איפה אוכלים בגליל המערבי? המסעדות המיוחדות ביותר ששוות את הנסיעה

חופשה בגליל לא תהיה שלמה בלי ארוחה גלילית טובה. הבעיה היא שכולם מדברים עליו, אבל לא רבים יודעים איפה אפשר למצוא אוכל גלילי אמיתי. מצאנו לכם כמה מקומות מיוחדים שגם אם אתם לא תכננתם חופשה בקרוב הם לגמרי שווים את הקפיצה לצפון


יוליה פריליק-ניב | 5.1.2017
מסעדת מעדלה, צילום:
בנוף ים תיכוני קלאסי, המשלב הר, ים וירוק של חורש נמוך וכמעט-עד, שוכן פסיפס אנושי ותרבותי מהמרתקים שיש בארץ. מאז ומתמיד היה הגליל אבן שואבת להתיישבות מעניינת, ולא תמיד שגרתית. כך למשל אפשר למצוא קבוצות שונות שהיגרו לגליל במטרה להקים יישובים לא שגרתיים, למשל ביודפת גרים השכטריסטים, בכליל גרים שוחרי האקולוגיה, רובם עדיין במגורים אלטרנטיביים וללא חיבור לחשמל מבחירה, במעלה צביה תמצאו את חברי האימן, בהרדוף גרה קהילה אנתרופוסופית ויש עוד קבוצות זעירות וייחודיות. אפילו כפר ורדים המטופחת הוקמה על בסיס אידיאולוגי חברתי-קהילתי.

האוכל המופק בגליל המערבי הוא פועל יוצא של הפסיפס האנושי המגוון, עם דגש רב לחומרי הגלם האיכותיים והמקומיים שיש פה: דגה טרייה ועונתית מהים, זיתים ושמן זית מקומי, פירות, ירקות ושבי תבלין בלדי, גבינות צאן ובקר ממחלבות מקומיות והרבה יצירתיות של הבשלנים החיים פה. יש בגליל המערבי הכל, ממסעדות שף מוקפדות ועד בשלנים ביתיים מכל העדות.

איפה אוכלים בגליל המערבי?

לפני שלקח פגרה ארוכה שימש ארז קומרובסקי מעין שגריר של האזור כולו, כשאירח בבית הספר לבישול גלילי במצפה מתת סדנאות אוכל מרתקות. ארז הסביר באריכות על מה גדל בכל עונה, מה ההבדל בין דגים של חורף ודגים של קיץ, מאיפה משיגים דבש מקומי, איפה מגדלים וקונים את הבשר הכי משובח, איפה יש יוגורט עזים מקומי ומה זה אומר טעם של הגליל. הסדנאות עתידות לחזור בקיץ 2017.

במקום לא צפוי - להלן קיבוץ שמרת - פועלת מסעדה גאורגית, המגישה אוכל שעושה שמח בפה, הכי רחוק מחוויית חדרי אוכל קיבוציים של פעם. שתי חברות, לאה אוצ'רי ובלה חנן, הקימו את המסעדה שלהן כדי להעניק למטיילים ולתושבים טעימה מהעושר והטריות של המטבח הגאורגי הפורה. גאורגים אסלים לא אוכלים והולכים, אלא חוגגים בארוחות הנמתחות, מלוות במוזיקה ובאלכוהול הנמזג הישר מכדי חרס. המהדרין אף מוסיפים ריקודים וכללי טקס אותנטיים.

אם אתם לא יודעים במה לבחור, נמליץ על סופרא (חגיגה בגאורגית), שהיא מעין ארוחת טעימות הכוללת סלטים קרים \ חמים, למשל פרוסות סלק ברוטב כוסברה, שום, חומץ הדרים ואגוזים; סירות חציל בטפנד אגוזים, סלט עדשים, גזר, פלפל אדום, בצל ופטרוזיליה; ומנות נוספות המדגימות את האהבה שרוחשים הגאורגים לאגוזים, שום ולעשבי תבלין. בחלק הבא בוחרים מבין המאפים הממולאים עם גבינה, גבינה-תרד, בשר או תפוחי אדמה הנקראים חינקלי, חצ'פורי וצ'יבורקי. כל סוג מאופיין בשיטת הכנה שונה – בישול, טיגון, אפייה, אידוי. המאפים הם ממש פיסה מגן עדן: הבצק דקיק ועוטף ברכות את המילוי וכל ביס הוא חגיגת טעמים; בגזרת העיקריות מככבים תבשילי בשר, חלקם ברוטב פירותי מתקתק כמו תביליסורי – רוטב שזיפים, או חאלייה שהוא רוטב תמרינדי ורימונים. יש גם מנות בשר על האש של פרגית, קבב טלה (קטלטי) וסטייק אנטרקוט בתיבול ייחודי. יש גם מנות ילדים.

מסעדת שותא, קיבוץ שמרת, 04-8219208.
מסעדת שותא, צילום:
מסעדת שותא, צילום: באדיבות המקום
רק מוצרים טריים: גלידה מיוחדת ומסעדת שף

אלומה – מעבר לעובדה שמדובר במסעדת שף ביסטרואית ותיקה, רומנטית ואיכותית, הפועלת כבר כ-18 שנה בפאתי תרשיחא בדרך לכפר ורדים, זה בעצם סיפור המקפל בתוכו את המארג האנושי של האזור. עלאא סוויטאת, בעלי אלומה, הוא גם השותף של אדם זיו מקיבוץ סאסא ברשת הגלידריות בוזה שנולדה בגליל ובהדרגה כובשת עוד ועוד מעריצים בכל הארץ. כשאדם חיפש שותף גלילי שורשי כדי להוציא אל הפועל את החלום שלו – להקים גלידריה גלילית – הוא פנה לעלאא לאור ניסיונו הרב בעולם הקולינרי. אחד הסניפים הוותיקים של בוזה פועל בתרשיחא ומרכז המבקרים החווייתי נמצא בכניסה לסאסא (מומלץ ממש להגיע עם הילדים לטעימות, התנסות בהכנת ג'לטו גלילי והסברים). מה מקשר בין מסעדת שף בסגנון צרפתי לבין גלידריות? בשניהם יש הקפדה על חומרי גלם מקומיים, עונתיים וטריים ובעיקר שילוב כוחות אנושי-יזמי-יצירתי.

באלומה תוכלו למצוא מנות קלאסיות, כמו קרפצ'ו בקר דקיק וטעים (מגידול מקומי יש לציין); סלט חסה, אנדיב, בצל סגול, צנונית וגבינת בושה בשלה; סינטה עגל \ אנטרקוט המטופל היטב, המוגש בליווי קרם תפוחי אדמה וציר בקר; פילה דג עונתי מהים התיכון לצד ירקות צלויים וזיתים, ועוד. הקו המנחה הוא קלאסי והנגיעות הן גליליות ערביות.

אלומה, רח' אלון 16, תרשיחא, טלפון: 053-7105334.
בוזה , רח' השוק 1, תרשיחא, טלפון: 04-8738984.
מסעדת אלומה, צילום:
מסעדת אלומה, צילום: אנטולי מיכאלו
מסעדות שף גליליות

בגזרת מסעדות השף נציין את אדלינה המשובחת בקיבוץ כברי, השומרת על מעמדה כמסעדת שף ותיקה ואיכותית, ואת מיכאל ביסטרו במושב לימן. שני המקומות הם מה שנקרא קשובים להשפעות האזוריות, משלבים אותן בטכניקות בישול קלאסיות ומלהטטים בהצלחה בין כל העולמות. כך אפשר לאכול אצל מיכאל סלט עם פאקוס (מעין הכלאה בין מלפפון לקישוא); עראיס – פיתה לבנונית במילוי טלה קצוץ, חצילים וצנוברים; קוסקוס עם פירות ים ותרד שחור; חריימה דייגים וכך הלאה. באדלינה אפשר לאכול שרימפס עטוף בקטאיף; מאפה בשר בקר עם חציל, טחינה ויוגורט; כבד עוף מוקפץ ביין בליווי פריקי, ועוד. מסעדה נוספת בז'אנר היא מסעדת 300 גרם המספקת חוויה דומה וגם כשרה. זו מסעדת בשרים מוקפדת במושב בצת, המלווה את הבשרים בתוספות גליליות.

אדלינה, קיבוץ כברי, טלפון: 053-7106721.
מיכאל ביסטרו, מושב לימן, טלפון: 04-9821250.
300 גרם, מושב בצת, טלפון: 04-9808544.

בטח הבנתם שבגליל המערבי אוהבים בשר. חובבי הז'אנר מוזמנים לדגום את מסעדת לה פמפה במצפה הילה. שווה להתעכב על הנוף, שכן המסעדה נמצאת בתוך חורש אלונים. ושווה להתעכב גם על הנוף האנושי, כי לה פמפה היא סיפור של מפגש בין ערן טבצ'ניק הארגנטינאי לגליל. אפשר להגיע בתיאום מראש כיוון שהבשר נתלה במעשנת שעות לפני ההגעה, והזמן הגלילי עושה לבשר רק טוב – הצלייה האיטית בשילוב עשבי התבלין הופכים אותו לעסיסי. התפריט משתנה ולצד הבשרים מוגשות מנות ארגנטינאיות, כמו אמפנדס וצ’וריסוס, וגם תפוחי אדמה בטעם של מדורה, חצילים מעושנים ועוד.

מסעדת לה פמפה, מצפה הילה, טלפון: 052-4253566.
מסעדת אדלינה, צילום:
מסעדת אדלינה, צילום: likush
חוויה ביתית בגליל

למאהל האירוח של זיאד וזאדה סואעד ביישוב הבדואי סלמה כדאי להגיע דווקא בחורף ובראשית האביב כדי להכיר מקרוב לא רק את האוכל ואת האירוח אלא גם את חוויית הליקוט, שזיאד מתמחה בה. זיאד, איש צבא לשעבר, וזאדה רעייתו מספרים על אורח החיים הבדואי, החיבור לטבע ומגישים ארוחה בדואית אסלית באוהל או תחת סוכת הגפנים ועץ התות שבחצר. כך למשל מספרים השניים על ההבדלים ברקמת הגלביות של הנשים המעידים על מצבן המשפחתי, על הכנת קפה מסורתית וכמובן – על האוכל. מתחילים את הסעודה עם פתיחים המבוססים על עשבי מאכל מקומיים, כמו עכוב, עולש ושומר בר, בנוסף מגישים לאורחים שורבטה – תבשיל בורגול ועגבניות טריות, מנזלה, סלטים, מסחאן, מחמ'ר ועוד מעדנים מהמטבח הבדואי האותנטי.

החוויה הבדואית, כפר סלמה, טלפון: 053-7106512.

שולה משתולה היא בשלנית ביתית, כזו שתמיד חלמתם להיכנס לה למטבח, להרים מכסים ולטעום מעדנים שאין במסעדות. שולה גרה עם משפחתה במושב שתולה, ממש על הגבול עם לבנון הפסטורלי והטעון. שולה מארחת בביתה חובבי תבשילים כורדיים אותנטיים. יש פה מגוון קובות, שיפטה (קציצות בשר), יפרח (ממולאים), מיני לביבות ומיני סלטים עונתיים, חמוצים, אורז ועוד. הכל טרי ומבושל ביום ההגשה וכשר למהדרין (יש אירוח בשבתות ובחגים הודות לפלטות שבת). בתום הארוחה מגישה שולה תה וריבות מעשה ידיה ותשמח לספר את סיפורה האישי והקשר שלה לגליל. אפשר להזמין אוכל ולקחת או לערוך סדנאות בישול.

שולה משתולה, טלפון: 052-8366818.
החוויה הבדואית, צילום:
החוויה הבדואית, צילום: באדיבות המקום
סדנאות אוכל גליליות

חברת גליל EAT היא עוד דוגמה לשידוך בין בשלנים מקומיים לבין מטיילים. פול ניירנס, תושב הגליל מזה 30 שנה, טיפח יחסים אישיים עם בשלנים רבים בני כל העדות המתגוררים בגליל וביחד הם מארחים מבקרים לחוויה אותנטית קולינרית. המבקרים לא רק אוכלים (אם כי גם זה אפשרי), אלא גם מכינים ולומדים את רזי הבישול הדרוזי, הערבי-מוסלמי והערבי-נוצרי. אמנם המטבחים נבדלים זה מזה, אולם אצל כולם תמצאו את המנהג האזורי של הכנסת אורחים לבבית. אחרי כוס קפה או תה, מתחילים להכין ביחד שלל מנות מסורתיות, כשהתפריט משתנה לפי העונה. עם סיום ההכנה יושבים לאכול יחד. אפשר להאריך את החוויה (בתיאום מראש) ליום שלם, הכולל גם יציאה לשדות לליקוט צמחים, לביקור בשוק ובחנויות בכפר. אגב, אם אתם ממהרים אפשר להגיע רק לארוחה ביתית, שאין בה שמץ מהאוכל המוכר מהשיפודיות המזרחיות בשולי הדרכים. יש אפשרות להתאים את האירוח לשומרי כשרות, צמחונים/ טבעונים וכדומה.

גליל EAT, טלפון: 055-8810727.

בכליל האקולוגי יש רק כמה עשרות תושבים, אבל יש בה לפחות שלוש-ארבע יוזמות קולינריות. אחת המרתקות שבהן היא של מהמטבח של חגית לידרור - בישול גלילי. חגית גרה במבנה מקסים ברום היישוב עם מרפסת מרווחת ונעימה, בה היא מגדלת בעצמה חלק מצמחי התבלין. חגית מעבירה סדנאות בישול בדגש על בישול בריא, מתקינה סעודות טבעוניות-צמחוניות ועוד, אולם הכי כיף להגיע כדי לחוות סדנת שוקולדים טבעונית, המתבססת על עולם ה-Raw food. הורים וילדים (מגיל חמש) מוזמנים להכין פרלינים, גלידות, כדורי שוקולד, פונדו ושאר ממתקים מקקאו לא קלוי, ממתיקים טבעיים, פירות, אגוזים, שמן קוקוס ושאר אוצרות מהטבע. הסדנאות והארוחות יכולות גם להגיע אליכם לצימר.

חגית לידרור, כליל, טלפון: 052-6464884.
גליל איט, צילום:
גליל איט, צילום: פול ניירנס
עכו: עיר הנמל מתעוררת לחיים

הגליל המערבי כולל בתוכו כמה ערים גדולות, ועכו היא המרתקת שבהן. משהו טוב קורה שם מבחינה קולינרית ותיירותית, וכבר כתבנו לכם על 5 מסעדות בעכו ששוות ביקור. בין שלל המקומות (חלקם ותיקים ומצויינים כמו אורי בורי) צצים מקומות חדשים ומפתיעים, בהן מסעדות שוק קטנות שנפתחו בבזאר הטורקי בעיר העתיקה. אחת מהן היא מעדל'ה - מקום מלא אופי ומזמין, שבו מבשל השף הצעיר עדנאן דאהר, בדיוק כמו שבישלו אמו וסבתו בביתן בעיר, אך עם טוויסט עכשווי. המנות מתבססות על מטבח מקומי גלילי טרי, מה שאומר הרבה ירקות בעונתם ועשבי תבלין מהשוק הסמוך המשודכים לדגה טרייה ולבשר איכותי. המנות משתנות בהתאם לעונה ולשוק ולמה שנותן הים, בין היתר תוכלו לאכול כאן עלי גפן ממולאים באורז ובהרט על מצע יוגורט ונענע מיובשת; פטאייר ממולא בעשבי בר עונתיים; סלט פריקי בליווי עשבי שוק, על מצע לבנה ביתית; פילה דג בטחינה; חריימה מתובל בסלסת עגבניות, עמבה, שקדים קלויים וכוסברה; קבב חלבי - בשר טלה קצוץ וצנוברים על מצע פיתה דרוזית ומטבל קישואים, ועוד. לקינוח מוגשים פה שני סוגי כנאפה מסורתיים.

מעדל'ה, רח' ויצמן 1, עכו, טלפון: 04-6397345.

גליל בקטנה

יוזמות אוכל יש בגליל המערבי מכל הסוגים והסגנונות, אך יש מקומות שכדאי להגיע אליהם לא רק בגלל האוכל אלא בעקבות הלב. קפה מארג החלבי והכשר בכפר ורדים הוא לא רק מקום שמגיש יופי של בראנצ'ים (בשישי) וארוחות בוקר וצהריים, אלא מקום המשלב בין אמנים בעלי צרכים מיוחדים לבין הקהילה. תוכלו לרכוש את אחת היצירות הנמכרות בגלריה הפועלת בבית הקפה ולתרום את חלקכם. בבית קפה קמ"ה בהרדוף תמצאו גלריה של מרכז קמ"ה (קהילה מרפאת הרדוף), וכך חוץ מארוחות ממוצרים טריים, טבעיים וברובם אורגנים, תוכלו לרכוש פריטי אמנות מעשה ידיהם של חברי בית אלישע.

קפה מארג, כפר ורדים, טלפון: 04-9971369.
בית קפה קמ"ה, הרדוף, טלפון: 04-9058730.
בראנץ' בקפה מארג, צילום:
בראנץ' בקפה מארג, צילום: אנטולי מיכאלו
מאמרי מערכת