קרניבור בממלכת הטבעונים

רשת המזון המהיר הטבעונית לודנס אקספרס פתחה סניף בחיפה. זו הייתה הזדמנות פז עבור קרניבור מושבע שכמותי, לוותר על בשר ליום אחד, ומי יודע – אולי להמיר את הסטייקים וההמבורגרים בטופו, סייטן ושאר תחליפים לדבר האמיתי.


יורם מארק-רייך | 14.3.2018
לודנס אקספרס.
ביום הראשון של שנת 2018 נפתח באופן רשמי הסניף החיפאי של רשת לודנס אקספרס, רשת המזון המהיר הטבעונית הראשונה בישראל. הרשת הינה בבעלותם של אורן פטאל ומיכל שוחט פטאל. המסעדה המקומית מופעלת על ידי הזכיינים שלומי נדב ומיטל לי נדב. באירוע נכחו חברים, משפחה ותקשורת מקומית. לטקס גזירת הסרט הוזמן ראש העיר של חיפה, יונה יהב, שחנך את המקום באופן רשמי ביחד עם הזכיינים והבעלים. גם ראש עיריית קריית ים דוד אבן צור, וראש עיריית קריית אתא יעקב פרץ הגיעו לתת כבוד.

וגם אני הייתי אז בין המוזמנים הרבים. ישבנו כולנו סביב שולחן ארוך, ובזו אחר זו נחתו מולנו עוד ועוד מנות וטעימות מתוצרת הרשת. ראש העיר יונה יהב, מכרי מימים ימימה, התיישב לימיני, ונשנש בתיאבון רב מכל הבא ליד. לצדי השמאלי התיישבה בלוגרית מזון אלמונית, לפחות כך היא הציגה את עצמה, שבלסה ובלסה ללא הפוגה. וגם מולי התיישבו אנשים רעבים ופחות מנומסים ממני, שנעצו את המזלגות האישיים שלהם במנות הציבוריות, והרביצו ביס בכל קציצה. בקיצור, לא חזרתי רעב הביתה, אבל גם לא הצלחתי לטעום כמו שצריך מהמבחר הרב שהוגש לשולחן. והכי נורא – את הקינוחים שעשו רושם מפתה בהחלט, זכיתי רק לראות מרחוק.

שלושה חודשים מאוחר יותר החלטתי לחזור אל מקום הפשע, ולטעום כמו שצריך ממה שיש למסעדה להציע.

אבל, לפני כן – הבה נעשה היכרות עם המסעדה. היא ממוקמת בעיר התחתית של חיפה, קצת מעבר למתחם הבילויים והאוכל אותו מטפחת העירייה באדיקות בשנים האחרונות ושופכת עליו המון כסף. הסניף מתפרס על שטח של 100 מ"ר, הכולל 40 מקומות ישיבה, ועוד 30 מ"ר ברחבה חיצונית, שם גם ניתן לעשן. המרווחים בין השולחנות נדיבים מאוד, ומאפשרים פרטיות.

על התפריט של לודנס אקספרס אמון היועץ הקולינרי ושף הרשת גל ברזילי ודיאטנית הרשת הינה רוני עמיצור לוי. בתפריט מוצעות מנות כגון בוריטו שווארמה, נקניקיה מחלבון אפונה, קציצת פלאפל ועוד, המגיעות בטורטייה או לחמנייה מחיטה מלאה / ללא גלוטן, וכן תוספות שונות כגון אורז, פוטטו, מרק וכדומה.

בימים האחרונים יצא לי לאכול לא מעט בשר. ובכלל, למה להכחיש – אני קרניבור מושבע. נכון שמפעם לפעם כשבפייסבוק עולים סרטונים שמראים בעלי חיים שמובלים לשחיטה, לבי נחמץ ואני חושב ברצינות לא לגעת יותר לעולם בבשר. אבל אחרי זמן מה אני מגיע למסעדה כזו או אחרת, והניחוחות עושים את שלהם, ואני לא זוכר מה הקשר בין הסטייק או ההמבורגר או הכבד הקצוץ לבין העגלים החמודים, הפרות המסכנות, והתרנגולות האומללות.

אבל, הנה צץ בחיפה סניף של הרשת הטבעונית, וזו הזדמנות בשבילי גם לא לאכול בשר יום אחד, וגם – מי יודע – אולי להיתפס בטרנד הטבעונות. אז בלי לחשוב יותר מדי, זינקנו לרכב ונסענו אל העיר התחתית. השעה הייתה בערך 17:00, מועד בו מקומות החנייה שליד בניין הטיל (שם נמצאים משרדי הפנים, המשפטים, הקליטה ועוד משרדים ממשלתיים), מתחילים להתפנות. לודנס אקספרס נמצאת קרוב לבניין הטיל, כך שמצאנו חנייה בקלות. בשעות מוקדמות יותר, חנייה כחול-לבן היא עניין של מזל, אבל יש חניונים בתשלום בסביבה.

לונדס אקספרס.
לונדס אקספרס. צילום: יורם מארק-רייך.
הצצנו בתפריט. מחיר מנה עיקרית – 25 ₪ בלבד. ארוחה עסקית הכוללת מנה עיקרית ותוספת עולה 36 ₪. בימים אלה הוכנס גם תפריט ספיישלים, בו כלולים גם עיקריות (כמו רביולי או ניוקי כוסמין) במחיר 39 ₪. היינו צמאים, אז הזמנו קודם כל שייקים. זוגתי – שייק לאסי, שהכיל אננס, נענע, לימון ופטרוזיליה על בסיס תפוזים, ואני – שייק על בסיס חלב סויה, שהכיל טחינה מלאה, סילאן, בנה, תמר ואגוזי מלך. שניהם היו מוצלחים מאוד, ולא פחות חשוב – השייקים לא סבלו מעודף סוכר.

היות ולפי לוח השנה עדיין חורף אצלנו, הזמנתי את מרק היום, שהתגלה כמרק שעועית. הוא הגיע לוהט, בגודל אישי, והיה טעים ביותר.

רצינו להזמין סלט בהרכבה אישית, אבל נאמר לנו שהסלטייה פתוחה עד 15:00 בלבד. לא נורא. אז הלכנו על סלט בריאות. הוא הכיל עלי בייבי, נבטים, עגבניות שרי, גזר, פלפל אדום, מלפפון, פטריות שמפיניון, טופו וגרעיני חמנייה. הירקות היו טריים מאוד, וכנראה נחתכו ממש עם ההזמנה. את קוביות הטופו לא אהבנו והשארנו אותן בצד.

עברנו לתבשילים. תבשיל הצ'ילי נון-קרנה (שמתם לב למשחק המילים?) היה פיקנטי וטעים להפליא. תבשיל חם שנוחת טוב בבטן ועושה מצב רוח טוב. מי צריך בשר, חשבתי לעצמי. הוא הכיל נתחי סייטן, שעועית אדומה, פלפל, גזר, סלרי, עגבניות ובצל. מתבשיל ירקות הגינה התלהבתי פחות, אבל זוגתי הייתה מרוצה ממנו. הוא הכיל טופו (שהיא הזיזה הצידה), אפונה, גזר, תפו"א, קישוא, פלפל, ברוקולי, בטטה ופטריות.

עברנו לקציצות ירק אפויות. שניים מכל סוג – קציצות קינואה, קציצות עדשים, קציצות בורגול. הן היו בסדר, אפילו טעימות. אבל קצת משעממות. תיבלון קצת יותר נועז היה עושה את העבודה. למזלנו, הן הוגשו עם מטבלים: טחינה, שום וסלסה.

הלאה. כדי שהאשליה תהיה מושלמת, בלודנס יש בורגרים בלחמניות, שנראים בדיוק כמו הדבר האמיתי. יש בורגר עדשים, אבל אנחנו הלכנו על סופר בורגר בלחמנייה מחיטה מלאה, שהכיל כוסמת, קינואה, קייל, לוביה מונבטת, פטריות, גזר, זרעי פשתן, צ'יה וסלק. הוא הוגש עם חסה, עגבנייה, בצל סגול, מיונז, אלף האיים וחרדל. אז ככה, הטעם היה בסדר גמור, אבל לא הזכיר טעם או מרקם של קציצת בשר מדממת. המיונז והחרדל סייעו לטשטש את ההבדל. אילו הייתי מוסיף גם קטשופ, מן הסתם הייתה האשליה פועלת עוד יותר טוב.

בשלב הזה כבר היינו שבעים ומלאים. אבל על קינוח לא ויתרנו. זוגתי הזמינה עוגה של גבינת פירורים. לא טעינו. כך היא נקראת, למרות שלא מדובר בגבינה, כמובן. לא הצלחנו לברר ממה היא עשויה. סוד מקצועי של הספק. בכל אופן, היא דיווחה שהעוגה טעימה ומוצלחת מאוד.

אני החלטתי שהיות ובאירוע הפתיחה לא הצלחתי להגיע אל הקינוחים, אזמין לעצמי הפעם שניים! וכך, מצאתי את עצמי עם פרפה חלפה מדהים ועם בר שוקולד קטלני, שהיוו פיצוי נפלא.

ימי פעילות: ראשון עד חמישי: 12:00 ל- 22:00, שישי: 11:00 עד שעה לפני כניסת השבת. שבת – סגור.

משלוחים – לחיפה וסביבתה, קריות, נשר, עתלית, טירת כרמל.

גישה לנכים – יש. ויש גם שירותי נכים.

המסעדה כשרה.

לודנס אקספרס. נתנזון 22, חיפה. טל: 04-8717787 משלוח: 8476*

מאמרי מערכת