הולכים ואוכלים: מסעדות מומלצות וקרובות לשביל ישראל

מי שהולך את שביל ישראל, בין אם את כולו ברצף או בכל פעם טועם מקטע מרתק אחר, יודע כמה חשוב לאכול טוב. ליקטנו עבור השביליסטים שבחבורה הצעות קולינריות בקרבת השביל, מצפון ועד דרום


יוליה פריליק-ניב | 20.2.2017
מסעדת תל-יצחק, צילום: שי בן אפרים
שביל ישראל הוא מיזם מרתק לאורכה של כל מדינת ישראל. השביל נמתח לאורך של כ-940 קילומטרים מדן ועד אילת, הנחלקים ל-44 קטעים, חלקם ארוכים וחלקם קצרים. השביל עובר באתרים היסטוריים, ארכיאולוגיים, נופיים, אקלימיים וגם במגוון סוגי התיישבות. ממש תמצית של הארץ. אבל, ואת זה יודע כל שביליסט, בין אם כזה שיצא למסע אחד ארוך במסגרתו הוא גומא את כל השביל באחת, ובין אם אחד שדוגם כל פעם קטע או חלק מקטע, לאוכל יש חשיבות מכרעת. נכון, אפשר לסחוב כריכים, להטמין שימורים או להזמין הקפצות ופריסות ממלאכי השביל, אבל אנחנו בצד המתפנק. אחרי ההליכה בשטח, אנחנו בעד לשבת במסעדה טובה (שלא חייבת להיות יקרה). ליקטנו לכם רשימה של מסעדות מומלצות לשביליסטים הצועדים על קיבתם.
לפני שנצלול להצעות נציין שאמנם מדובר במסעדות בקרבת שביל ישראל, אולם רובן מצריכות נסיעה קצרה ברכב, והן שוות את המאמץ הקטן הנוסף.

צפון: מסעדות טובות מתל דן ועד רמת הנדיב

בית שלום, מטולה
את קטע השביל הראשון מסיימים בפסל האריה השואג בתל חי. כמה דקות נסיעה צפונה נמצא מלון בית שלום ובו פועלת מסעדה במבנה היסטורי מאבן. בתפריט תוכלו לקבל טעימה מהאזור, וכשאנחנו אומרים אזור אנחנו מתכוונים גם למה שקורה מעבר לגבול הצפוני: בתפריט מטעמים המשלבים גם טעמים מהמטבח הלבנוני. בין המנות מרקים, חציל בלאדי שרוף בטאבון עם טחינה, רכז רימונים וגבינת עזים, שמן זית וצנוברים; עלי גפן גליליים תוצרת בית, הממולאים באורז ועשבי תבלין מהגינה, לצד יוגורט כבשים ונענע; סינייה כרובית; פטאייר - מאפה מבצק שמרים ממולא, מוגש עם לבנה ביתית, זיתים שחורים וקונסומה עגבניות; טלה גלילי, המבושל ביין לבן וירקות שורש ומוגש לצד חיטה מעושנת ושקדים; צלעות טלה עם קרם תפוח אדמה וציר בקר; ולקינוח בסבוסה גלילית.
בית שלום, מטולה, טלפון: 053-6113241

סינייה כרובית, בית שלום במטולה, צילום: בועז לביא
סינייה כרובית, בית שלום במטולה, צילום: בועז לביא
מיטשוס, שדה אליעזר
כשאתם מסיימים (או מתחילים) את אחד הקטעים הצפוניים תוכלו לשבת במסעדת הבשרים מיטשוס (בעלת סניף נוסף בקצרין). יש פה שלל מנות על טהרת הבשרים מהגולן – קרפצ'ו עגל, קבב, מרגז, צ'וריסוס, מנה מקורית למדי של חזה אווז מעושן בזמורות גפן, המבורגרים, סטייקים של אנטרקוט, סינטה, פילה, פריים ריב, פורטר האוס או חגיגת בשרים לכמה צועדים-סועדים. יש גם סלטים ודגים.
מיטשוס, צומת שדה אליעזר, טלפון: 04-6997005

מסעדת מגדלנה, מגדל
כשצועדים ממגדל לטבריה עילית, מומלץ לאכול במסעדת מגדלנה - מסעדה ים תיכונית, עם מגוון מנות בשר, דגים, פירות ים ומנות ים תיכוניות. השף יוסף (זוזו) חנא דואג לתפריט מגוון ושמח מול הנוף המרשים. בתפריט מנות וירטואוזיות המחוברות לאזור, בהן: חציל שרוף עם טחינה שחורה, קרם סלק וסלסת עגבניות; שישברק – כיסוני בצק במילוי טלה מבושלים ביוגורט עזים; כדורי ריזוטו פריכים; קובה צמחונית; שווארמת טלה עם חומוס ובצלים; סלט טאבולה ארמנית; סלט פאטוש לבנוני; פילה לברק, פילה לוקוס, שרימפס, צלעות טלה, פילה בקר עם כבד אווז ומח עצם ועוד מנות מוקפדות.
מגדלנה, מתחם צומת מגדל (כביש 90), טלפון: 04-6730064

בשר מוקפד מהגולן במיטשוס, שדה אליעזר, צילום: אתי אליהו
בשר מוקפד מהגולן במיטשוס, שדה אליעזר, צילום: אתי אליהו
אל-תנור, ריינה
כשצועדים מהתבור למשהד פוגשים במסעדת אל-תנור בכיכר ריינה, כמה מאות מטרים ממשהד. אמנם לא רחוק משם, בנצרת, יש שלל מסעדות, והיא שייכת למשפחת המסעדנים עבאס מאל-באבור, אבל אל-תנור היא מסעדה ערבית אותנטית. היא אמנם ממוקמת בתחנת דלק, אך מדובר במסעדה איכותית ובעיקר עונתית. יש פה דגש על עשבי הבר העונתיים הגדלים באזור בחורף ובאביב. כדאי להזמין מנות טריים ומבושלים על בסיס עולש, עכוב, ג'רג'יר, חוביזה ועוד. בגזרת העיקריות יש כאן מנות בשרים צלויות, קבב טלה, דגים ופירות ים, צלעות טלה, מיני ירקות ממולאים (קישואים, עלי גפן, חצילים), מנסף ועוד. לקינוח תוכלו לאכול כנאפה או בקלאווה.
אל-תנור, כיכר ריינה, טלפון: 04-6014664

*יקב יפתחאל ומכוורת אופיר: אמנם לא מסעדה, אבל אם אתם בעניין של יין ודבש, את המקטע שבין משהד לאלון הגליל תוכלו לסיים ביקב יפתחאל.

ארוחת בוקר על הים במלון בוטיק חוף נחשולים, צילום: בועז לביא
ארוחת בוקר על הים במלון בוטיק חוף נחשולים, צילום: בועז לביא
מסעדת מלון חוף נחשולים
כשתסיימו את העליות של הכרמל ותגיעו לקו החוף, רעבים, תוכלו להתפנק באחת מהארוחות הכי שוות באזור: מזנון בראנץ' עשיר במסעדת הבוטיק של מלון חוף נחשולים, על קו המים, עם נוף לים התיכון מלוא העין. יש פה מגוון עצום של מעדנים: מאפים, גבינות קשות ורכות (ושוות כמו סנט מור, קממבר, רוקפור ואחרות), סלטים רעננים, דגים מעושנים (הרינג כבוש בשמן, סלמון, פלמידה), לחמי שאור ומחמצת, קישים, מגוון ריבות, מיני ממרחים, קינוחים, פירות אקזוטיים, וגם מנות כמו בריוש ממולא בגבינת שמנת וביצה עלומה, רביולי סלק, רושטי עם שמנת חמוצה וסלמון מעושן, שקשוקה ירוקה ושקשוקה אדומה, גרבלקס, סביצ'ה טונה אדומה טרייה, סביצ'ה לוקוס ועוד. והמחיר? שווה לגמרי ועומד על 85 שקלים לסועד.
המסעדה של מלון חוף נחשולים, טלפון: 04-6399533

מסעדת מטעים בגני הנדיב, צילום: יח"צ
מסעדת מטעים בגני הנדיב, צילום: יח"צ
מטעים, גני הנדיב, זכרון יעקב
אם אתם מעדיפים דווקא להישאר ברום ההר ולצפות על הים ממקום גבוה ומוריק, תוכלו לסעוד במסעדת מטעים בתוך גני הנדיב המטופחים, בין זכרון יעקב לבנימינה. חוץ מתפריט עשיר, מופעלת פה תוכנית חברתית להעסקת בני נוער בסיכון והכשרתם למקצועות המסעדנות, בשיתוף קרן דואליס ועמותת עלם. במסעדה תפריט חלבי כשר עם נגיעות של בריאות ושילוב גידולים אורגניים. בין המנות יש סינייה חצילים - חציל קלוי, בורגול וטחינה חמה עם סלט פיסטוק חמוציות ועלי בייבי; קדרת ירקות שורש עם מג'דרה עדשים, חיטה מעושנת ויוגורט; וגם פסטות, סלטים, דגים, טוסטים, כריכים עם ירקות שוק, ארוחות בוקר (גם לטבעונים), קציצות ירק, אגס בנדיקט ושלל קינוחים.
מטעים, גני רמת הנדיב, זכרון יעקב, טלפון: 04-8449998

פיצה מהתנור במסעדת תל-יצחק, צילום: שי בן אפרים
פיצה מהתנור במסעדת תל-יצחק, צילום: שי בן אפרים
מרכז: מסעדות טובות מחדרה ועד הרי ירושלים

מסעדת תל-יצחק, תל-יצחק
מסעדה חדשה מהניילונים נפתחה בימים האחרונים בכניסה לקיבוץ תל-יצחק, מרחק כמה דקות נסיעה מנקודת הסיום בחוף הירוק בנתניה. מדובר במסעדה המציעה מטבח ים תיכוני פתוח ועכשווי בליווי אווירה שמחה. במסעדה ניצב טאבון גדול בו נאפים מאפים לעיני הסועדים ובנוסף לישיבה בפנים, יש אפשרות לשבת בחצר הנעימה והכפרית (או הקיבוצית במקרה הזה). בתפריט מנות בהשראת איטליה, צרפת, יוון, וכמובן ישראל – סלטים, פיצות (למשל גבינות וארטישוק, פירות ים וכדומה), מאפים, דגים, בשרים, פסטות טריות הנעשות במקום בעבודת יד (בהן רביולי כמהין וחלמון ביצה עם צימוקי עגבניות, רוטב יין לבן וחמאת מרווה; פפרדלה שחורה עם פטריות שימאג'י, פטריות יער, כמהין, רוטב שמנת וגרמולטה) ועוד מנות בגישת Farm to table. בבקרים מוגש כאן בופה עשיר עם שלל דגים מעושנים וכבושים, גבינות, סלטים טריים, מטבלים, ממרחים, מיצים סחוטים וכך הלאה.
מסעדת תל-יצחק, בכניסה לקיבוץ תל יצחק, טלפון: 09-7411110

*לאורך החוף מאזור נתניה עד תל אביב יש שלל מסעדות חוף ממש כיפיות ומומלצות, נשאר לכם רק לבחור: על המים, ים 7, לוקה, סיטארה בסי אנד סאן, המשיקה בימים אלו תפריט חדש, ועוד רבות וטובות.

חגיגה יוונית אותנטית בספרטה, צילום: אפיק גבאי
חגיגה יוונית אותנטית בספרטה, צילום: אפיק גבאי
ספרטה, תל אביב
שביל ישראל מגיע לנמל תל אביב, אבל אנחנו דווקא ממליצים לצאת מהנמל, מרחק של כמה דקות הליכה לאורך הירקון, ולהגיע למסעדת ספרטה היוונית החדשה ברחוב ירמיהו. מגדירים אותה חמארה יוונית, מה שאומר טברנה צוהלת עם מנות משותפות על צלחות כסופות בסגנון יווני עתיק (וגם הרבה אלכוהול במסלול של שתייה ללא הגבלה ב-98 שקל לאדם, למי שסיים הליכה מאתגרת). אפשר לאכול בספרטה פלטת מזטים עונתית; לביבות פרסה על מצע של צזיקי, סלסה וורדה וצ'ימיצ'ורי ים תיכוני; חלומי אה לה רומאנה – ארטישוק צלוי בגריל עם גבינת חלומי, צ'ימיצ'ורי ים תיכוני, שרי קונפי, רוקט וקרעי לחם שרוף; סלט יווני קלאסי עם זיתי קלמטה וגבינת פטה; שווארמה יוונית העשויה משוק טלה ושפונדרה בבישול ארוך, מפורקים על טחינה, ציר בקר, סלסלה וורדה, בצל חרוך ופיתה יוונית; סובלאקי פרגית - שיפודי פרגית בתערובת תבלינים סלוניקאים על פיתה יוונית, טחינה או צזיקי, ועוד.
ספרטה, ירמיהו 54, תל אביב, טלפון: 03-6056575

החומוסייה של זרזיר, צילום: פאולין שובל
החומוסייה של זרזיר, צילום: פאולין שובל
החומוסייה של זרזיר
למי שמסיים את מקטע 21 של שביל ישראל ממצפה מודיעים עד משטרת לטרון יכול לנסוע משהו כמו 12-10 דקות עד לחומוסייה של זרזיר בכרמי יוסף וליהנות מארוחה משביעה מ-25 25 שקלים לסועד. זו חומוסייה שכונתית עם חומוס טרי, שקשוקה, סלט, פלאפל ומנות בשריות כמו המבורגר בלחמנייה עם צ'יפס וצלוחית חומוס, קבב עם צלוחית חומוס וצ'יפס, נקניקיות חריפות, קובה פטריות, סיגרים ממולאים בשר ועוד. בשבתות בבוקר יש ג'חנון עם ביצה ורסק.
החומוסייה של זרזיר, הגפן 1, כרמי יוסף, טלפון: 08-9762535, 052-5333256

בראנץ' בצובה, צילום: יח"צ
בראנץ' בצובה, צילום: יח"צ
שוקולד, בראנץ' ויין, צובה
בקיבוץ צובה יש מכלול של כמה אופציות קולינריות: חוות שוקולד גליתא לסיום מתוק (ויש גם מנות לא מתוקות), יקב צובה וארוחות בראנץ' בלובי של מלון צובה בימי שישי. בארוחות הבוקר יש מגוון תבשילים ולחמים כפריים, שקשוקות, פשטידות, לזניה, גראטן, פסטות, אנטיפסטי, סלטים, סלט קינואה, גבינות ממשק צובה, ריבות הבית ועמדת קינוחים מפנקת הכולל מגוון עוגות פאי ועוגיות.
בגליתא שהקימה השוקולטיירית גלית אלפרט, פועל בית קפה, חנות שוקולד (וגם מרכז מבקרים עם שלל סדנאות מתוקות). אין כמו לסיים מסע מאתגר בקופסת פרלינים משובחים ו/או קינוח שוקולדי מפנק.
גליתא ותיירות צובה, קיבוץ צובה, טלפון: 02-5347650, 02-5347000

מאג'דה, עין רפא
לא רחוק מצובה נמצאת מסעדת מאג'דה – מסעדת מטבח מקומי, הממוקמת בנקודה גבוהה בכפר, משקיפה על הרי יהודה. המסעדה ממוקמת בקומה הראשונה בביתם של מיכל ברנס ויעקוב ברהום ומציעה תפריט מתחלף הכולל תבשילי ירקות, גבינות, דגים ובשר במה שמוגדר שם שילוב של מטבח ערבי מקומי ומטבח ישראלי עכשווי. בין המנות המקוריות בורקס עם ברינזה וביצה; פלאפל שרימפס על מצע לבנה; סינייה סרדינים; קציצות טלה עם מנגולד, חומוס ולימון כבוש; תבשיל כתף טלה המוגש עם קוסקוס; שישברק; קובה סינייה; ממולאים עונתיים ועוד.
מאג'דה, עין רפא, טלפון: 02-5797108

קפה ליאון, צילום: דוד חיון
קפה ליאון, צילום: דוד חיון
קפה ליאון, שריגים
כשממשיכים דרומה לאזור בית גוברין עובר שביל ישראל בקרבת שריגים (המוכר גם בשמו לי-און), שם פועל קפה ליאון, שהוא בעצם מסעדה באווירה טוקסנית-כפרית, המשקיפה אל נוף קדומים של עמק האלה. המסעדה הכשרה למהדרין מציעה תפריט בו מככבים דגי ים טריים ומנות חלביות בהן ריזוטו פטריות, ריזוטו בטטה, ריזוטו כרשה וסלמון, רביולי דלורית ואגוזים, רביולי בטטה, פיש אנד צ'יפס, סלטי השף, מרקים ועוד.
קפה ליאון, מרכז מסחרי יישוב שריגים (לי-און), טלפון: 02-6282288

מוזה בערד, צילום: טל גליק
מוזה בערד, צילום: טל גליק
דרום: מסעדות לאכול בהן מערד ועד אילת

מוזה, כפרוצ'קה ומיסטר שי, ערד
בערד יש מוסד קולינרי מפורסם בקנה מידה ארצי, ורבות נכתב על פאב-מסעדה מוזה – ספון העץ והמעוטר בצעיפים ודגלים של קבוצות כדורגל מכל העולם. התפריט מגוון מאוד, מארוחות דרך המבורגרים, מרקים, פסטות, פיצות, סלטים, כריכים, קינוחים ועוד וכמובן מגוון הבירות וכ-30 סוגי וויסקי. אבל יותר מהכל יש פה אווירה מיוחדת.
חוץ ממוזה יש עוד שני מקומות ששווה לציין אותם כשמבקרים בערד ומחפשים מה לאכול אחרי או לפני הצעידה: כפרוצ'קה – בלב שכונת וילות נפתחה לפני שנתיים מסעדה קטנה בסגנון איטלקי כפרי. המסעדה מציעה תפריט חלבי עשיר עם פיצות ומאפים, מרקים עשירים (כרובית, ברוקולי, כרשה, אפונה ועוד), בירות מקומיות ובינלאומיות, מיני פטיסרי בעבודת יד והרבה שקט.
ויש גם את מיסטר שי – מסעדה מקומית ותיקה וכשרה, המתמחה בבישול אסיאתי. השף משלב בין שלל סגנונות בישול האסיאתי: סיני, תאילנדי ויפני, והאוכל נעשה במקום מדי יום, מגלגול האגרולים עד הרטבים. יש בתפריט סושי, מוקפצים, עוף בלימון / דבש / חמוץ-מתוק, בקר בחצילים, מגוון מנות ברווז ועוד מטעמי המזרח הרחוק.
מוזה - כביש 31, מתחם תחנת הדלק אלון, ערד, טלפון: 053-7105714;
כפרוצ'קה - אחווה 19, שכונת חצבים, ערד, טלפון: 08-8606615;
מיסטר שי - פלמ"ח 32, ערד, טלפון: 08-9971956


המבורגר של פאב 40, צילום: ענר אוטולנגי
המבורגר של פאב 40, צילום: ענר אוטולנגי
פאב 40, טללים
פאב 40 בקיבוץ טללים הוא בית לתרבות ואמנות בלב רמת הנגב. מדי שבוע מתקיימות הופעות איכותיות של מיטב האמנים ושל אמנים צעירים, וחוץ מחוויה תרבותית יש פה גם אווירה טובה ואוכל טוב. בתפריט יש המבורגרים ביתיים, מנות לטבעונים וכמובן בירות ואלכוהול. כדאי לבדוק מראש איזו הופעה מתקיימת.
פאב 40, קיבוץ טללים, טלפון: 052-4674637

החבית במצפה רמון, צילום: אביטל אדרי
החבית במצפה רמון, צילום: אביטל אדרי
החבית, מצפה רמון
כבר 20 שנה שהחבית פועלת ובמקום מתגאים בהמבורגר ובקבב שהם טוחנים ומכינים במקום מנתחי אנגוס איכותי. המקום מגיש ארוחות בוקר, סלטים, שקשוקת שוק ושקשוקה ים תיוכנית עם פטה עזים וחציל, פסטות, מרקים, כריכים ובשרים על האש תחת קטגוריית ברביקיו. בין המנות אפשר מנות מקוריות כמו סלט סורפרייז עם רצועות חזה עוף מוקפצות עם צנוברים ואגוזי מלך בשמן זית, עלי חסה, שרי, גזר ופטריות ברוטב חרדל דבש.
החבית, נחל ציחור 10, מצפה רמון, טלפון: 08-6588226

מסעדת צוקים במצפה רמון, צילום: יח"צ
מסעדת צוקים במצפה רמון, צילום: יח"צ
מסעדת צוקים, מצפה רמון
מסעדת צוקים לא ממוקמת ביישוב צוקים אלא על מצוק על שפת מכתש רמון, בתוך מרכז המבקרים על שם אילן רמון, והיא צופה לנוף בראשיתי. המסעדה מציעה למבקרים בה מטבח ים תיכוני מגוון בשילוב יינות בוטיק מקומיים. בתפריט יש שלל אפשרויות מגוונות: ארוחות בוקר, מרקים, מוקפצים, דגים בגריל, חומוס, צלעות כבש, פרגית, קבב, המבורגר וגם מנות כמו גולש פיקנטי, ארטישוק ממולא בשר, קוסקוס וכדומה.
צוקים, מרכז מבקרים רמון, מעלה בן תור 1, מצפה רמון, טלפון: 08-6744874

גולש פיקנטי באינסנס, צילום: אירוס חיון
גולש פיקנטי באינסנס, צילום: אירוס חיון
אינסנס, מצפה רמון
ביסטרו אינסנס (InnSense), הנמצא בתוך מלון בוטיק ברובע דרכי הבשמים במצפה רמון, הוא עוד אופציה קולינרית בסביבה. התפריט עונתי צבעוני ומגוון, ידידותי לאוהבי בשרים, טבעוניים, הרפתקנים ושביליסטים כמובן.
אינסנס, הר ארדון 8, מצפה רמון, טלפון: 08-6539595

אורסולה, צוקים
אורסולה הוא בית קפה ומסבאה בצוקים ויש פה חיבור נדיר של מטבח גרמני, של תבשילים משפחתיים מגרמניה, עם חומרי הגלם והאווירה של הערבה התיכונה. שילוב מסקרן למדי שמוליד מנות כמו מרק עגבניות טבעוני עם פסטו, סלט חקלאים על בסיס גידולי הערבה הפורה, כריכים פתוחים עם נקניקים וגבינות, דגים מלוחים וכבושים, שפצלה עם נקניקיות, מאפים מלוחים מהקלאסיקה הגרמנית, קרפלך תפוחי אדמה. יש פה גם שטרודל תפוחים קלאסי.
אורסולה, צוקים, טלפון: 08-6444421

מעדניית כביש 90, צוקים
לאחרונה נפתחה באזור בשורה קולינרית חדשה – מעדנייה בכניסה ליישוב צוקים. חוץ מפרודוקטים שאפשר לקנות ולקחת, בעיקר מאיטליה, ספרד ויוון, יש פה תפריט שבועי מתחלף עם כריכים (גבינה, נקניק, ממרחים), סלטים, תבשיל יומי מתחלף ומרקים. למשל כריך עם גבינות מקומיות של מחלבת ברקנית או מחלבת דותן, רוסטביף או קורנביף, וגם ירקות ויינות מהערבה ירכיבו לכם יופי של ארוחה בסיום המסע.
כביש 90 המעדניה, בכניסה לצוקים, טלפון: 08-9398886

המבשלה, אילת
מקום קולינרי ייחודי שמאחוריו שלושה שותפים שהקימו מבשלת בירה (מבשלת SOOF) והחליטו להשיק גם תפריט אוכל שיהלום טוב את הבירות שהם מפיקים. המקום נחלק לשני חלקים: בצד אחד אזור הבר והמסעדה ובצד השני מבשלת הבירה, אותה רואים מבעד לקיר הזכוכית. יש פה בירות בטעמים מיוחדים, למשל ג'ינג'ר, נענע, קפה, שוקולד, כוסברה ועוד. ומנות האוכל הן מז'אנר הטאפאס כמו נגיסי מוצרלה פריכים עם קונפי עגבניות שרי ברוטב גבינה כחולה; כבד אווז על טוסטונים וריבת פירות יער חמצמצים; נקניקיית אסאדו ביתית שמכינים במקום לצד חמוצים; קרפצ'ו בשר עם פרמז'ן, מז'וז'ין – דגים מעושנים ברוטב פיקנטי, ביף ג'רקי, פיש אנד צ'יפס ועוד. מקום מושלם לסיים את השביל, למי שהלך אותו מצפון עד דרום.
המבשלה, האורגים 2, אילת, טלפון: 08-9350550
מאמרי מערכת