ביסטרו אמיתי בגליל המערבי

ביסטרו אמיתי בגליל המערבי... או, במלים אחרות: כן, בשביל קלמארי אמיתי וסביצ'ה אינטיאס על לביבה שווה לנסוע גם ללימן!


דורון שפר | 15.2.2018
מסעדת מיכאל.
אפתח בשורה התחתונה: אם אתם מבלים באחד מסופי השבוע הקרובים באזור הגליל המערבי או צפונה משם ואתם מבקשים לכם חוויה קולינרית יוצאת דופן שתשלים את חווית הצימר ותהפוך את הבילוי שלכם לכפרי אמיתי - התקשרו עכשיו למספר הטלפון שבתחתית הטור ושריינו לכם מקום במסעדת הביסטרו "מיכאל" שבמושב לימן.

יודעים מה? אפילו אם אינכם לנים בצפון באחד הלילות ופשוט מתחשק לכם להתענג על מטעמי ביסטרו כפרי אמיתי - הזמינו מקום במיכאל ובואו ליהנות.

כי ביסטרו איכותי, כזה המגיש בכל יום מנות חדשות וטריות, עם תפריט משתנה המבוסס על חומרי הגלם הטריים והאיכותיים ביותר שהגיעו אל השוק ואל דוכני הדגים באותו הבוקר, שאינו מתייפייף ואינו מתפלצן וכזה המקפיד על אווירת אירוח ביתי חם ומנות גדולות ומפנקות - ביסטרו כזה, אם כבר מצאתם אחד - אסור, פשוט אסור לכם, לזנוח אותו.

עכשיו, אחרי שדאגנו לסיכום הראוי, אפשר לחזור לאחור. טוב, מיכאל כבר לא ממש חדשה בשוק המקומי. בקרוב היא תציין חמש שנים להיווסדה. חמש שנים במסעדנות אינן הולכות ברגל. זהו פרק זמן ארוך מספיק למסעדה כדי להיחשב ותיקה, אבל זהו עלול גם להיות פרק זמן ארוך מספיק כדי להידרדר חלילה לאוטומטיזציה של בישול ולרישול בתפריט או בביצוע.

אלא אם אתה מקפיד לפתוח רק בסופי שבוע ורק בערבים ולהגיש אך ורק מנות המבוססות על חומרי גלם מקומיים וטריים-טריים ובעיקר אם התפריט משתנה בכל יום. לך תכין תמיד את אותו הסלט אם פתאום אין היום אנדיב טרי, או מנת אינטיאס אם מצאת בשוק הדגים בבוקר דג לוקוס משגע… הרבה יותר קשה להתרשל כשבכל יום יוצרים תפריט חדש.

ובעניין התפריט, כעקרון, התפריט מחולק לארבעה חלקים: מנות פתיחה (רבות ומגוונות מאוד, החל מסלט עלים וגבינות צאן דרך ירקות מבושלים כמו במיה ועד למנות עדינות ומורכבות כמו מלפוף - כרוב בלאדי ממולא), מנות ים, פסטות ומנות בשר.

זו חלוקה שרירותית ובלתי מחייבת בעליל. מנות הפתיחה יכולות להיות אישיות וצנועות, אבל לרוב הן נדיבות למדיי, משביעות ומהוות חצי ארוחה. החלוקה היא רק לסוג המנה – אך לאו דווקא לגודלה. זאת ועוד, אף שגם התפריט הרגיל הוא תפריט יומי המשתנה בכל יום בהתאם ל"מה שיש", זהו רק חלק אחד בתפריט השלם, הכולל גם שורה של מנות ספיישל ייחודיות הנכתבות בגיר על הלוח שבקיר הצמוד למטבח. כל המנות בתפריט העיקרי יצירתיות מאוד, ייחודיות ולחלוטין בלתי שגרתיות, אבל מנות הספיישל מיוחדות עוד יותר.

את הארוחה פתחנו עם סלט מלקטים עם עלי בר, שקדים קלויים, סומק וגבינת קדוש (52 שקלים); סביצ'ה אינטיאס על לביבות תפו"א לבנוניות ולבאנה ועשבים (64 שקלים); וקלמארי עם תפוחי אדמה מושחמים וקרם פרש (60 שקלים). הסלט היה כה פריך וטרי עד שרחש פצפוץ נשמע בחך בעת הנגיסה. עם-זאת, לטעמי הוא היה מלוח מדי. הסביצ'ה, לעומת זאת, היה עדין עד קסום ושילובו עם לביבת תפוח האדמה (יצירתיות שמעולם לא נתקלתי בה עד כה) היה קרוב למושלם.

אבל עולה על שתיהן מונים רבים הייתה מנת הקלמארי. מעטים בעולם כולו הם המטעמים היכולים להתחרות בטעמו המענג של קלמארי טרי-טרי הנצלה בשלמות ובעדינות על הגריל ומוגש ברוטב עשיר. שווה כל אגורה ואף יותר.

כל-כך נהנינו ממנות הפתיחה שהחלטנו להוסיף להן אחת נוספת – את הכרוב הממולא פריקי ובשר טלה בסגנון ערבי (60 שקלים). כמשוגע אמיתי על כרוב בכלל וכרוב ממולא בפרט אומר רק זאת: זה לא דומה לשום כרוב ממולא שטעמתם מימיכם וספק אם תמצאו משהו דומה לו בכל מקום אחר. כן, עד כדי כך!

למנות עיקריות לקחנו שוק טלה מפורק עם ירקות שורש (142 שקלים) ומה שמכונה קבבוני דג-ים בפחמים, עגבניות ומנגולד ופירה (98 שקלים, אבל אלה למעשה קציצות דג, לא קבבונים). הטלה היה כה נימוח שהתפרק לנו על המזלג, וקציצות הדג היו התשובה המוחצת לזוגתי שטוענת בתוקף שדג טרי אוכלים רק נא או פילה ולעולם לא טחון. מצד שני, הוא לא היה טחון אלא קצוץ – וזה כבר באמת דורש יכולת ביצוע גבוהה במיוחד.

"שף מיכאל גרטופסקי הוא בוגר הקורדון בלו בלונדון אשר התמחה אצל השפים הטובים בעולם, ביניהם גורדון רמזי המפורסם", מתאר אתר המסעדה את אמן המטבח שהוא גם אחד משני בעליה. הוא היה שותפו של יונתן רושפלד למסעדת "הרברט סמואל" הנודעת, ממשיך ומתאר האתר, וכן היה שף מסעדת "סושיאל קלאב" שהפכה ברבות הימים לאחת המובילות בעיר - נראה שהקריירה של גרטופסקי הייתה יכולה לנוע לכל כיוון ולכל מקום שאליו יחפוץ.

ובכן, תשאלו, מה יש לו לחפש בלימן?

שאלה טובה. אייל, שותפו למסעדה ומנהלה, סיפר כי הוא ומיכאל חיפשו להתרחק מהמיית העיר הגדולה ולהתקרב אל הטבע הגלילי כדי לפתוח שם ביסטרו כפרי ביתי ומפנק. הם נתקלו במודעה על מכירת מסעדת אסתושה הוותיקה בלב מושב לימן שבגליל המערבי והחליטו לבדוק את המקום. השאר - היסטוריה.

הם מתחייבים לאווירה כפרית מחממת, לאירוח ידידותי ומסביר פנים ובעיקר-בעיקר לארוחה דשנה, סופר-טרייה ומאוד איכותית, יצירתית ומענגת.

וכמה נחמד שמקיימים הבטחות!

מיכאל, רחוב הגפן 43, מושב לימן.

טל': 050-9821250.

פתוח: רביעי-מוצ"ש בשעות הערב והלילה בלבד.

לא כשר.

נגישות: מלאה.

מאמרי מערכת