כלניות ונשנושים: המסעדות הטובות ביותר בפסטיבל דרום אדום 2017

בסופי השבוע של חודש פברואר יתמלא צפון הנגב במרבדים של כלניות. עשרות אפשרויות קולינריות טעימות ומקוריות מחכות למאות אלפי המבקרים שיגדשו כל חלקה אדמדמה


יוליה פריליק-ניב | 19.1.2017
ארוחות מהשדה לצלחת בנקודה ה-12, צילום באדיבות הנקודה ה-12
נסעתם לראות את מרבדי הכלניות בין נחל שקמה לנחל הבשור בצפון הנגב? טיילתם, צילמתם מיליון כלניות ועכשיו כולם רעבים? צפון הנגב וחבל הבשור פורים גם ביוזמות קולינריות סביב הפסטיבל הסמוק, שנערך במהלך כל סופי השבוע של חודש פברואר. רק עשו לעצמכם טובה ודאגו להזמין מקום מראש (אם כי גם לספונטניים יש פתרונות, כפי שתראו בהמשך).

מסעדות וארוחות בוקר

בנגב הצפוני יש ריכוז די מרשים של יוצאים ארגנטינה מחד ויוצאי ברזיל מאידך. הם חיים זה לצד זה אבל סביב נתח הבשר יש מתח לא מבוטל, כי שתי האומות מצטיינות בטיפול בבשר, אבל כל אחת עושה זאת בדרכה המסורתית והייחודית.

מסעדת פטגוניה
בקיבוץ אור הנר פועלת מסעדת פטגוניה, המציעה מנות מהמטבח הארגנטינאי בשילוב מוצרי גלם מקומיים. במסעדת פטגוניה מתמחים בצליית בשרים על פריז'ה (גריל ארגנטינאי) לוהטת של גחלים לוחשות ומגישה אסאדו בלי עצם, אנטרקוט, פרגית מתובלת על גחלים, צ'וריסו ועוד נתחים עסיסיים וורדרדים, שטופלו ביד מיומנת על הגריל הענקי שבחצר. בנוסף מגישים פה סלטים, אמפנדס וקינוחים כמו פלאן ריבת חלב – עוד מעדן ארגנטינאי. האוכל כשר אך המסעדה פתוחה בשישי-שבת.
פטגוניה, קיבוץ אור הנר, פתוח במהלך הפסטיבל בשישי 22:00-19:00 ובשבת 18:00-12:00, טלפון: 050-2400500 (לא כשר)

פיג'ואדה במסעדת מידס, צילום: אלי נודלמן
פיג'ואדה במסעדת מידס, צילום: אלי נודלמן
מסעדת מידס
בקיבוץ ברור חיל פועלת מסעדת מידס, המתמחה בבשר ובתבשילים ברזילאיים, שהביאו הבעלים מברזיל המגוונת. התפריט מבוסס על בשר דרום אמריקאי כמו אנטרקוט, סטרוגנוף, פרגיות, אסאדו – 400 גרם של צלעות בקר בצלייה איטית, וגם סלטים, פסטות (גם בסגנון ברזילאי, עם פירות ים) דגים ומנות ברזילאיות אותנטיות כמו פיג'ואדה, מוקקה, וטפה ועוד. יש משקאות וקוקטיילים דרום אמריקאים וקינוחים כיפיים. במהלך הפסטיבל יוגש במידס תפריט ייחודי תחת השם "מידס אקספרס" – מנות שאפשר לקחת לדרך ולאכול בטבע.
מידס, קיבוץ ברור חיל, פתוח בימים שלישי-חמישי מ-18:00 ובימי שישי ושבת מ-12:00, טלפון: 08-6803441, 054-6744197 (לא כשר)

בוטיק לאפייה דובשנית
בקיבוץ רעים פועל בית מאפה בוטיקי, שבו מכינים ומוכרים מגוון לחמים, פוקצ'ות, עוגיות, מאפה בריוש, בראוניז, מאפים מלוחים, פרלינים, קינוחים אישיים, ועוד. בימי שישי מוזמנים המטיילים ותושבי האזור להתרווח בחצר היפה, בצל עצי הזית והתות, וליהנות ממגוון ארוחות כפריות, בהן פוקצ'ות עם פלפלים קלויים ועגבניות שרי, עם אמנטל ופטה, עם בטטה ובצל, עם קישואים, פטריות, חצילים ועוד (25 שקלים לפוקצ'ה), פיצות, בריוש נוטלה אישי (22 שקלים), צלחת פחזניות (22 שקלים) ועוד פחמימות משמחות לטיול מוצלח. גם קפה יש פה.
דובשנית, קיבוץ רעים, שישי במהלך הפסטיבל 13:30-9:30, טלפון: 08-9940534 (לא כשר)

בוטיק לאפייה דובשנית, צילום לבנת גינזבורג
בוטיק לאפייה דובשנית, צילום לבנת גינזבורג
אל היען
יש בתי קפה העומדים בפני עצמם שאליהם באים רק כדי לאכול ויש מקומות שהם חוויה. בית הקפה אל היען הוא מקום חווייתי עם סיפור מרתק מאחוריו. בחוות היענים הגדולה, שהוקמה בתחילת שנות ה-80, עורכים הופעות מוזיקה, סיורים מודרכים וההפעלות למשפחות. ואפשר ורצוי להישאר פה כדי לאכול טוב ארוחות ומנות על בסיס חומרי גלם טריים ואורגניים בחלקם. במקום מוגשות ארוחות בוקר, סלט קינואה ועדשים שחורות, סלט קיסר, המבורגר (מבשר בקר, לא מיען), פרגיות ברוטב בוטנים, קארי ואיולי, פיצה, כריכים ועוד. לצד הארוחה, כדאי לערוך סיור, להאכיל יענים, ליהנות מהיצירה ולשמוע את הסיפור שמאחורי החווה (חלק מהפעילויות בתשלום).
חוות אל היען, בסמוך לפארק הבשור ונחל הבשור, פתוח בימי הפסטיבל בימי שישי בשעות 16:00-9:00 ובשבת 16:00-10:00, טלפון: 052-6901660, 08-9987327 (לא כשר)

ארוחות באל היען, צילום: בסטיאן דה ניני
ארוחות באל היען, צילום: בסטיאן דה ניני
הנגרייה
בית קפה-מסעדה שנפתח לא מזמן במושב דקל באמת היה פעם נגרייה ואת שרידיה אפשר לראות במקום. מדובר במקום ידידותי למשפחות עם ילדים, הרבה בזכות המרפסת הנעימה בחוץ. בתפריט אפשר למצוא פסטות, טוסטים, כריכים, סלטים (49-45 שקלים), מנות טבעוניות, ארוחות בוקר (54 שקלים), מנות בשר כמו המבורגר (59 שקלים), פיצות (מ-18 שקלים), קינוחים ועוד. בית הקפה הוקם במבנה בו שכנה הנגרייה של חגי, ולאחר 10 שנות נגרות החליט להגשים חלום ולהתמקד בקולינריה.
הנגרייה - קפה בר במדבר, מושב דקל, פתוח בימים שלישי-חמישי בשעות 15:00-10:00 ו-23:00-18:00, בשישי בשעות 15:00-9:00 ובשבת 18:00-10:00, טלפון: 052-4571366 (לא כשר)

השקשוקה של הנגרייה, צילום: יח"צ
השקשוקה של הנגרייה, צילום: יח"צ

מסעדת סינס
סינס היא מסעדת שף בצומת שער הנגב (מול מכללת ספיר), המגישה מנות של בשר ופירות ים ושילובים מקוריים של ים-יבשה. יש בתפריט לא מעט חטאים קולינריים, בהם אנטרקוט 300 גרם ב-99 שקלים בלבד, צ'יז בורגר, המבורגר, פאייה, מנות פסטה מגוונות, פרגיות, קלמרי, שרימפס בציר סרטנים, ואת כל זה מלווה אווירה נעימה ומוזיקה מגוונת. התמחור הוגן מאוד.
סינס, צומת שער הנגב, פתוח בימי הפסטיבל בימים שלישי-חמישי בשעות 22:00-12:00, בשישי 22:30-18:00 ובשבת 21:00-18:00, טלפון: 08-6890452 (לא כשר)

מסעדת ארטישוק
אז מה אוכלים במסעדת ארטישוק? גם ארטישוק (בעונה) אבל לא רק. מדובר במסעדה כפרית עם תפריט עשיר מאוד, הכולל ארוחות בוקר, שקשוקות, כולל שקשוקת ארטישוק (65 שקלים עם הבטחה שמדובר בשקשוקה הכי טעימה שיש), סלטים עם או בלי ארטישוק, מרקים, פסטות בעבודת יד, פיצות, דגים צלויים, קציצות חריימה ועוד מנות בסגנון כפרי. מדובר במסעדה במיקום מנצח, מוקפת דק עץ והרבה ירוק מסביב. מדי יום שישי תוכלו ליהנות מהופעות של מוזיקה חיה בשעות 12:00-10:00 ובמהלך הפסטיבל יוגשו כאן מנות מיוחדות ומקוריות.
ארטישוק, מושב גיאה, פתוח בפסטיבל בימי ראשון-חמישי בשעות 20:00-9:00, בשישי 22:00-9:00 ובשבת 20:00-10:00, טלפון: 08-8501300 (לא כשר)

מילה על שפים מארחים
בצפון הנגב גרים בשגרה שפים העוסקים באירוח ביתי או באירועים בסגנון מהשדה לצלחת - Farm to table. פסטיבל דרום אדום הוא הזדמנות להצטרף לחגיגה קולינרית גדולה ושמחה. בין השפים שמארחים בפסטיבל אפשר למנות את שף רודד במושב שרשרת, נחמיה מבית ליבנה במושב עין הבשור, הניסים של השף במושב צוחר, הנקודה ה-12 במושב שדה צבי ואחרים. אפשר למצוא פרטים באתר הפסטיבל.
מחלבת צאלה, צילום: לבנת גינזבורג
מחלבת צאלה, צילום: לבנת גינזבורג
עוד מקומות לאכול בהם או לקחת לטבע
מחלבת צאלה - חוות משק צאן ליד עין הבשור בה מוגשות לאורך כל היום ארוחות על בסיס תוצרת החווה, מה שאומר הרבה גבינות צאן. בימי שבת ייערכו סיורים להיכרות המחלבה והסיפור מאחוריה (בתשלום). אפשר להזמין ולקחת סל פיקניק ולאכול בחיק הטבע. טלפון: 052-8478935

קפה המשולש – נמצא במרכז המבקרים בארות בנגב, בקיבוץ עלומים, ומציע ארוחות חלביות בסגנון בופה (בתיאום מראש). טלפון: 08-9937300

טעים בפה - ארוחות בוקר באירוח הכפרי של קיבוץ דורות, מדי שבת בשעות 10:30-8:00 (בתיאום מראש). טלפון: 050-7208117

בראנץ' בצאלים – מדי שישי ושבת בשעות 18:00-11:00 ייערך בראנץ' עשיר ומפנק (כשר וחלבי) בקיבוץ צאלים (בתיאום מראש). טלפון: 08-9989273

לפרטים נוספים אודות פסטיבל דרום אדום, מידע על אתרי לינה, מסעדות, ארוחות שף ואטרקציות: www.habsor.co.il
מאמרי מערכת