ארטו: בלאק איז ביוטיפול

לבר-מסעדה ארטו יש את כל הנתונים להצליח: מיקום מעולה, עיצוב מרשים, בשרים נפלאים ותפריט אלכוהול עשיר. בכל זאת, ההתחלה לא הייתה קלה, אבל עכשיו נמצאת המסעדה על מסלול ההצלחה, לא מעט בזכות בני הזוג שנית ומיכאל קרצ'ק, שמשקיעים ימים ולילות בהפעלת וניהול המקום.


יורם מארק-רייך | 15.2.2018
מסעדת ארטו.
פעמיים סעדתי במסעדת ארטו מאז נפתחה ב-1 בספטמבר 2016 במרכז הקונגרסים שבמבואות הדרומיים של חיפה, וקצת חששתי להגיע לשם בפעם השלישית. למה, תתמהו? אז ככה – לא בגלל שלא נהניתי בפעמיים הראשונות. נהפוך הוא. דווקא מאוד נעמו לי הפעמיים הראשונות, אבל חששתי שהקסם יאבד לו בפעם השלישית.

הניסיון המצטבר שלי בתחום המסעדות, לימד אותי שמעטות הן אלה שאני מתלהב מהן שלוש פעמים ברציפות. איכשהו, דברים מתחילים לחרוק בפעם השנייה או השלישית, או שפשוט אני מבחין בדברים שלא הבחנתי בהם בעבר, או שמאחר וכבר הזמנתי ואהבתי מנות מסוימות בפעמיים הקודמות, אני מהמר על מנות אחרות שגורמות לי אכזבה.

למרות ההיסוס הקל מצאתי את עצמי לפני ימים אחדים מגיע בפעם השלישית בשעת אחר צהרים לארטו. המסעדה צמודה לחנות המשקאות האלכוהוליים הענקית הרמיטאז', שהיא הגדולה מסוגה בכל המזרח התיכון.

ולפני שנמשיך, קבלו הבהרה חשובה. עד לתחילת חודש פברואר 2018 נקראה המסעדה 'אלטו', אולם כשהתברר כי עסק אחר מתחום המזון כבר משתמש בשם זה, בהוראת בית משפט נאלצו הבעלים של המסעדה לשנות שם, ובחרו ב'ארטו'.

נכנסנו פנימה והתיישבנו בשולחן זוגי. העיצוב המרהיב תפס מיד את מבטי. הצבע השחור שולט. שחור הוא הצבע האהוב עליי. אותי הוא משמח. שחור מרגיש לי בבית. על עיצוב המסעדה אחראי האדריכל האיטלקי מיקלי סימאונה. כ-110 מקומות מכיל המקום. במרכז החלל הגדול עומד בר ענק ומרשים עם תאורה מרשימה. אווירה קצת לילית, למרות שהשעה עוד מוקדמת.

מיכאל קרצ'ק פתח את המסעדה הזו למרות שלא היה לו שום ניסיון קודם בתחום. אנשים שפויים יכולים לראות בזה ניסיון התאבדות. מיכאל ראה בזה הגשמה של חלום עם קפיצה על הזדמנות שנקרתה בדרכו. הוא הגיע מתחום שיווק האלכוהול, והבעלים של מתחם הרמיטאז' הם כמו משפחה עבורו, לדבריו. כאשר הם איתרו את המקום במרכז הקונגרסים שנושק לכביש החוף, הוא החליט לפתוח מסעדה בצמוד להם.

כאשר הגיע לבקש הלוואה מהבנק, אמר לו הבנקאי שישמח להקצות לו הלוואה לכל עסק שמתחשק לו לפתוח, ובלבד שלא מדובר במסעדה. למה? כי ידוע לכול שמסעדה זה עסק מסוכן מאוד.

בסופו של דבר המסעדה נפתחה. הושקעו בה 3 מיליוני ₪, מבלי לחסוך בכל הקשור למטבח המאובזר, לעיצוב ושאר המרכיבים שהופכים את אלטו למסעדה כה מרשימה.

כיום היא אפילו רווחית, אחרי התחלה קשה, בה שילמו מיכאל ואשתו שנית שכר לימוד יקר. זה לא מסתכם רק בכסף. השניים פשוט מוותרים בינתיים על החיים האישיים, על מנת לגלות נוכחות מתמדת במקום, תוך שהם עושים משמרות, ונמצאים במסעדה יותר מאשר בבית. עד היום הם לא מצאו מנהל למסעדה, כי הם יודעים שאין תחליף לבעל הבית שנמצא במקום וחולש על העניינים. גם הילד הקטן שלהם מבלה לא מעט זמן איכות עם אבא ואימא במקום העבודה שלהם.

המסעדה הייתה ריקה כשהגענו. כנראה, השקט שלפני סערת הערב, ואחרי מתקפת הצהרים. אני תמיד מעדיף להגיע בשעות מתות יחסית למסעדות, ולא בשעות ההמולה והלחץ. מלצר אדיב ויעיל מיהר להגיש לנו תפריטים ולהרחיב בנושא ספיישלים. התפריט מציע בשרים, גורמה, פירות ים ועוד. מבלי לבזבז זמן, מיהרנו להזמין מהראשונות חציל ג'ספר (38 ₪), בריוש כבד אווז (58 ₪) וסלט אלטו (52 ₪).

חציל הוא לא פעם מנת מבחן מבחינתי. בכל פעם שעולות בי המחשבות לוותר על אכילת בשר מטעמים הומניטאריים, אני בונה על החציל שישמש כתחליף. אבל כשאני רואה בשר מול העיניים, אני שוכח מהחצילים ושוכח מרגשות החמלה וייסורי המצפון שאוחזים בי. אז נכון שהסלט היה נהדר (הכיל מיקס עגבניות שרי צבעוניות, בצל סגול, בצל ירוק , זיתי קלמטה, זיתון סורי, פרטוזיליה, כוסברה, ארטישוק, פלפל חריף וגבינת המאירי), ונכון שהחציל לא אכזב, אבל בריוש כבד האווז ניצח בגדול והשכיח ממני כל שביב חמלה. מדובר במנה קטנה. אבל זו הייתה מנה קטנה גדולה! פרוסת לחם צרפתי ספוגה בחמאה חמה, עם פיסות כבד ובצל מקורמל ממעל, וקרמל מלוח בצד. מנה מושחתת מכל הבחינות. ובגלל זה גם טעימה כל כך.

לעיקרית רציתי להזמין אנטרקוט 350 גרם, אבל נאמר לי שהמנה אזלה. המלצר הציע שניקח אנטרקוט של קילו למנה זוגית. למרות התאווה לבשר זו הייתה כמות מוגזמת עבורנו, וכאשר עודכנתי שיש גם סינטה באותו משקל ואותו מחיר (129 ₪), הזמנתי לעצמי סינטה ולזוגתי נתח קצבים (98 ₪). התוספות שבחרנו היו שעועית ירוקה (15 ₪) וצ'יפס בטטה (29 ₪).

מה שמשך אותי במיוחד במנת האנטרקוט, שהומרה במנת סינטה, היתה העובדה שהתלווה אליהן מח עצם. לצד הסינטה שהגיעה לפי בחירתי עם קונפי שום ורוטב יין, הוגשה עצם מלאה בכל טוב. בילדותי נלחמנו, אחי ואני, על הזכות לשאוב את מח העצם עד שאמי נשבעה בכל פעם מחדש להפסיק לכלול עצמות כאלה במרקים שהכינה. עם זוגתי לא נלחמתי, רק ציינתי כבדרך אגב שזה מאוד מאוד משמין. לא עזר לי. היא השתתפה איתי בחגיגה. בעזרת כפיות קטנטנות גירדנו מבפנים את כל הטוב השומני הזה, אותו זללנו עם פרוסות לחם מחמצת אחרי שזרינו עליו קצת מלח.

הסינטה עצמה הייתה מצוינת, אבל היא התקררה במהירות. היה עדיף לו היו מגישים אותה על פלטה חמה. נתח הקצבים הגיע על שיפוד לוהט, עם פירה תפ"א, ירקות צלויים, מטבל עשבים קצוצים וציר בקר. טעמתי ואהבתי. הצ'יפס בטטה הפתיע גם הוא לטובה. פריך וטעים. את הבשרים, אגב, צולים בגריל גחלים ג'וספר ייחודי על פחמי עץ אלון שיובאו במיוחד מאוקראינה.

לקינוח בחרנו מילפיי מסקרפונה (42 ₪). שכבות של מילפיי וקרם מסקרפונה, דובדבנים אירנה וטופניג קרמל מלוח.

כיאה למסעדה שצמודה להרמיטאז', תפריט היין והאלכוהול מכיל היצע מכובד של סוגי וויסקי שונים, קוניאק, ברנדי, קוקטיילים ייחודיים ועוד רבים וטובים. אנחנו הסתפקנו בבירה.

שעות פתיחה: א'-ש': 12:00 – עד אחרון הלקוחות.

עסקיות: ימים א'-ה': 12:00 – 18:00.

מבצעים: מתחלפים. מומלץ להציץ באתר המסעדה.

גישה לנכים: יש, כולל 2 חניות לנכים ושירותי נכים.

חנייה: יש בשפע בחניון ענק מעבר לכביש. חינם.

לא כשר.

ארטו, קדושי יאסי 2, היכל הקונגרסים, חיפה. טל: 04-8373323.

מאמרי מערכת