איטליה בעיר התחתית של חיפה

בני זוג סימפטיים פתחו במרץ 2017 מסעדה איטלקית קטנה וחמודה, שמומלץ מאוד לבקר בה. אהרון, הבעלים, תפעל במשך שנים בשבדיה מסעדות איטלקיות, וגם זכה בפרסים ותארים מהאקדמיה הגסטרונומית האיטלקית.


יורם מארק-רייך | 19.3.2018
טרטוריה ונציאנה.
בחודש מרץ 2017, נפתחה ברחוב שער פלמר 2 בעיר התחתית של חיפה מסעדה איטלקית קטנה וסימפטית. מעבר לכביש, ממש ממול, שוכן פאב העוגן הוותיק, ולידו ביסטרו וניה הפופולארי. מומלץ מאוד לתת קפיצה גם לצד של המספרים הזוגיים, ולערוך היכרות עם טרטוריה ונציאנה.

הגעתי למסעדה עם שתי בנותיי בשעה 14:00 בשבת. שתיהן אוהבות אוכל איטלקי, ואפשר לסמוך עליהן שהן גם מבינות באוכל כזה. הבטחתי להן חוויה איטלקית, ובעקבות ביקורי הקודם בטרטוריה ונציאנה, ידעתי שלא לאכזב אותן.

ואכן, מרגע שפסענו פנימה, הרגשנו שנכנסנו לאיטליה. מסעדת טרטוריה ונציאנה מביאה את טעמי המטבח האיטלקי הכפרי האמיתי, כמו זה של "הנונה" בכפר קטן באיטליה. השף והבעלים אהרון נעאמנה מביא דווקא את המטבח המלנזי-סיצילאני שמרבה להשתמש בזעפרן, רוטב עגבניות, שמן זית ויין. התפריט מצומצם וממוקד, ומתבסס על מנות מאזורים שונים באיטליה. כל חומרי הגלם לרבות הגבינות, הנקניקים, והפסטות, ולמעט הירקות והתבלינים – מגיעים מאיטליה. גם הלחמים, הרטבים, הממרחים והקינוחים הם מתוצרתו של השף נעאמנה.

אהרון נולד בכפר בגליל. הוא למד טבחות בדביר, עבד כמלצר באילת, הכיר שם בחורה מפינלנד ועבר איתה לשבדיה. זה היה בסוף הסבנטיז, והוא היה אז בן 19. בשבדיה הוא למד בקורסים שונים, והתקדם מתפקידי מלצר ועוזר טבח, תוך התמקדות באוכל האיטלקי. עם הזמן פתח כמה מסעדות איטלקיות משל עצמו, ביניהן "Kapri" המצליחה בסטוקהולם. הוא גם הוכתר פעמים אחדות בתואר מהאקדמיה הגסטרונומית האיטלקית בתור "המסעדן האיטלקי המוביל בשבדיה", ועל אחד מכותלי הבר תלויה במסגרת תעודה המעידה על כך.

במהלך אחד מביקוריו בארץ, ב-2009, הכיר את ג'יהאן והיא נישאה לו ונסעה איתו לשבדיה. היא השתלבה כמלצרית במסעדה שהייתה לו שם באותו זמן, עד שהגעגועים למשפחות, לחברים ולמזג האוויר עשו את שלהם, ובמהלך 2016 הם חזרו להתגורר בישראל. בסך הכול, במשך 35 שנים הוא התגורר בשבדיה. ועם חזרתו ארצה, באופן טבעי, הוא החליט לפתוח מסעדה איטלקית.

לפני שפתחו את המסעדה, הם יצאו ללמוד את השטח. התארחו וסעדו במסעדות איטלקיות אחרות. ג'יהאן הייתה שבעת-רצון, אבל אהרון, שהמומחיות לאוכל איטלקי זורמת בעורקיו, נרעש עד עצם היום הזה כשהוא מספר לי על אכזבתו ממסעדות אלה. באחת מהן הוא נחל כזה מפח נפש, עד כי לא התאפק ושאל את השף היכן למד להכין אוכל איטלקי. התשובה היממה אותו. הלה ענה לו: "למדתי באמצעות גוגל".

טרטוריה ונציאנה.
טרטוריה ונציאנה. צילום: יורם מארק-רייך
המסעדה נקייה מאוד, מטופחת מאוד. וכמיטב המסורת במסעדות האיטלקיות, השולחנות מכוסים במפות אדומות משובצות, השולחנות הם מעץ מלא, ולמעשה המסעדה כולה משדרת: איטליה! איטליה! האווירה סימפטית ומשפחתית. על אחד הקירות תלויות תמונות נוף נאות שמוסיפות לאווירה. הדייר הקודם ששכר את החלל בו פועלת המסעדה נתן להם את התמונות במתנה. ברקע בוקעים מהרמקולים שירים באיטלקית.

המסעדה קטנה, 22 מקומות ישיבה, וכאשר מזג האוויר מאפשר זאת, מוציאים גם כמה שולחנות למדרכה. לצערי, לא כל המקומות היו תפוסים בשעת צהרים זו, וממש חבל שכך. החלוקה בין אהרון לג'יהאן ברורה. הוא שוקד וטורח במטבח, היא ממלצרת ומתקשרת עם הלקוחות. מרגישים את ההבדל בינה לבין מלצריות טיפוסיות במסעדות שונות, שהן בדרך כלל סטודנטיות או אחרי שירות צבאי ולפני הטיול הגדול לחו"ל, ותודעת השירות מהן והלאה. ג'יהאן מארחת מכל הלב, ועושה זאת בנעימות ועם חיוך וסבלנות אין קץ.

התפריט אינו גדול, והוא מציע מנות ראשונות, בשרים, דגים ופירות ים, פסטות וקינוחים. התפריט בשלוש שפות: עברית, ערבית ואנגלית.

במסעדה בר אלכוהול עשיר. השף נעאמנה הוא גם סומלייה ובוגר לימודי יין באיטליה. ניתן לסמוך עליו שיתאים לכול מנת פסטה את היין האיטלקי הנכון לה.

לפני שפצחנו בארוחה, הוגשה לנו פוקאצ'ה, ולצדה זיתים, שמן זית בלסמי, ופפריקה אדומה עם מיונז. כך, הם נהגו לארח גם במסעדותיהם בשבדיה. על חשבון הבית. טבלנו את פיסות הפוקצ'ה בשמן ובמטבל המיונז והתענגנו על כל ביס.

טרטוריה ונציאנה.
טרטוריה ונציאנה. צילום: יורם מארק-רייך
מהראשונות בחרנו שתי מנות – האחת, קרפצ'ו בקר (38 ₪). פרוסות בשר דקות עם גבינת פרמזן במידה נדיבה, שמן זית, בליסימו ועלי רוקט. רצוי ומומלץ להוסיף עוד שמן זית שממתין על השולחן. מנה מעולה. השנייה, קרפצ'ו סלמון (32 ₪). יריעות סלמון דקות ברוטב דבש, חרדל, בליסימו, ליים וצלפים. פלח הלימון שצורף למנה שיפר אותה עוד יותר. טעים ועדין.

לעיקריות, אני בחרתי סלמוני אל פורנו (83 ₪), שזה סלמון אפוי בתנור. במשך השנים דגמתי אינספור מנות של דג סלמון בתנור, ולו רק משום שלפעמים זה היה הדבר הכי דומה לבשר במסעדות או בתי קפה חלביים. לא אטען שמנת הסלמון של ונציאנה היא הטובה שבהן, טעמתי טובות ממנה במהלך השנים, אבל היא הייתה שונה ומעניינת. הדג נאפה עם זיתים, עגבניות שרי, שמן זית וליים, ויחד עם תבלינים שלא זיהיתי נוצרה שם קשת טעמים מיוחדת עם חמצמצות מעניינת. כמה פרוסת חציל, פלח לימון ופרוסות תפוח אדמה אפוי השלימו את הקונצרט.

בתי הבכורה הזמינה גמבירוני אן פאדילה (85 ₪). אחסוך לכם את הניחושים. מדובר בשרימפס מוקפץ עם עגבניות שרי, פטריות ויין לבן. כל רכיב טופל בנפרד במנה שלה, כך שכולם שמרו על מרקם ועסיסיות. הרוטב היה עשיר בטעמיו, ובצד המנה הוגש ריזוטו. דגמתי ממנה חסילון אחד בצירוף עוד רכיבי מנה, והבנתי ממה היא מתלהבת.

הבת הצעירה הזמינה פאקרי פילה בקר (75 ₪). פסטה עם נתחי בקר ברוטב פטריות, עגבניות שרי, יין לבן ושמנת. גם ממנה לקחתי טעימה. ועוד טעימה. ועוד אחת. בהחלט, מנה מנצחת. אולי הטובה מכל השלוש, למרות שגם שתי האחרות היו נהדרות. וחשוב לציין – כל המנות היו גדולות ונדיבות, כמו שהסועד הישראלי אוהב.

שני קינוחים חתמו את הארוחה. טירימיסו (36 ₪), קינוח איטלקי קלאסי עם ביסקוויט ומסקרפונה. הגיע בתוך כוס זכוכית שהונחה על טבעת עץ, ולצדה שתי עוגיות, תות שדה וכמה פולי קפה לקישוט. עוגת גלידה (36 ₪), שכבות של בצק ושל גלידה בשני טעמים. משחק של חמוץ ומתוק עם תות שדה לקישוט. חלקנו את שני הקינוחים. ואהבנו.

גישה לנכים: יש. שירותי נכים אין, אבל בקרבת מקום יש שירותים ציבוריים שמותאמים גם לנכים.

שעות פעילות: שני-שלישי: 20:00-12:00, רביעי-שישי: 21:30-12:00, שבת: 18:00-12:00, ראשון – סגור.

עסקיות: שני-שישי: 16:30-12:00.

(עסקית בשרית: 67 ₪, עסקית דגים: 59 ₪, עסקית צמחונית: 49 ₪).

מבצעים: שני-שלישי, בין השעות 20:00-16:00: הנחה של 25% לסטודנטים.

חנייה: כחול-לבן זה עניין של מזל, או בשעות מתות. יש חניונים בתשלום.

טרטוריה ונציאנה. שער פלמר 2, חיפה. טל: 04-9990184.

מאמרי מערכת