגרי חומוס מופלאה כשאת הכל מקיפה טבעת אדומה של מיץ סלק ומקשטים גרגרי אפונה. לפני שאוכלים מתיז דלאל ספריי המורכב משמן יסמין ופרחי בר ומבקש ממך להריח אותו ואת הביס הראשון של המנה הוא מתעקש להגיש לך בעצמו, כלומר להאכיל אותך, פיסית. זה מוזר ויכול היה בקלות להיתפס כפוזה טרחנית, אלא שקשה וגם לא צריך, לעמוד בקסמו של האיש הצעיר ומלא התשוקה הזו שהוא ללא ספק המארח הכי לבבי שיצא לנו לפגוש מזה שנים רבות.

עוד מסעדת צפונית שנפתחה השנה ואנחנו חיבבנו מאד, למרות קיתונות הצוננים ששפכו עליה כמה מבכירי המבקרים במקומותינו, היא ביסטרו וניה החיפאית. מקום זרוק ושמח המזכיר מאד מוסדות תל אביביים דומים כמו ג'וז ולוז או החלוצים שלוש. אלא שווניה אינה חיקוי או שכפול, אלא יופי של מקום העומד היטב בפני עצמו. השף הצעיר שחר סיוון שהקדיש את שמה של מסעדתו לגיבורו של 'מוסקבה פטושקי' , ספר הפולחן הרוסי האלכוהולי של ונדיקט ירופייב. הוא מכין אוכל פשוט ולא מתחכם כמו מנת דגי ים קטנים מטוגנים, המבורגר בחלה של שבת או סלט עדשים שחורות עם ירקות ופירות.

ונסיים בשתי תל אביביות קטנות וצנועות. מסעדת שמונה של השף אורן גולדווסר, המוכר לקהל המקומי מבר הפסטות בשוק הנמל ועוד קודם לכן ממסעדת טאטאמי, החיפאית היפנית שנסגרה בינתיים, היא מקום שקצת קשה לסווגו. לכאורה, זוהי שלוחה קצת פרועה של בר הפסטות הנ"ל. אלא שחוץ מפסטות נהדרות, מגיש כאן גולדווסר גם דברים שונים לגמרי כמו למשל חריימה מצויינת או מנת פולנטה עם בשר מופלאה ממש. הכל קורה בחוסר רשמיות מדליק, לצלילי מוסיקת רוק קלאסית נהדרת כשהאכילה מתנהלת ברובה על בר קטן אל מול המטבח הפתוח המאוכלס בצוות שמח במיוחד. בסוף השנה נפתחה במתחם גן החשמל בדרום תל אביב, המסעדה הספרדית הקטנה פפו, מעין מסעדת פועלים משודרגת המציעה מנות זולות וטעימות להפליא כמו תבשיל בשר ושעועית עם עצם מח או תבשיל חומוס ותרד עם אורז. לפני המנות העיקריות אפשר לנסות כמה סלטים פשוטים.


תוכן מומלץ לעיון: מסעדות בצפון, מסעדות בחיפה, מסעדות בהרצליה
מאמרי מערכת