חמש מסעדות אסיאתיות שכדאי להכיר בחיפה רבתי

יש בחיפה כמה וכמה מסעדות אסיאתיות טובות ומפורסמות. בסקירה שלפניכם נמליץ על חמש מסעדות טובות לא פחות שמציעות מטעמים מהמזרח הרחוק, ושכדאי לכם לדגום בביקור הבא באזור החיוג 04.


יורם מארק-רייך | 7.11.2018
סלט ויאטנמי בטאיפיי
יאן יאן
מסעדה סינית ותיקה בעיר התחתית של חיפה, שמציעה אוכל סיני, דגים, דים סאם, פירות ים ועוד. מאחורי המסעדה מסתתר סיפור מרגש. לקראת סוף שנות ה-70, בתום מלחמת וייטנאם, נמלטו משם פליטים רבים שחששו לגורלם במשטר החדש. רבים מהפליטים נמלטו בסירות רעועות והתקשו למצוא מדינות שיקלטו אותם. ראש ממשלת ישראל דאז, מנחם בגין, שזכר היטב את פליטי השואה היהודים שהיטלטלו בלב ים, הודיע שמדינת ישראל תקלוט כמה מאות מהם ותעניק להם אזרחות ישראלית.

סי פונג, אז נערה בת 16 היתה אחת מאותם פליטים. כעבור כמה שנים, ב-1984, פתח אביה של סי בחיפה מסעדה בשם סין-סין, ששינתה עם הזמן את שמה ליאן-יאן. לאחרונה חגגה המסעדה את שנתה ה-34. לא מזמן היא גם עברה מדרך יפו 28 אל הבניין השכן, בדרך יפו 26.

המסעדה גדולה ומרווחת, הצבע האדום והבורדו שולטים בה בזכות מפות השולחן ועל הקירות תמונות וקישוטים מסורתיים, כולל בובות וכיתובים בסינית. במסעדה ישנם 70 מקומות ישיבה כולל האולם המרכזי של המסעדה. בנוסף, יש אולם קטן יותר של 25 מקומות, ובעת הצורך, בעיקר לטובת ארועים, משתמשים באולם שלישי של 60 מקומות, שממוקם בבניין סמוך.

כיום מנהלת סי את המסעדה, ואילו בעלה, וין, משמש כשף המקום. המטבח מציע אוכל סיני אותנטי וטעים, המוגש בכלים סיניים מסורתיים, עם טעמים וניחוחות עשירים ומעוררי תיאבון. סי מספרת כי לא עושים שום הנחה לחיך הישראלי, וכי המאכלים והתבלינים אותנטיים לחלוטין. ולראייה – המון תיירים סינים פוקדים את המסעדה, כי הסינים – יש לדעת – כמעט תמיד מעדיפים את האוכל האהוב והמוכר להם ולא את האוכל המערבי. לא בכדי ישנם במסעדה לא מעט שלטים והודעות כתובות עם הנחיות בשפה הסינית, כדי להקל על התייר, שבשבילו העברית היא סינית, וישראל היא מקום מוזר...

התפריט כתוב בעברית ובאנגלית. אני מניח שיש גם תפריט בסינית, אבל אותו לא הגישו לנו. הקטגוריות הן: מאכלי בית, מרקים, מתאבנים וסלטים, דים סאם, מנות צמחוניות וטבעוניות, מנות עוף / בקר / לבן / טופו, ספריבס, ברווז, דגים ופירות ים, מנות עיקריות של אטריות ביצים במרק וקינוחים.

אנחנו נעזרנו בבעלת הבית, סי, בבחירת המנות וטעמנו מהמנות הבאות: מרק וון-טון (18 ₪), מרק חמוץ-חריף (18 ₪) שהיה גם מלוח, זוג אגרולים עם ירקות (18 ₪), וון-טון מטוגן (32 ₪) קריספיים ומתפצפצים בפה עם רוטב פיקנטי שמכיל הרבה שום, סלט סיני (24 ₪) שמורכב בעיקר מגזר וצנון מגורדים, פילה לוקוס ברוטב סצ'ואן (85 ₪), ברווז ברוטב תפוזים (75 ₪) שאשתי הצביעה עליו כעל המנה המנצחת, שרימפס ברוטב חמאה ושום (89 ₪) שמהווה את הבחירה שלי כמנה מנצחת, בקר צ'אופאן (45 ₪) שפחות הרשים בהשוואה למנות האחרות, קינוח דים סאם מטוגן ומתוק (25 ₪), כדורי קוקוס מטוגנים (25 ₪), להם ביקשנו וקיבלנו תוספת גלידה.
שרימפס ברוטב חמאה ושום
שרימפס ברוטב חמאה ושום צילום: יורם מארק-רייך
שלוש מתוך העיקריות רק טעמנו, וארזנו לטייק-אוויי. גם ככה זללנו די הרבה, אבל לא הרגשנו שהבטן מלאה וכבדה. זה מה שטוב באוכל מסוג זה.

לא כשר.
עסקית צהרים ב-49 ₪: ימים א'-ה': 12:00-15:00 – כוללת מרק / זוג אגרולים + סלט + מנה עיקרית + אורז.
עסקית כל היום: ב-75 / 95 ₪: א'-שבת, כל השעות – כוללת מרק + מנה ראשונה + עיקרית + תוספת.
שעות פעילות: א'-שבת: 12:00-22:00
גישה לנכים: יש, וגם שירותי נכים.

דרך יפו 26, חיפה. טלפון: 053-9441208

זוזה מאמא
אל תטרחו לחפש את תאילנד על גבי הגלובוס, אפשר פשוט להגיע אל מתחם חוצות המפרץ, ולקפוץ למסעדת 'זוזה מאמא'. המסעדה עוצבה על ידי מיקי הייבלום, והתוצאה מוצלחת ביותר, אפילו מהממת. ההשראה הגיעה ממסע ברחבי תאילנד, שכלל ביקורים אצל משפחות תאילנדיות מסורתיות, הגעה אל יערות הבמבוק, והמון המון טעימות. 1000 מוטות במבוק שהובאו משם נותנים מיד בכניסה את התחושה שהגענו למזרח הרחוק והאקזוטי.

התאורה היתה קצת אפלולית מדי לטעמנו, אבל הוסיפה לאווירה. היא גם לא הקשתה עלינו להבחין בבר המזמין שממול לכניסה למסעדה. המסעדה כוללת כ-70 מקומות ישיבה, ועוד כ-40 בחוץ. בהתחשב בחמסין ששרר, העדפנו כמובן לשבת בפנים, והמלצרית כיוונה אותנו אל אזור ישיבה מיוחד, שם יושבים סביב שולחן מסורתי עגול, ששקוע ברצפה. יש 4 שולחנות כאלה, וסביב כל אחד מהם יכולים לשבת 6 סועדים. ישבנו על כריות, ורגלינו בתוך גומחה. אם חששנו בהתחלה שזה לא יהיה נוח, הרי שהתבדינו. נוח מאוד.

פירוש השם 'זוזה מאמא' בלשון הרחוב הוא 'צעירה לנצח'. המלצרית האדיבה היתה סבלנית וקשובה לכל שאלותינו והתלבטויותינו. היא המליצה על ארוחת שיירינג, כדי שנחלוק ונטעם כמה שיותר אופציות מתוך התפריט. היינו ארבעה, כך שהטעימות אכן היו מרובות.

זוזה מאמא
זוזה מאמא צילום: יורם מארק-רייך
התפריט מציע מנות ראשונות, סושי, מרקים, נודלס, מנות אורז, דגים, מנות ילדים וקינוחים. המנות הראשונות הן קלילות, והומלץ לנו לשים אותן במרכז השולחן לארוחת טעימות משותפת. כמו כן, הובהר שמדובר במטבח זרימה. מנה שמוכנה יוצאת ומיד עושה את דרכה אלינו. אגב, גם צמחונים וטבעונים ימצאו שם די אופציות.

להלן המנות הראשונות שעשו את דרכן אל שולחננו: סאקה רול (44 ₪) – מנה מוצלחת שלא מופיעה בתפריט, ומכילה 8 יחידות אינסייד אאוט. מרק טום יאם קטן (39 ₪) עם שרימפס, קלמארי, אטריות, ציר עוף, פטריות, ושאר רכיבים. הוא ערב לחיכם של כולם. מרק בקר תאילנדי (33 ₪), שרק שניים מאיתנו אהבו בגלל טעמו החזק של הקינמון. סלט סום טאם (37 ₪), שהיה מורכב מפאפאיה ירוקה עם בוטנים, כוסברה, נענע, רוטב דגים ועוד, סלט מרענן מאוד. סושי סלמון (38 ₪) – 8 יחידות שכללו אבוקדו, קמפיו ובצל ירוק. הצטערנו שלא הזמנו עוד מנה כזו.
סלט סום טאם בזוזה מאמא
סלט סום טאם בזוזה מאמא צילום: יורם מארק רייך

לעיקריות הזמנו 3 מנות אותן חלקנו: נודלס פאד-סי-יו (59 ₪) – עם אטריות אורז רחבות, בשר בקר, ביצה, ברוקולי, תרד, זוקיני, שעועית ירוקה, נבטים ופאק צ'וי, ברוטב תאילנדי אקזוטי. טעים ביותר. פאד-קא-פאו (58 ₪) – מנת אורז יסמין עם בשר קצוץ ומתובלן, צ'ילי, בזיליקום, נענע, שעועית ירוקה, בצל סגול ופילפל אדום. הוגש עם ביצת עין. מנה פיקנטית עד חריפה קמעא. אורז שבעת האוצרות (59 ₪)- אם תהיתם מהם 7 האוצרות, נא ספרו את 7 רכיבי המנה ותבינו: עוף, שעועית ירוקה, בצל לבן, אננס, בצל ירוק, גזר וביצה. כל אלה הוקפצו בווק, וכשהגיעה המנה לשולחן סחטנו מעליה לימון, בהנחיית המלצרית, וערבבנו. וכמו שנאמר: לימון מוסיף המון.

לא כשר.
מבצעים: הטבות לסטודנטים ועוד.
עסקיות: ימים א'-ה': 12:00 – 17:00 (15% על כל התפריט)
גישה לנכים: יש. שירותי נכים – אין במסעדה, אבל יש במבנה הצמוד שירותי נכים של המתחם.
שעות פעילות: א'-שבת: 12:00 עד 23:00.
חנייה: יש בשפע בחזית המסעדה.

החרושת 10, חוצות המפרץ, חיפה. טלפון: 2707* .

טאייפיי
קצת היסטוריה: לפני 47 שנים נפתחה במושבה הגרמנית של חיפה מסעדת טאיוואן הסינית. עבור תושבי העיר זו היתה סנסציה, וכל משפחה שמכבדת את עצמה נהגה לחגוג שם ימי הולדת ושאר ארועים משמחים. המזרח הרחוק היה אז משהו שקיים בעיקר באגדות או בטלוויזיה עם המסך השחור-לבן, וכל מי שרצה לגעת בסין, הטריח עצמו עד לשדרות בן גוריון אל המסעדה המעוצבת עם הטעמים והניחוחות האקזוטיים.

עם השנים החליפה המסעדה ידיים, ובשנת 2010 שונה שמה לטאיפיי, עיר הבירה של טאיוואן. הבעלים החדש היה יום וונג, שף ותיק שהתמחה באוכל אסיאתי. בחודש מרץ 2018 עלתה המסעדה אל מרכז הכרמל, אל אותו חלל בו פעלה עד לאחרונה המסעדה האסיאתית טוקאי גלי ים. בין היתר, כך נאמר לי, בגלל בעיות חנייה במיקום הישן, היות והמושבה הגרמנית הפכה עם השנים לפנינה הכי יפה שיש לחיפה להציע ורבים פוקדים אותה. במיקום החדש יש למסעדה סידור עם מלון דן כרמל הסמוך, המאפשר 3 שעות חנייה חינם בחניון לסועדי המסעדה.

גם כיום, ביקור בטאיפיי החדשה, מרגיש כאילו הגענו במכונת זמן אל שנות השמונים, כאשר מסעדות סיניות היוו אטרקציה של ממש עבור החיפאים. האמת, הרגשנו נוסטלגיה וזיכרונות נעימים מאותם ימים, כאשר נתקלנו בתפריט במנות מוכרות וזכורות לטוב, ובמיוחד כאשר טעמנו את המרקים שבחרנו לפתיחה, וכאשר נגסנו באגרול המטוגן וטבלנו אותו בתוך הרוטב האדום החמוץ-מתוק, שטעמו ומראהו היה כל כך אקזוטי בעינינו באותם ימים רחוקים.

התפריט גדול מאוד מבחינת ההיצע. עשרות מנות. הוא מציע מרקים, מנות ראשונות (בעיקר אגרולים וסלטים), טופו, דגים, מנות צמחוניות (בעיקר מוקפצים), עוף, בקר, פירות ים, מיוחדים (ברווז פקין, שוק אווז צלוי, ספריבס ועוד) וקינוחים.

בחרנו במרקים הזולים יותר מתוך התפריט, מתוך מחשבה שנקבל מנות קטנות מאוד ולא נתמלא. אבל המרקים התגלו כגדולים למדי וטעימים עד מאוד. מרק ירקות (27 ₪) ומרק חמוץ-חריף (28 ₪), שהיה פיקנטי במידה הנכונה לסועד הישראלי.
מרקים בטאיפיי
מרקים בטאיפיי צילום: יורם מארק-רייך

היה ברור שלא נוותר על האגרול (26 ₪ לשתי יחידות) המוכר והטוב במילוי ירקות. קריספי וטעים. גם בחרנו סלט וייטנאמי (35 ₪), שהכיל חסה, קולורבי, פטריות פנגוס, אטריות שעועית, עשבי תיבול ובוטנים קלויים. זוגתי לא התרגשה ממנו, אני אהבתי וחיסלתי את רובו.

לעיקריות בחרנו מנה אחת קלאסית ומנה אחת שהימרנו עליה. הקלאסית היתה בקר עם חצילים (68 ₪), מנה שאנו מכירים ואוהבים, והיא לא אכזבה. החצילים היו מטוגנים קלות בטמפורה ברוטב פיקנטי. המנה הגיעה יחד עם מתקן חימום, שהלהבה שלו שמרה על חומה. המנה עליה הימרנו היתה בון צא (79 ₪) – מנת רחוב וייטנאמית שהכילה הרבה מאוד בשר לבן צלוי עם למון גראס ובצל צרוב, בליווי עלים טריים ואטריות אורז. תבלין שלא זיהיתי ואשר היה מאוד דומיננטי השתלט עליה, והכמות היתה מוגזמת אפילו עבור קרניבור כמוני.
בקר וחצילים
בקר וחצילים צילום: יורם מארק-רייך

כשהגענו אל הקינוח התלבטנו. המלצרית הכרעה ואמרה שכאשר לצוות המסעדה מתחשק משהו מתוק הם מכינים לעצמם גלידה מטוגנת. זרמנו איתה והזמנו גלידה מטוגנת (34 ₪), שהכילה גלידת וניל בציפוי בצק קוקוס ובוטנים. חמה בחוץ, קרה בפנים. לא רע בכלל.

מבחר האלכוהול מכובד יחסית, אבל אין בירות מחבית. רק בקבוקים של 330 מ"ל. אני שתיתי בקבוק קרלסברג (20 ₪), זוגתי הסתפקה במים.

לא כשר.
עסקיות: ימים א'-ו': 12:00 – 17:00
גישה לנכים: יש. שירותי נכים – אין.
שעות פעילות: א'-שבת: 10:00 עד 22:30
חנייה: יש ברחובות הסמוכים, וגם סידור עם מלון דן כרמל

רח' יפה נוף 108, מרכז הכרמל. טלפון: 04-8383800

ג'ירף ביג קריות
רשת ג'ירף החלה את דרכה בשנת 1996. באותה תקופה עדיין שלטו המסעדות הסיניות בסצינה האסיאתית, ובואו נודה על האמת שזכינו לאכול בהן אגרולים, נודלס ובננות מטוגנות, אבל רובן היו די גרועות. לפחות אלה שאני ניסיתי. כאשר ג'ירף נכנסה לתמונה, היא הקפיצה את הסטנדרטים והפכה את הארוחה לחוויה ובילוי, כשהיא מערבבת בין כמה וכמה מטבחים אסיאתיים, ומתאימה אותם אל החיך המערבי. ההשראה הגיעה מהמזרח הרחוק, ויכולנו לבחור פאד-תאי תאילנדי, סושי יפני ואגרול סיני. וגם קינוחים מערביים לצד הקפה.

הסניף בביג קריות נפתח בתחילת חודש יוני 2016, ולאחר תקופה בה ניהל אותה זכיין מקומי, היא עברה באפריל 2018 לניהול מלא של הרשת.

נכנסנו לשם באמצע השבוע, בדיוק בשעה 19:00, והיינו היחידים במסעדה הגדולה. להיות לבד, זו תחושה לא נוחה, אך בתוך דקות ספורות החל המקום להתמלא ועד מהרה התקבעה אווירה צוהלת של משפחות עם ילדים.

החומרים וההשראה מהמזרח, והתפריט מבוסס ברובו על מנות אורז, נודלס וסושי. 22 שנים זה מספיק זמן כדי להתפקס על תפריט שיקלע לטעמו של הסועד הישראלי. ישנו משחק של טעמים במנות: והוא נע בין חריף למתוק לחמוץ. אזורים שונים בחלל הפה והלשון פוגשים טעמים שונים באותה מנה עצמה.

התפריט מציע מנות ראשונות, עיקריות, קינוחים ותפריט אלכוהול בחלל מעוצב בסגנון ניו יורקי. ניתן לבחור ממבחר מנות נודלס, בשר ועוף בתוספות אורז, סלטים אסייאתים, מנות ראשונות קרות (סלטים) וחמות (אגרול, גיוזה, פורטובלו, קלמרי מטוגן, כנפי עוף), פאד תאי, סושי ומרקים. המלצרית החביבה הדגישה כי המטבח גמיש למדי ויכול להנגיש מנות מסוימות לצמחונים ולטבעונים. כמובן, יש מנות שמראש הן צמחוניות, טבעוניות או ללא גלוטן.
אגרול בג'ירף
אגרול בג'ירף צילום: יורם מארק-רייך

אז מה טעמנו? אגרול גדול (36 ₪) שהיה חצוי לאורכו והגיע עם רוטב חמוץ-מתוק; 6 כדורי פורטובלו (29 ₪) שהגיעו בקונוס והיו ממולאים במחית פטריות וכרישה; צ'ראשי סלמון (48 ₪), שזה מעין סושי מפוזר עם סשימי סלמון, סלט אבוקדו, פרוסות מלפפון, ג'ינג'ר וטוביקו על מצע אורז; מאקי ספייסי טונה(37 ₪); סינטה סצ'ואן (60 שח) – סינטה בקר, פטריות ובצל ברוטב סצ'ואן עם אורז; הקיסרית החדשה (59 ₪) – אטריות ביצים עם הודו, חזה אווז מעושן ועוף, כאשר את העוף ביקשנו להמיר בבייקון. פיקנטי.

באופן מפתיע, ואולי בזכות המלצרית, ליאור שעזרה לנו לבחור, כל המנות היו מוצלחות וטעימות, ורק את הקינוח – פבלובה ברוטב פירות יער (42 ₪), שגם הוא היה המלצה חמה שלה – קצת פחות אהבנו.
פבלובה ברוטב פירות יער
פבלובה ברוטב פירות יער צילום: יורם מארק-רייך

לא כשר.
עסקיות: א'-ה', בשעות 18:00-12:00, 15 אחוז הנחה על כל התפריט.
שעות פתיחה: א'-שבת: 24:00-12:00.
גישה לנכים: יש, וגם שירותי נכים.

הסולל 10, ביג קריות. טלפון: 04-8333610

סושי-בר OJO

לא בטוח שהמקום הראשון עליו תחשבו כשיבוא לכם על סושי, זה דווקא הגרנד קניון, אותו קניון ענק בטבורה של חיפה, אבל תתפלאו – אם תעלו במעלית או במדרגות הנעות אל הקומה השלישית, תמצאו שם את OJO, סושייה ומטבח אסיאתי.

המקום נפתח בפברואר 2018 על ידי הזכיינים של סניף רשת פרנג'ליקו שפעל שם עד אז. מסיבותיהם שלהם החליטו להמר ולפתח מותג משלהם, ומי יודע – אולי גם ה- OJOשלהם יצמח ויתפתח לרשת. על הרכבת התפריט הופקד הסושי-שף איתי ענבר שברזומה שלו כמה וכמה מטבחי סושיות ואשר גם למד את הנושא באופן עצמאי. כיום הוא די מפורסם בחיפה וסביבתה, והוא מכין ומוכר סושי בקופסאות גדולות על פי הזמנה.

אלון מרסיאנו (25) מנהל את המקום, ונרמוז שהוא גדל במשפחה שתחום האוכל והאירוח אינו זר לה. על הבחירה לפתוח כאן סושייה הוא מסביר: "בגלגולים שונים, אנחנו כבר שנים מתעסקים עם סושי, כך שזה תחום מוכר לנו והגיוני שנמשיך בכיוון הזה. אנחנו מקפידים להשתמש בדגים טריים, באורז איכותי, ויש לנו מתכונים משלנו לטריאקי ועוד."

אוג'ו, טוב ששאלתם, זה נסיכה ביפנית. שינוי השם והמיתוג החדש הביא גם לעיצוב שונה של המקום. העיצוב החדש שם דגש על צבעים בהירים, במבוק, עץ אגוז, קו של אסיאתי כפרי. ואכן, בתוך הנוף של הניאונים והחנויות שממלאים את הקניון, OJO בהחלט בולט ושונה. לא פלא שהקהל שחולף שם נעצר לרחרח, להבין מי נגד מי, ולא פעם גם נכנס לתוך המתחם של הסושייה שרק צמחייה וריהוט מפרידים בינה לבין המסדרון הרחב של מסלול העוברים והשבים. המקום כולל כ-60-70 מקומות ישיבה מציע המקום, כולל ישיבה על הבר.

התפריט לא גדול, אבל קולע. מהניסיון המצטבר יודעים בעלי המקום שהרבה אנשים מעדיפים לעשות שינויים ובחירות משלהם, ולכן הורחבו אופציות ההרכבה העצמית. תוכלו למצוא בתפריט רולים בטמפורה, סושי סנדוויץ', סשימי, ניגירי, גונקן, חמוצים יפניים, שרימפס בטמפורה, כנפיים פיקנטיות, סלטים, מנות אורז, נודלס, לחמניות באן, מרקים, פירות ים, וגם לא מעט אופציות לצמחונים ולטבעונים.

אנחנו טעמנו מרק מיסו (20) שהיווה התחלה מוצלחת עבורי, ומרק טום יאם (66 ₪) שהזמינה אשתי, והגדירה אותו כארוחה בפני עצמה. היא שיבחה מאוד את המרק התאילנדי החריף הזה, שנעשה על בסיס חלב קוקוס עם פירות ים, עגבניות שרי, נבטים, בצל ירוק, פטריות, אטריות וכוסברה.
סשימי בOJO
סשימי בOJO צילום: יורם מארק-רייך

זה לא מנע ממנה גם לטעום ממה שאני הזמנתי בהמשך: רול סגול (37 ₪) – 8 יחידות שמכילות דג לבן, אבוקדו, עירית, טמאגו, צ'יפס סגול וספייסי מיונז במעטפת דפי סלק. גם טעים וגם בולט במראהו. סשימי טונה אדומה (39 ₪) – 2 יחידות. סשימי סלמון (34 ₪) – 2 יחידות. הטונה והסלמון הוגשו על גבי קרח גרוס עם רוטב פונזו בצד, וזכו לציון לשבח. עוד טעמתי באן קונפי אווז (46 ₪) – למרות שממש לא בא לי על המנה הזו, משום שנתקלתי לאחרונה בלחמניות באן מאוד לא מוצלחות, נעניתי להפצרת המלצר, והזמנתי. זה בהחלט היה תיקון ללחמניות ההן. קיבלתי 2 לחמניות מאודות במילוי קונפי אווז ברוטב שזיפים עם איולי יפני, בייבי רוקט, בצל סגול וצ'יפס בטטה. אהבתי.
רול סגול בOJO
רול סגול בOJO צילום: יורם מארק-רייך

לא כשר.
אין מבצעים או עסקיות.
גישה לנכים – יש. שירותי נכים – בקרבת מקום, של הקניון.
שעות פעילות: 12:00 עד 22:00 שישי: 11:30 עד 15:00 שבת: 20:00 עד 23:00

גרנד קניון, קומה 3, חיפה. טלפון: 04-832-2240


תוכן מומלץ לעיון: מסעדות בצפון, מסעדות בחיפה, מסעדות בהרצליה
מאמרי מערכת