טוני האוס – היופי שבעדינות

בתרבות הסינית עדינות היא תכונה נערצת - הקליגרפיה שבה מושחים את הצבע במכחול על הנייר, קיפולי העגורים, תנועות הגוף המדויקות וגם מנות האוכל שמעוצבות בהקפדה והופכות כל מנה ליצירת אמנות קטנה, שבה "אוכלים עם העיניים" עוד לפני שטועמים.


שוש חזן גרינברג | 1.1.2018
דים סאם
את העדינות הזו הביא טוני מק ל"טוני האוס" התל אביבית, מסעדה סינית אסיאתית שמתמחה ב"דים סאם", אותן כופתאות רכות ומלטפות שכמעט מתפקעות מרוב הטוב שהן מכילות. במנות המסעדה ניתן למצוא מנות מוקפצות, ממולאות , מאודות או מטוגנות במבחר של מילויים, צמחוניים או בשריים (בקר, עוף, פירות ים או טופו).

השעה הייתה שעת צהרים של שבת, ולשולחנות במסעדה הסבו קבוצות וזוגות שונים כמו קבוצה של סינים שבסוף הארוחה התווכחו בטקסיות על זכות התשלום, זוגות מעורבים של אנשים מאסיה וישראלים, קבוצות ישראליות לגמרי, וגם משפחות על ילדיהן, כשהיה נפלא לראות ילדה כבת ארבע אוחזת בצ'ופסטיקס ואוכלת בשיא הטבעיות.

בסרטים ובתוכניות טלוויזיה שעוסקות במזון בסין, תופס המרק מקום נכבד, כשהוא משופע בכל טוב ומהווה ארוחה מזינה לכל דבר. ב"טוני האוס" ישנם מספר מרקים בתפריט, כולל ה"ראמן" המוכר והאהוב. אנו קיבלנו לטעימה את ה"טום יאם" שהגיע בקערה גדולה וכלל אטריות חיטה, קרם קוקוס, עגבניות שרי, למון גראס, גלינגל, עלי קפיר, טריות שמפיניון, מיץ לימון, רוטב דגים וכוסברה, ותוספת של שרימפס (ניתן במקומם לקבל עוף או ירקות). הוזהרתי שמדובר במנה פיקנטית, אבל האטריות איזנו את הטעמים כך שלא הייתה בעיית חריפות. המילה "עשיר" קטנה על הקערה הזו, שכללה את כל המרכיבים, כולל השרימפס, בנדיבות רבה מאד, ובעצם הייתה סוג של נזיד או תבשיל. המרק היה משביע מאד, חמצמץ ומרענן, אך לא מכביד, אחד הטובים שטעמתי.

כלי אידוי מסורתי הביא איתו מבחר "דים סאם" מאודים ממולאים בירקות, שרימפס, בשר לבן והודו, ולצידן קעריות של מטבלים כמו מטבל חריף, מטבל מתוק שמבוסס על רוטב צדפות, חומץ אורז וסויה. זוכרים את המילה "עדינות" שהופיעה בכותרת הכתבה הזו? כאן היא כיכבה במלוא עוצמתה, בעטיפה מספיק חזקה כדי להחזיק את המילוי, ומספיק דקה כדי לא להאפיל עליו. כופתאות ה"דים סאם" עשויים בעבודת יד מחומרים טבעיים.

ואז באו ה"באו". מדובר בלחמניות הפופולאריות במטבח הסיני ומככבות שם בכל ארוחה בצורה מאודה, אפויה או מטוגנת, במילויים שונים צמחוניים או בשריים. במקרה שלנו הן הגיעו מטוגנות, וממולאות בירקות, שרימפס ובשר לבן, לצד רוטב חמוץ מתוק. הפעם המרקמים היו שונים והעטיפה הייתה פריכה אך לא שמנונית, נאחזה יפה במקלות האכילה ונאכלה בהנאה. גרסא נוספת של "באו" ממולאים בבשר לבן או בירקות הגיעה כדי לסגור את הפינה ולהמחיש את איכויות הלחמניות אחרי אידוי.

מבין מנות ה"מוקפצים" קיבלנו שתיים, שוב בקערות ענק ועשירות מאד. הראשונה הייתה צמחונית והתבססה על טופו ברוטב צדפות בצירוף גזר, בצל, בצל ירוק ופטריות שיטאקה, והשנייה על בסיס בשר לבן ורוטב קארי פיקנטי עם תפוחי אדמה, גזר, ובצל . שתי המנות הוגשו עם קעריות אורז מאודה שהוספנו לקערה. בדומה למנת המרק, מדובר במנה שיכולה להיות ארוחה שלמה, וההמלצה שלי, לקחת כמה קערות מסוגים שונים ולחלוק.

בשלב הקינוחים טעמנו שלוש מנות. התחלנו בעיגולי אננס בטמפורה מטוגנים ומוגשים בסירופ מייפל, מנה קלאסית ואהובה. לצידם הוגשו שתי לחמניות באו - אחת ממולאת בשוקולד נוטלה ואחת בחלבה. בשני המקרים היה תענוג לחתוך ולתת למילוי לזלוג החוצה. מה שנחמד הוא שהלחמניות עצמן אינן מתוקות ולכן אין השתלטות של מתוק. עדינות, כבר אמרנו?

ואיך אפשר בלי עוגיית מזל שתיתן לנו עצה טובה לחיים? העוגיות, שלוו בתה יסמין ריחני, ניבאו לנו שאם נעבוד קשה גם נצליח, ושכשאין ציפיות יש רק אכזבות.

ב"טוני האוס" יש גם ארוחות עסקיות במחירים מוזלים וגם מבצע מיוחד לחורף של מרקים. כשהוואן טון עולה רק 20 שקלים ומרק הראמין 25 שקלים, בישיבה במסעדה בימי א-ה.

טוני האוס- בן יהודה 7 תל אביב.

שעות פתיחה 22.00-12.30 בכל ימות השבוע

מתאים לכל מי שאוהב טעמים אסיאתיים מוקפדים, כולל ילדים, ואינו מקפיד על כשרות.

גישה לנכים - יש (אבל השירותים במורד מדרגות).

מחיר ארוחה ממוצעת- 60 שקלים.

התאמה לצמחונים וטבעונים.

המקום אינו כשר.

מאמרי מערכת