האיטלקית-הגלילית שעל הים

במתחם הרכבל בת גלים בחיפה, מקום משכנה של מסעדת יטבתה המיתולוגית, פועלת מזה כשנתיים מסעדת איטליאנו דה לה קוסטה. המסעדה, בראשות השף עוקלה, מתגאה במטבח פיוז'ן איכותי המשלב טעמים וניחוחות גליליים, עם תפריט איטלקי משובח.


דורון שפר | 8.2.2018
המסעדה.
כבר כשנכנסים לחלל מסעדת איטליאנו, מבחינים ברצפת העץ הכהה, במנורות התקרה הנמוכות הזורקות אור כתום ואפלולי, בשלל הצמחים (מפלסטיק) התלויים מהתקרה ומשתלשלים מטה ובשלל התמונות המעטרות את הקירות, ומבחינים במאות בקבוקי היין המסודרים כמו בכוורת, נופל האסימון ומפנימים: יטבתה לא באה לכאן יותר. יטבתה גם לא מטלפנת.

בקומה העליונה במתחם תחנת הרכבל בת-גלים, על חוף הים של חיפה, היכן ששכנה במשך עשרות שנים מסעדת יטבתה עליה השלום, פועלת כבר קרוב לשנתיים המסעדה האיטלקית איטליאנו דה לה קוסטה. אני אומר "איטלקית" מפני שמרגע שמונחת הרגל על מפתן הכניסה, העיצוב, הריהוט, התקרה, התמונות, האווירה וכמובן השם לא מותירים מקום לספק: זוהי מסעדה איטלקית. כולם רוצים להיות איטלקים היום.

כשאני משתף ברשמיי את עאדל, מנהל המסעדה, אחרי שהושיב אותנו לשולחן, הוא ממהר לתקן: לא איטליה. גליל.

"פיצות ופסטות ורביולי אפשר למצוא בכל מקום, אבל כאן לכל מנה יוסיפו את הטאץ' הגלילי שלה", הוא מסביר ומפרט: המטבח הוא מטבח פיוז'ן. השף עושה שימוש נרחב בחומרי גלם טריים ואיכותיים מן הגליל – הרבה עלים, הרבה תבלינים, הרבה גבינות צאן. דברים כאלה.

ואכן, כבר עם ישיבתנו הובאה לשולחן צלחת ענקית ועליה לחם-בייגל פריך ובעל ניחוח מגרה וצלוחיות טעימה, לעורר את התיאבון. היו שם קוביות סלק וגבינה רכה, טחינה מהולה בחרדל, חציל קלוי, לבנה מתובלנת היטב, צלוחית שמן זית ורוטב בלסמי ובתוכם צפה לה בעדנה שן קונפי שום, וצלוחית שישית ובה שני סרדינים צלויים שוחים ברוטב עגבניות טריות. כל המאזטים היו טובים מאוד, אבל הסרדינים היו מעדן!

הפתיחה המהממת הזאת מלמדת היטב על כוונת המשורר: כאן לא תקבל לחם שום וחמאה א-לה פיצריה שכונתית. כאן יביאו לך את הגליל אל הצלחת. גם אם המטבח הוא איטלקי. ואז הגיעו מנות הפתיחה. קרפאצ'ו סינטה טרי, מסודר כמפרש, מוזלף שמן זית ורוטב בלסמי ומעליו, כדי להפתיע ולהקפיץ את הטעמים, מונחות תלוליות קוויאר עדינות. לצד הצלחת מקל בצק וסלט עלים חמצמץ-מלוח. גם מלפפונים חמוצים, איולי וכמות נכבדה מאוד של פרמז'ן כיכבו בצלחת. 58 שקלים עולה המנה הנפלאה הזאת. לא זול, אבל לחלוטין שווה את ההשקעה.

הניוקי ארטישוק ירושלמי וכמהין שהונח לצדו (49 שקלים) היה טעם חרוך מעט, מה שהקנה לו דווקא חינניות רבה, אך טבעו החום-קודר והמיעוט בערמונים אכזבו מעט. נו טוב, גליל-לא גליל, איטליאנו זה איטליה ואיטליה זה פיצות, ואם כבר נגזר עליי לאכול מעיגול הבצק הבלתי בריא בעליל הזה, לפחות שיהיה מענג.

מענג, אמרתי? אז זכרו את השם בפעם הבאה כשאתם מגיעים לאיטליאנו: פיצה קרבונרה! זה מה שרשום בתפריט: רוטב קרבונרה, מוצרלה ובייקון טלה, חלמון ביצה ופלפל שחור. אומר רק דבר אחד: טעם החלמון הטרי ומרקמו הנימוח לא משו מפי עד לרגע זה ממש. יותר מזה לא צריך לומר. 73 שקלים עולה המנה הנפלאה הזאת (רוב הפיצות באיטליאנו נעות סביב 70 השקלים – פלוס-מינוס).

האם היה לנו עוד מקום כלשהו להמשך אחרי מנות מענגות שכאלה? מובן שלא! האם המשכנו בכל-זאת להזמין עוד מנות? ברור שכן!

למנות עיקריות הזמנו פפרדלה ראגו טלה מתפריט הפסטות (83 שקלים), המגיע עם ירקות שורש, זיתים שחורים ועשבים ארומטיים, ומתפריט הספיישלים – ריזוטו שחור ופירות ים (123 שקלים). הריזוטו ופירות הים מגיעים בשתי קערות נפרדות. קערת פירות הים מכילה שרימפס, קלמארי ומולים השוחים בחינניות בביסק סרטנים ושומר בר. הפסטה היתה טרייה ובשרנית ומבושלת כהלכה, והראגו היה עשיר בטעמים ובמרקם סמיך ומעודן. פסטה עשויה בשלמות. באשר למנת הריזוטו, ובכן, הריזוטו היה טעים מאוד, אבל פירות הים, הו, פירות הים! הם היו אולי גולת הכותרת של הארוחה כולה.

קנולי סיציליאני, ממולא קרם מסקרפונה, על מצע רוטב פירות אלכוהולי, קראמבל חמאה, גלידת תות ונגיעות קרם משמש היו הקינוח המתאים לסיים אתו ארוחת ערב איכותית ומשובחת.

השף, אגב, ומי שמנצח ביד בוטחת על צוות המטבח הפעלתן ומקפיד על דיוק בכל פרט ופרט, הוא חמודי עוקלה, אחד השפים הצעירים והמבטיחים ביותר בעולם הקולינריה הישראלי ומי שמוכר לרבים מסדרת הריאליטי בישול "משחקי שף".

אבל אל תראו את עוקלה כאילו מדובר באיזה יוצא תכנית ריאליטי שהתפרסם בן לילה. לעוקלה קילומטראז' רב בקולינריה גבוהה. הוא החל לבשל בגיל 16, נדד בין מסעדות מובילות בישראל, ובהן מסעדת מגדלנה, וקטף שלל פרסים בתחרויות בישול נחשבות. אל איטליאנו הגיע עוקלה כשף מוביל עם פתיחתה ומאז הוא שם.

"חשוב לנו לגוון ולשנות, לרגע לא לקפוא על השמרים", אמר לי עאדל. "מנה שגרתית מדיי – יוצאת מהתפריט". לא כל המנות מלהיבות באותה המידה, זה נכון, אבל שגרתיות - אין באיטליאנו דה לה קוסטה. גם לא המחירים, אם להיות כנים. אולי רק צמחי הפלסטיק שנתלים מהתקרה.

איטליאנו דה לה קוסטה, העלייה השנייה 96 (רכבל בת-גלים), חיפה.

טלפון: 053-4247175.

מחירים: כמו בתל-אביב.

שעות פעילות:

יום א'-ה' , 23:00-12:00.

יום ו' , 00:00-12:00.

יום ש' , 23:00-12:00.

לא כשר.

נגישות לכיסאות גלגלים: יש, במעלית שנמצאת במסעדה שמתחת.

חניה: בשפע, מחוץ למסעדה, ללא תשלום.

מאמרי מערכת