יצירתיות פורצת גבולות ועושר של טעמים

עם חדר יישון ומעשנת בחצר ובמבנה שהיה פעם מחסן תבואה, מסעדת טנדוקה מעמידה את עצמה בשורה אחת עם מסעדות הבשרים המשובחות של העמק ומציעה מבחר עשיר של מנות פתיחה מקוריות ומנות עיקריות מפתות.


דורון שפר | 29.1.2018
מנות בשריות
גם אם פלטת הבשרים המכונה "מיקס פרמיום" (חזה מולארד, נתחי אסאדו מעושנים, נתח קצבים ונתחי אנטריקוט. כל אלה מוגשים על פלטה רוחשת ומענגת. 126 שקלים לסועד. מינימום שני סועדים) או זו הקרויה "חגיגת בשרים זוגית" (אנטריקוט, קבב טלה, צ'וריסוס, כנפיים, ופרגית. 208 שקלים לזוג) יהיו המנה היחידה שתזמינו שם אי פעם – רק בשבילן שווה להגיע ל"טנדוקה" שבמושבה.

בשרים כה נימוחים, רכים, עסיסיים ומענגים - באמת לא מוצאים בכל מסעדה בכל עת. אחר-כך למדנו שלא רק שמעשנת-בשרים הם מחזיקים בחצר המסעדה ובה מעשנים את האסאדו (הנפלא!), אלא שגם מקרר ענקי ליישון הבשר הטרי הם מחזיקים אצלם.

הבנתם? הם מקבלים מבלאדי בשרי טרי-טרי, שאפילו לא הספיק להתיישן, ומיישנים אותו בעצמם במתחם המסעדה.

אז פלא שהתוצאה איכותית כל-כך?

בטנדוקה שביקנעם המושבה ביקרתי לא אחת בעבר, ותמיד יצאתי נלהב ומופתע – לא רק מאיכות הביצוע ומהטעמים, אלא גם מן המקוריות של בחירת המנות והגשתן. אני עדיין זוכר היטב כמה מהמנות הייחודיות שהוגשו אז במסעדה, אף שחלפו לפחות 5 או 6 שנים מהביקור הקודם האחרון שלי במקום.

אבל אז זו הייתה מסעדה חלבית. ועכשיו, אחרי שהתנסתה לפרק זמן לא ארוך, כך נאמר לי, בתפריט משולב – בשרי לחוד וחלבי לחוד, החליטו הבעלים השותפים עדי כהן ואסף קורן לזנוח את הפרק החלבי מאחור ולהתמקד אך ורק בבשר – ובהרבה בשר. ובשר משובח.

ואין זה עניין של מה בכך. מסעדות בשריות טובות יש הרבה אבל מסעדות בשריות טובות וכשרות – יש הרבה פחות. נכון, אין חובה להשתמש בחמאה בצליית בשר (שמן זית עושה עבודה טובה לא פחות) ואין חובה להשתמש בשמנת ברוטב (שמנת צמחית?); גם לא חייבים חלב בקפה הפוך (טוב, בסדר. כן חייבים חלב בקפה הפוך...) וכבר למדנו שאפילו קינוחים פרווה יכולים להיות נפלאים (אולי. כמעט. אם הקונדיטור ממש – אבל ממש - מוכשר).

אבל במגבלות הכשרוּת יש כל-כך מעט מקום לרב-גוניות והמדרון בין מצוין לבין נורא הוא כל-כך חלקלק, שמה שנותר לו לשף הזהיר כדי לצלוח את המבחן ולהגיע אל המטרה, היא העונג הקולינרי – הן בעיקר יצירתיות רבה, מקוריות ותעוזה.

אה, כן, וחומרי גלם מעולים שבמעולים.

והיצירתיות, כך נדמה, היא לחם חוקה של טנדוקה – גם בגרסתה החלבית מן העבר וגם בגרסתה הבשרית העכשווית.

קבבוני הטלה מוגשים בציפוי טמפורה שטעמה מזכיר פלאפל ועל מצע טחינה וסלסת עגבניות (42 שקלים). טעמם, מיותר לציין, מעניין, מקורי ומצוין.

הסיגר הממולא אינו סתם סיגר ממולא בשר אלא רול עבה, פריך ובשרני, הממולא בבקר, חצילים וצנובר ומוגש בלוויית סלט גזר אסיאתי מתקתק ורוטב הוייסטר (42 שקלים. שווה כל ביס!).

ואפילו הקרפצ'יו, אף שבאופן כללי הוא מבין מנות הפתיחה השמרניות יותר, מוגש גם הוא ברוטב ויניגרט תפוחים ורימונים (46 שקלים).

וישנו גם סביצ'ה דג ועדשים (38 שקלים) וחטיפי כבדי עוף עטופים בפאנקו (40) ואלה רק כמה ממנות הפתיחה אשר כבר בהתחלה מספקות חגיגה עשירה של טעמים, מרקמים וצבעים לחך ולעין. ויש גם לחם וממרחים/מטבלים שמוגשים לשולחן מיד לאחר הישיבה. על חשבון הבית, אם לא הובן. מהיכן נדיבות הלב הזאת?, שאלתי.

"המקום כשר ויש סועדים רבים שרוצים לפתוח ארוחה בברכה על הלחם", השיבו לי. אבל לא על הלחם לבדו יתענג הסועד.

רשימת המנות העיקריות בתפריט ארוכה ומרשימה, ואם בטנדוקה מקפידים לשמור על רמת ביצוע כה גבוהה במנות הפתיחה – סמכו עליהם שלא יתרשלו גם במנות העיקריות.

לבד משתי מנות הדגל שצוינו בפתיחה, מככבות בתפריט עוד כמה מנות בשר מעוררות ריר: 250 גרם של נתח קצבים על ריזוטו ופטריות, צלעות טלה בגריל ורוטב ציר בקר, 400 גרם של אסאדו בקר במעשנת הביתית ולא פחות מחצי ק"ג פריים אנטריקוט על העצם.

אכזבה מעט אחת המנות היותר מבוקשות במקום – טורטליני ביתי (שדווקא לא נעשה במקום אלא מובא טרי בכל יום) במילוי בשר בקר ברוטב ציר בקר ושורשים ומוגש על פירה (88 שקלים למנה של 300 גרם. 46 שקלים כמנת פתיחה, ללא הפירה). זה לא שהייתה רעה, אבל הטורטליני היה עשוי מעט מדיי מצד אחד, ומתפרק מדיי מנגד. טעמו עדיין היה מצוין. עסקיות צהריים מוגשות עד לשעה 17:00 וכוללות לחם ומטבלים, שתייה קלה, מנת פתיחה ומנה עיקרית במחיר המנה העיקרית.

ובלי כמה מלים על המקום אי אפשר. המסעדה נמצאת בלב המושבה, במבנה ששימש בעבר חלל לאריזת שקי תבואה ובמיוחד גרעינים בטרם הוצאו לחלוקה. את הגג המקורי עוד אפשר לראות בתקרת חלל המסעדה. המגדל הצמוד, המתנשא לגובה של 25 מטרים, שימש באותם ימים אסם תבואה של חקלאי האזור.

כך אפוא נע העולם. מחסן התבואות נעשה מאורת בשרים, את האורזים החליפו האורחים הסועדים ואת עגלות הקש והחציר שנעו בשדות העמק, מחליפים עתה מיני ג'יפונים ומכוניות משפחתיות אשר חונות בחצר הצמודה.

שעות פעילות:

ביום ראשון: 16:00-12:00.

בימים שני עד חמישי מ-22:00-12:00.

בשישי: 12:00 עד שעה לפני כניסת השבת. במוצ"ש – סגור.

המסעדה כשרה.

נגישות לכיסאות גלגלים: מלאה.

חנייה בשפע.

כתובת: יקנעם, המושבה. ממש במרכזה.

טלפונים: 053-9366145 , 04-9590323.

מאמרי מערכת