פורל טרי לא מחליפים

בדג על הדן שליד קיבוץ הגושרים עושים בדיוק את אותו התפריט עם בדיוק אותם הדגים כבר ארבעה עשורים. ולמרות זאת, הביקור במסעדה הוא חוויה מענגת בכל פעם מחדש.


דורון שפר | 26.2.2018
פורל.
את האמרה "סוס מנצח לא מחליפים" אפשר בקלות להלביש על מסעדת "דג על הדן". הראו לי עוד מסעדה בארץ ששורדת בכזו הצלחה כבר ארבעה עשורים בקרוב באותו המקום ובאותו התפריט – ואסיר בפניה את הכובע.

ל"דג על הדן" (או בגרסתה הכשרה "פורל על הדן") מגיעים כדי לאכול דגים טריים. רק דגים טריים. לכן, מי שלא אוהב דגים ומעדיף, למשל, בשרים או עופות או, להבדיל, חובב פירות ים – אין לו מה לחפש שם. אין בשר. רק דגים. אמנם יש איזה 3-2 מנות פסטה לצמחונים ופיצה לילדים, אבל דגים הם העיקר כאן – והפורל במיוחד – ובשבילם מוכנים הסועדים להרחיק עד לקצה אצבע הגליל, סמוך לקיבוץ הגושרים ויובליו המפכים של נחל הדן.

אמרתי "פורל" - וזהו, כאמור, לב העניין. כל הפורלים שמונחים בצלחות של "דג על הדן" גדלו בבריכות גידול הדגים הסמוכות למסעדה. זהו מפעל אדיר ממדים להתפעל, שהחל כבר לפני כארבעים שנה כחווה חקלאית לגידול דגים בעידוד המדינה. הבעלים אפילו קיבל לשם כך את חלקת הטבע הקסומה הזאת ללא עלות.

מדוע קסומה? מפני שהמסעדה כולה בנויה כמתחם רפסודות עץ רחבות ידיים המרחפות באוויר מעל לבריכות מים וערוצי נחל, וגשרים קמורים מחברים ביניהן וכמעט הכל תחת כיפת השמיים וחורש יער. ובערב, עם רדת החשיכה, מואר המקום בפנסים תלויים בעלי אור כתום חיוור. פסטורליה רומנטית במיטבה. למעשה, גם אם אינכם חובבי דגים, אפשר להתפעל רק מהנוף.

אבל לא באנו בשביל הנוף. באנו לאכול. וגם מהפן הזה, "דג על הדן" לעולם איננה מכזיבה את באיה.

כמקובל במחוזותינו, כבר עם ישיבה אל השולחן ממלאים אותו בסלטים טריים בשפע. כמה מהם טיפוסיים למסעדות ישראליות (סלט סלק, טחינה, מטבוחה פיקנטית, סלט חצילים וחמוצים. כולם עשויים כהלכה אך כמותם אפשר למצוא כמעט בכל מסעדה). אך אחרים, כמו סלט ירוק מתקתק-חמצמץ, סלט כרוב בסגנון אסיאתי וטבולה מקפיצים את חווית הפתיחה ומעוררים את בלוטות הטעם.

אבל גם באלה לא די. על השולחן הונחה גם מנת ירקות קלויים בסגנון אנטי-פסטי ומג'דרה עדשים שחורות ומעל לכולם בלט הסלט המזוהה עם המקום יותר מכל – ממרח פורל מעושן נימוח, אוורירי ופשוט נפלא על לחם. הלחם, אגב, הוא מעין פיתת-פוקצ'ה שמנמנה ורכה, שגם היא מעדן בפני עצמו. איזו פתיחה נפלאה! את מבחר הסלטים מקבלים ללא תוספת תשלום למזמיני מנה עיקרית.

אחרי שנחנו מעט מהפתיחה העשירה הגיע מרק הדגים. זוהי מנה אופיינית למסעדה הגלילית וגם מי שאינו נמנה עם חובבי מרקים מושבעים, כמוני, אינו יכול להישאר אדיש למול טעם הדגים העשיר והמרקם הנפלא. לערב חורפי וקר, זוהי כמעט מנה הכרחית.

למנות עיקריות הזמנו את שתי מנות הפורל הקלאסיות: פורל בגריל ופורל על הפלנצ'ה (125 שקלים כ"א). האחת הגיעה בלוויית אורז לבן פשוט והשנייה עם תפוח אדמה אפוי. כבר טענו זאת רבים לפניי אינספור פעמים ואיני מחדש דבר, אך בכל-זאת אשוב ואומר גם אני: דג טרי, עסיסי, עשוי כהלכה הוא מעדן קולינרי נפלא.

וכאלה הם הדגים של "דג על הדן". הטריות שופעת מכל ביס והטעם נפלא.

אם אינכם רוצים פורלים, יש גם לברק וסלמון.

התפריט הראשי במסעדה לא השתנה כבר שנים רבות, ורק מנות הספיישל מתגוונות להן לפעמים. נכון, זו שמרנות שלרוב אינה מתאימה למסעדות המבקשות לנוע עם הזמן ולהתאים את עצמן לטרנדים החדשים, אבל היי, כפי שכבר ציינתי בפתיחה, סוס מנצח לא מחליפים, או, אם תרצו: פורל טרי לא מחליפים.

במקום, אגב, פועלת גם חנות דגים המוכרת פורלים טריים לפי משקל, ואפילו ספא דגיגים לכפות הרגליים. ואפשר, כמובן, לסייר בין בריכות הדגים ולקבל הסבר מפורט על תהליך הגידול. במקום אפשרי גם קמפינג וקיאקים על הדן.

שעות פתיחה (בחורף):

ימים א'-ה' ושבת: 20:30-12:00.

יום שישי: 21:30-12:00.

טלפון: 04-6950225.

כשר חלבי (בסופי שבוע לא כשר).

נגישות לכיסאות גלגלים: חלקית.

כתובת: סמוך לקיבוץ הגושרים (פניה צפונה במחלף הגושרים על כביש 99).

מאמרי מערכת