מנהלל ועד בכלל

אחרי שפיצחנו את סיפור שמה וצורתה של מסעדת אוקטגון הוותיקה, ואחרי שהפנמנו שחוץ מבשרים מצוינים מציע התפריט גם אופציות טובות לצמחונים, טבעונים ואפילו למי שמתרחק מגלוטן, החלטנו שלא להזמין הפעם סטייקים עסיסיים כהרגלנו, אלא לנסות משהו אחר.


יורם מארק-רייך | 31.1.2018
מוסקה על השולחן.
מסעדת אוקטגון הוותיקה, שכבר חגגה 17 שנים, היא אחת האהובות עלינו. לפני כשנה הצטרף אליה השף אבירם שטיינמץ, שהוא גם חבר וגם בשלן נהדר, כך שהחלטנו שהגיע הזמן לקפוץ ולבקר.

אבירם היה במשך שבע שנים השף והבעלים של מסעדת וואלה המהוללת במרכז הכרמל, המשיך עוד שנה במסעדת הדגים אישפיש, ולפני כשנה, נעל את הבסטה והצטרף לאוקטגון. הייתה לו היכרות מוקדמת עם המקום ועם הבעלים, ולפני מסעדת וואלה הוא היה אחראי באוקטגון על החלפת תפריט וניהול המטבח. הקשר חודש, לשמחת שני הצדדים, ולשמחת הסועדים גם.

רצה הגורל והגענו ביום ראשון, והתברר לנו שזהו היום החופשי של אבירם. באסה. גם הבעלים זיו בנטוב, שרציתי לדובב אותו קצת, התנצל שהוא חייב לזוז עוד מעט כי הוא הבטיח לבתו הבכורה לעזור לה לבחור שני עיזים כהפתעה לבעלה... כן, זיו הוא מושבניק בנשמה. עוד מעט תקראו.

מלצרית חביבה אפשרה לנו לבחור שולחן במרחבי המסעדה הגדולה. לא הייתה בעיה של מקום, כי באנו בשעה די מתה, ראשון אחה"צ. בסופי שבוע, לעומת זאת, מומלץ מאוד מאוד לטלפן ולהזמין מקומות, כי המסעדה מפוצצת. בעיקר במטיילים שמכירים אותה ואת איכויותיה, ודואגים להזמין מקום מראש. בימות השבוע מגיעים בשעות הצהרים תושבי הסביבה ואנשי עסקים שמחפשים מקום מיוחד לארח בו אורחים מחו"ל או ממקומות ישוב אחרים. בערבים מגיעים בעיקר זוגות ומשפחות.

זיו בנטוב ושותפו דודו ששון הם ילידי נהלל. המסעדה ממוקמת בקצה המשק של זיו. סבו, נתן בנטוב, היה ממקימי נהלל. בעבר גידלו על האדמה שעליה היא נמצאת מלפפונים, עגבניות, בצל וחיטה. והנה ההסבר על שם המסעדה – אוקטגון (בעברית - מתומן). אז ככה: נהלל ידועה בכך שהיא בנויה במעגלים. זיו החליט בעבר שאם יקים מסעדה, היא תהיה עגולה, כמו המקום בו נולד. אבל כאשר המסעדה קרמה עור וגידים, ונבנתה מעץ, התברר שהרבה יותר הגיוני לבנות אותה שלא במעגל, וכך היא קיבלה את צורתה המתומנת וגם את שמה.

דודו ששון הוא חבר ילדות של זיו. אביו היה הרופא של נהלל. אחרי השירות הצבאי התחתן דודו עם בחורה מנס-ציונה ועבור לגור שם. זיו עשה באותו זמן תואר ברחובות, ושניהם פתחו עסק של גינון ברחובות בזמן הלימודים. אחר כך זיו חזר להיות חקלאי, ואילו דודו פנה לתעשייה. הם הבטיחו זה לזה, שאם בעתיד אחד מהם יזום הקמת עסק, הוא יציע לשני להיכנס כשותף. כאשר זיו יזם את הקמת המסעדה בקצה הנחלה, הוא הציע לדודו להצטרף ונפל על אוזניים קשובות. דודו ממשיך עד היום להתגורר בנס ציונה, וגומע קילומטרים בדרכו לאוקטגון ובחזרה.

אוקטגון נפתחה ב-2001 כמסעדת בשרים. הלוגו שלה אפילו נשא קרניים כדי להדגיש זאת. אז נכון שעד היום הם מיישנים וטוחנים את הבשרים בעצמם, אבל כעת היא מוגדרת כמסעדה כפרית של שלווה וקולינריה. התפריט שלה מציע לא מעט פתרונות לצמחונים וגם לטבעונים וללא-גלוטניים. לצד המנות בתפריט ישנם הסימנים המוסכמים כדי להקל על כל הנ"ל לזהות את המנות המתאימות להם. ואגב, באוקטגון משתמשים בעיקר בחומרי גלם שמיוצרים בעמק יזרעאל, ונהנים משיתוף-פעולה עם חקלאים, גבנים וייננים מהאזור.

התפריט מציע מנות ראשונות, דגים ופירות-ים, סלטים, מנות איטלקיות, צמחוניות, וכמובן – בשרים. מדי חצי שנה זוכה התפריט לרענון. אגב, הוא צבעוני מאוד, קריא מאוד, ומעוצב באופן ידידותי להפליא.

חובבי האלכוהול ימצאו גם הם אופציות לא מעטות במסעדה. היינות הם בעיקר ישראליים, והמגמה היא שבעתיד תציע המסעדה רק יינות מקומיים - מהאזור הקרוב. מדי פעם מתקיימים שם ערבי נושא עם יקבים שונים, בהם מותאמות מנות ספיישל ליינות המוגשים באותה ארוחה מיוחדת. השתתפתי בעבר הלא רחוק בערב יין כזה שאירח את יקב וורטמן שעל הכרמל, וזו הייתה חוויה מיוחדת במינה.

אז אחרי כל ההקדמה הארוכה הזו, הגיע הזמן להתייחס גם לאוכל. ראשית, ביקשתי מנה מוקטנת של מרק היום, שהתגלה כמרק אסיאתי. לא רציתי להתמלא ממרק עשיר שכזה. רק לטעום. אז טעמתי, אהבתי, והסתפקתי בכך על מנת להשאיר מקום למנות נוספות.

בזמן שעיינתי בתפריט, הגישה המלצרית לשולחן סלסלה עם לחם פרוס וטפנד זיתים שחורים. כמעט בהיסח הדעת הושטתי יד וטעמתי עוד ועוד מהלחם, תוך שאני טובל אותו בשמן זית, ומזכיר לעצמי שלא להתמלא מהלחם. אבל זה לא עזר. הלחם היה טעים מדי, ומצאתי את עצמי מבקש מהמלצרית עוד מטפנד הזיתים, וכשהיא שאלה אם אני מעוניין בעוד לחם, שמעתי את עצמי עונה בחיוב. מזל שזוגתי בלמה אותי.

והנה מה שטעמנו:

קרפצ'ו עגל (39 ₪) – קרפצ'ו עשוי כהלכה. יריעות בשר דקיקות, ועליהן שמן זית מקומי, לימון, פרמז'ן, מלח ים אטלנטי ובלסמי מצומצם.

פלאפל פטריות (42) – 5 כדורי פלאפל שעשויים בעצם מפטריות במילוי גבינת קשקבל ועשבי תיבול, עם ויניגרט סלק ויוגורט ממחלבת יוגבי העמקים במושב העמק. ת'אמת, אני לא אוהב פלאפל של ממש, וגם מפלאפל הפטריות לא התלהבתי. זוגתי, לעומת זאת, אהבה מאוד, והודיעה לי בחגיגיות שהיא הולכת לנסות להכין בעצמה פלאפל שכזה.

סביצ'ה סלמון (49 ₪) – מנה נהדרת. כמות נדיבה של חתיכות סלמון כבוש בהדרים ושמן זית של הר ועמק, שקועות בתוך לבנה מתובלת ממחלבת יוגבי העמקים במושב יוגב.

פילה בורי (79 ₪) – המנה שבחרה זוגתי, אולי מתוך הזדהות עם התפריט העכשווי של אוקטגון, שהתרחב הרבה מעבר לבשרים של פעם. הדג נאפה בתנור עם שמן זית, והוגש על תבשיל עדשים טורקי עם חתיכות קטנות של גבינת טולום. זוגתי התרגשה מהמנה, אז נסתמך על כושר השיפוט שלה.

המוסקה (73 ₪) – אצלי בזיכרון עדיין מהדהדת אוקטגון כמסעדת בשרים. הכי טבעי היה לי להזמין אנטרקוט עסיסי ומדמם ולנעוץ בו שיניים. אבל החלטתי לחרוג הפעם ממנהגי, ולתת צ'אנס למנה בשרית אחרת. הזמנתי את המוסקה (ה' הידיעה מופיעה בשם המנה), ועשיתי בחירה נכונה. המנה לא רק הייתה טעימה, אלא גם נראתה נהדר. נתחי החציל האפויים עטפו את בשר הטלה הקצוץ, ורוטב העגבניות הקיף אותו סביב. בנוסף, קיבלתי מנת צד של סלט ירקות מרענן ומתובל כהלכה. בומב שוקולד (39 ₪) – מי שעוקב אחר סקירות המסעדות שלי ב-28 השנים האחרונות במקומוני ידיעות תקשורת ועוד, יכול היה לנחש שהקינוח הכי שוקולדי שמופיע בתפריט, גם יופיע אצלי בצלחת בסוף הארוחה. ואכן, קיבלתי כדור שוקולד ממולא בגלידת פיסטוק, סופלה שוקולד ותות שדה, המלצרית יצקה עליו שוקולד חלב חם שהמיס אותו, והפך את כל הטוב הזה למיקס מתוק וטעים עד מאוד.

מוס מסקרפונה (39 ₪) – ממולא בפירות יער ותפוזים, מעוטר בקרם פטיסיירי על בצק דקואז פיסטוק. הקינוח הזה היה של זוגתי, ואני בטוח שהיא בחרה היטב, כי כאשר התנתקתי מהקינוח שלי, שלא השארתי ממנו זכר, ורציתי לטעום מהקינוח שלה, התברר לי שמאוחר מדי. גם הקינוח שלה חוסל עד לפירור האחרון.

ארוחות עסקיות:

א-ה: בשעות 17:00-12:00.

יום ו': בשעות 16:00-12:00 .

העסקית כוללת מנה ראשונה + עיקרית + שתייה חמה + קרה, במחיר המנה העיקרית. מחירי המנות העיקריות נעות בין 59-139 ₪.

מבצעים:

כמעט ואין. בימים אלה משתתפת אוקטגון בפסטיבל 'טעמים בעמקים', שמתקיים עד 8 בפברואר, ובמהלכו מוצעים דילים משתלמים במיוחד.

שעות פעילות:

ראשון-שבת: 22:00-12:00

נגישות לנכים – יש.

לא כשר.

אוקטגון, נהלל. לפרטים והזמנות: 04-6415333.

מאמרי מערכת