300 גרם: קציצות טלה וקדירת אסאדו בליל חורף קר

כבר 6 שנים פועלת בלב המושב בצת שבגליל המערבי מסעדת הבשרים הכשרה של בני הזוג חסון ומציעה ממיטב התוצרת המקומית. בתפריט: הרבה בשר איכותי במנות מדודות ובמחירים מפתיעים לטובה.


דורון שפר | 23.1.2018
מנות על השולחן.
התמזל מזלנו ודווקא בלילה הסוער והגשום ביותר בחורף הדי שחון הזה, הוזמנו לחגיגת בשרים מוטרפת במסעדת "300 גרם" במושב בצת שבגליל המערבי. ומה צריך יותר מאשר פלטת בשרים מושחתת, הישר מן הגריל, ומעט יין איכותי כדי להשביע קיבה ריקה בליל חורף גלילי קר?

אולי רק איזה מרק טוב...

הגענו בשבע בערב בדיוק ונכנסנו דרך רחבת הכניסה אל מבנה בינוני בגודלו בעל חזות כפרית פשוטה ובלתי יומרנית בעליל. את המבט לוכדים בן רגע תקרת עץ זוויתית הנתמכת בקורות עץ עבות, וקירות לבנים-לבנים, ותמונות מלבניות בשחור-לבן תלויות עליהם. החלל המרכזי של המסעדה עוד היה ריק יחסית, עם 5 או 6 סועדים בלבד. אך באזור הפנימי, הפרטי, התקיימה ארוחה משפחתית גדולה וניכר היה שהשמחה רבה.

"אילו מרקים יש לכם?", שאלתי את המלצרית בסקרנות מיד לאחר שהמארחת, גל, קיבלה אותנו בחיוך ולחיצת יד והושיבה אותנו לשולחן. כבר דמיינתי את הקערה שתונח מולי וקיוויתי שהמרק יהיה מוקרם וסמיך דיו, כמתבקש במזג אוויר גלילי אלפיני-משהו שכזה. "אין מרקים, לצערי", היא השיבה, לאכזבתי, ומיד הביאה תפריטים אל השולחן.

רגע אחר-כך שבה גל, המארחת ובעלת המקום, מתנצלת. "אמנם אין לנו מרקים, אבל יש לנו קדירת בשר חורפית מעולה. תנסו אותה אחר-כך", אמרה ואנחנו חייכנו בשביעות רצון. ואז החלה החגיגה.

אל השולחן עלתה ארוחה עסקית זוגית (199 שקלים, כל שעות היום), אך משודרגת. ראשונים הגיעו צלוחיות סלטים, מלווים, כמובן, בלחם הבית ושלושה מטבלים. המבחר עשיר, שובה-עין ומגוון. היו שם סלט חצילים בטחינה, סלט כרוב אסיאתי, סלט סלק, סלט בורגול, קציפת בצל נימוחה ונשגבת ממש וסלט אדום פיקנטי המזכיר במרקמו ובטעמו מטבוחה מעט חריפה. לצדם הונחו מנות הפתיחה: נקניקיות צ'וריסוס (יבשות מעט) על מצע כרוב כבוש עם גבעת חרדל דיז'ון בצד, קרפאצ'ו עגל ברוטב בלסמי, סטייק פרגית מתובל היטב על מצע פירה בטטה (המצע היה טוב יותר מהבשר), סטייק סינטה (רך ונפלא!) ותפוחי אדמה אפויים בתנור לצדו, ומנת הפתיחה המוצלחת מכולן: קבבוני עגל וטלה חלומיים על מצע פירה. כל נגיסה בקציצה העסיסית עוררה מחדש את בלוטות הטעם בחך. הבשר הטחון היה אוורירי ונימוח ונגיעות הבצל שליוו כל ביס וביס חוללו בו פלאים. מצע הפירה הסגלגל שמתחתיו השלים מנת פתיחה פשוט מופלאה.

כשסיימנו אט-אט את מנות הפתיחה, בחוץ כבר החל הגשם להתגבר, וחלל המסעדה הלך והתמלא.

המנות המשיכו לזרום אל השולחן.

את מנת הדגל של המקום, טורנדו רוסיני – 3 מדליוני פילה בקר לצד רוטב יין ומעליו מדליון כבד אווז (189 שקלים), ששמה יצא למרחוק, אומרת גל – אמנם לא קיבלנו לנסות, אך חזה אווז מתקתק וחלומי, המוגש בלוויית תפוחי אדמה אפויים כהלכה וריבת פירות יער, היה תשובה הולמת לא פחות לדחף העז שפשה בנו למשהו "יוצא דופן".

את חגיגת הבשרים הכה-מושחתת קינחה אותה מנת קדירת בקר חורפית שהובטחה לנו עם כניסתנו, ובה נתחי אסאדו צלויים היטב-היטב בתנור עד להתפרקות לכל מגע-מזלג, על מצע קוסקוס גס ותפוחי אדמה - וכל זה ברוטב עשיר.

זו הייתה המנה הביתית ביותר מבין כל מנות התפריט שטעמנו ואכן הזכירה בטעמה תבשיל קדירה ביתי מענג, אך למרבה הצער, כמות הבשר הייתה מועטה ביחס לקוסקוס ולתפוחי האדמה. אך גם כך, זו בהחלט מנה חורפית מענגת ועשויה היטב.

ובעודנו מתענגים על הקדירה, אל השולחן הסמוך בדיוק הגיעה פלטת בשרים לוהטת ורוחשת, אשר שימשה המנה העיקרית בארוחת הטאפאס הזוגית שהזמינו בני הזוג (320 שקלים). ארוחת שחיתות נוספת שמציעה המסעדה נקראת "תאוות בשרים ויין" וכוללת את לחם הבית, 4 מטבלים, בקבוק יין ושתיה קלה, 5 מנות פתיחה ובעיקר קילו ומאתיים גרם של בשרים מכל סוג. את תאווה הזו, שמחירה 499 שקלים, היא אחת הפופולריות במסעדה, מספרת גל, ומזמינים אותה אורחים רבים.

ראויות לציון העסקיות היומיות:

עסקית רגילה (59 שקלים), המוגשת בכל יום בין 12:00 ל-17:00 וכוללת לחם ומטבלים, מנה עיקרית אחת של קציצות בשר או חזה עוף ושתיה;

עסקיות של 79 ו-119 שקלים, הכוללות גם מנות פתיחה ומבחר גדול יותר של מנות עיקריות; וארוחת טעימות חורף, הכוללת לחם, סלטים ו-4 מנות פתיחה ומחירה 125 שקלים לסועד.

את 300 גרם, הכשרה למהדרין, הקימו לפני כשש שנים השף איתי חסון ושותף. לאחר ששרת כטבח צבאי והתאהב בבישול, יצא חסון הנהרייני ללימודי בישול בבית הספר לבישול של "דן גורמה" בחיפה, והחל לעבוד במסעדת הבשרים הכשרה "מורגנפלד" שבאכזיב. כשש שנים התמקצע במסעדה, ואז עזב לניו-יורק, שם עבד בשתי מסעדות, האחת מסעדה יהודית כשרה והשנייה לא כשרה. חסון, המגיע מבית מסורתי ובעצמו שומר כשרות, החליט בתום שנה לעזוב את התפוח הגדול ולשוב הביתה, אל הגליל המערבי, ולפתוח במושב הקרוב למקום מגוריו את מסעדת חלומותיו.

את גל, כיום אשתו, פגש במסעדה. לאחר ששבה מהטיול שאחרי הצבא היא חיפשה מקום עבודה קרוב למגוריה (אז קיבוץ געתון). המסעדה הצעירה נראתה לה הזדמנות מצוינת לפרנסה והשניים נפגשו, התאהבו והתחתנו. היום הם מתגוררים במושב בצת, בבית כפרי, צמוד למסעדה.

יותר ביתי מזה אין.

איתי, הנחבא אל הכלים תרתי משמע, לא יצא מן המטבח לכל אורך הערב על אף הפצרותינו. גל, מנהלת המסעדה, שמחה לארח וגם לספר.

האורחים, היא אומרת, מגוונים. "רבים הם נופשים שלנים בצימרים בגליל המערבי ובאים למסעדה לארוחת ערב. אבל ישנם גם רבים שהם תושבי האזור והם אורחים קבועים שלנו, וישנם גם כאלה שבאים מרחוק כדי לאכול כי שמעו על המסעדה – מחיפה, מתל-אביב ומכל הארץ".

התפריט, היא מוסיפה, נותר בבסיסו ללא שינוי מאז נפתחה המסעדה, אבל הוא מתעדכן מעט לכל עונה ולפעמים משתנות מנות פה ושם. "אנחנו גאים במנות שלנו ובנדיבות שלהן. סועדים שרגילים למסעדות שף בתל-אביב ואוכלים אצלנו מתרשמים תמיד מגודל המנות ביחס למחיר", היא אומרת.

אני תוהה אם הבחירה בתפריט כשר וסגירת המסעדה בסופי שבוע אינה פוגעת בעסקים. בכלל לא, היא אומרת. "אנחנו עובדים קשה כל השבוע. יש אצלנו גם אירועים רבים של קבוצות, חברות וארגונים שונים. כך שיום שישי לא חסר לנו. להפך. זה כיף שיש יום אחד חופשי בשבוע".

300 גרם הוא המשקל האידיאלי והפופולרי ביותר בעולם למנת בשר. במסעדת 300 גרם לקחו את המשקל הזה כאידאולוגיה. כל מנות הבשר ללא יוצא מן הכלל הן במשקל מדוד ושווה. אם תתעקשו להגדיל – יוכלו להוסיף לכם מאה גרם (בתוספת תשלום כמובן), אבל אם נתחים שמנמנים ומדממים של 500-600 גרם ויותר חביבים עליכם במיוחד – התאווה הזו לא תוכלו לספק בה, אלא אם תזמינו שתי מנות, כמובן.

ראויה מאוד לציון לשבח העובדה כי כל התפריט כולו, מלבד הלחם, הוא תוצרת בית, מעשה ידיו להתפאר של השף וצוותו. הלחם מגיע מאופה מקומית כשהוא חצי אפוי ונאפה במקום בטאבון אמריקאי כשכל התוספות מונחות על הבצק.

אוהבי הבשר הטרי שמחפשים מנות משביעות בחומרי גלם איכותיים ובמחירים סבירים המטיילים באזור הגליל המערבי ימצאו ב-300 גרם מטבח הולם לחיבתם זו, גם אם אינם שומרי כשרות. חובבי מרק – מעט פחות...

פתוחה בימים א'-ה', בשעות: 22:00-12:00.

במוצ"ש: משעה אחרי צאת השבת ועד אחרון הסועדים.

כשרה למהדרין.

נגישות מלאה לכיסאות גלגלים.

חנייה בשפע מחוץ למסעדה.

מסעדת 300 גרם, בצת, גליל מערבי, 072-2570362.

מאמרי מערכת